torsdag 1 augusti 2019

Fjädrar

Fjädrar är en kortroman för barn och ungdomar, skriven av Jacqueline Woodson. Boken utspelar sig i USA på 70-talet, i en värld med segregation och religion i fokus. Frannie bor och går i skolan på ena sidan av motorvägen, för på andra sidan finns bara de vita familjerna, och här finns inga vita. Det är så det varit ända tills en ny pojke kommer till klassen. Han är inte som de andra, och får Frannie och många andra att börja tänka mer på sin tro, samtidigt som han sprider hopp. Kanske kan världen förändras?

Det går inga vita pojkar på den här skolan. [...] Den där pojken hör hemma på andra sidan motorvägen med de andra vita.
   – Vi lever faktiskt på sjuttiotalet, sa jag. Det är inte femtiotalet längre. Vi segregerar inte längre, kommer du ihåg det eller? 
   – Säg det till dem på andra sidan motorvägen, sa Maribel. Eller till folk på den här sidan.
s. 19-20

* * *

Jag trodde verkligen inte jag skulle tycka om den här boken så mycket som jag faktiskt gör. Jag trodde att det var en bok för yngre, men faktum är att det här är en bok för alla. Jag älskar att den är så kort, för det gör att man verkligen kan läsa den på djupet utan att det blir långrandigt, och det medför också att fler kan ta del av den här fina, hoppfulla och sällsamma berättelsen. 

Det är just hoppfullheten som jag tycker om mest med Fjädrar. Woodson beskriver en otroligt intressant situation där en motorväg drar gränsen mellan två helt olika folkgrupper på 70-talet. Det finns mycket i boken som relateras till verkligheten, och att Woodson då får in allt hopp gör att boken lämnar mig lättare till sinnes, då det verkligen känns som att allt kan bli bättre efter att man läst boken.

Något annat som utmärker Fjädrar är att den är så otroligt vacker. Jacqueline Woodson skriver så fint och färgstarkt att boken verkligen känns speciell att läsa. Jag kände mig tvungen att vara försiktigt på alla sätt när jag läste boken, då den kändes så skör, men trots det är den samtidigt otroligt stark och stadig och Woodson skriver säkert och professionellt, på ett helt unikt sätt som jag verkligen kommer minnas. 

Fjädrar ger mig hopp, på ett oväntat och helt unikt sätt. Boken är intressant och så speciell att jag alltid kommer minnas den. Jacqueline Woodson skriver med underbar finess, och hennes språk är både vackert och skört, vilket gör boken så unik. Att den är kort visar Woodsons talang för att förmedla fantastiskt djupa budskap på ett enkelt sätt. Den här boken överraskade mig, och jag rekommenderar den till alla som vill läsa något vackert och hoppfullt. 

Betyg: 
    ☆ 

Författare: Jacqueline Woodson
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2019 (original: 2007) 
Antal sidor: 142 st (Inbunden: 157 st)
Åldersgrupp (Enligt mig): 10+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Feathers
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)