lördag 24 augusti 2019

8 saker du aldrig skulle våga

8 saker du aldrig skulle våga är skriven av duon Moa Eriksson Sandberg & Eva Susso. Det är en bok om Vick, Jamila, Kay och Lisa som alla är väldigt olika. De går sista terminen i nian och har slutit en pakt som innebär att de ska utföra olika utmaningar. Den ena utmaningen är pinsammare än den andra, och snart blir det även farligt. Vi följer karaktärerna medan de tar sig an sina utmaningar och samtidigt växer i sig själva. I boken spirar det av vänskap, kärlek och girl power, och läsningen är lättsam samtidigt som boken är kritisk till idealen i vårt nutida samhälle. 

”Jag hoppas att ni inte skriver alltför svåra och jobbiga saker...”
   ”Men det är väl den spänningen vi längtar efter, eller?” avbryter Vick. ”Efter tre dödligt tråkiga år på högstadiet.”
   Lisa skrattar till.
   ”Nä, nu skriver vi lapparna”, säger Jamila med stadig röst.
   Det är bra att någon tar kommandot. Vi är här av en anledning. Förr eller senare måste vi börja.
s. 10-11

* * *

Jag har funderat på att läsa den här boken i flera år, men aldrig bestämt mig för att faktiskt göra det, då det inte riktigt har känts helt rätt. Nu när jag väl läst boken inser jag att min känsla var rätt, för den här boken är inte rätt för mig, och det finns flera orsaker till det.

Till att börja med tycker jag faktiskt om idén till boken, just för att den är unik och lite smågalen. Jag tycker dock inte att allt känns helt realistiskt när det handlar om femtonåriga tjejer, för den mognad de har nått känns inte rimlig för någon som går i nian, utan det är något som händer senare. Det är visserligen fantastiskt att de är bekväma i sig själva, men det är tyvärr inte helt realistiskt, vilket är synd. Det skulle passa bättre om boken utspelade sig på gymnasiet, för under de åren hinner så mycket hända att boken skulle vara rimligare där. 

Dessutom blir jag lite besviken när det bara är just 8 utmaningar totalt i boken. Jag hade velat bli ännu mer inspirerad av ännu fler modiga utmaningar, och det hade dessutom blivit en större del av boken än det är nu. Just nu blir det här mest en väldigt klyschig ungdomsroman som tar upp de största klyschorna och de klassiska problemen man möter som ungdom, och det gör att boken som började med en helt unik idé, bara blir en i mängden, vilket är otroligt synd. 

Jag tycker dock om att läsa om de fyra huvudpersonerna, då de är inspirerande till att våga göra saker. Det är härligt med fyra så olika personer som byggts på intressanta vis. Dessvärre är inte heller det något man möter på en vanlig svensk högstadieskola, och det gör att boken känns orealistisk. Jag måste också säga att alla relationer som växer fram också känns så overkliga, eftersom att allt går för snabbt och för enkelt, och även det är en besvikelse. Jag hade hoppats på en äkta och inspirerande skildring av fyra tjejers sista termin på högstadiet, men det här är tyvärr bara en besvikelse.

8 saker du aldrig skulle våga gör mig besviken, då jag väntade mig en unik ungdomsroman som skulle inspirera med sitt trovärdiga innehåll och spännande karaktärer. Karaktärerna är visserligen intressanta, men både deras vänskap och alla andra relationer är så orealistiska att jag snabbt tappar förtroende för boken. Alla klyschor från tonårsliv som desperat tryckts in i boken gör också att den känns overklig och överdriven, och det är synd för en bok som verkligen kunde bli något fantastiskt. 

Betyg: 
    ☆ 

Författare: Moa Eriksson Sandberg & Eva Susso
Förlag: Gilla Böcker
Utgivningsår: 2019 (original: 2014) 
Antal sidor: 245 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 15+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: 8 saker du aldrig skulle våga
Annat: Läst som pocket

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)