lördag 17 augusti 2019

När du läser det här

När du läser det här är en av vårens böcker från Lavender Lit. Den är skriven i form av mejl, SMS, chattmeddelanden, blogginlägg och liknande, av debutförfattaren Mary Adkins. Det har inte gått länge sedan Iris dog i cancer. Hennes närmsta kollega Smith tvingas nu försöka få ihop företaget utan Iris. Tillsammans med praktikanten Carl finner han utdrag ur Iris blogg under sjukdomstiden, som hon önskade att de publicerar i form av en bok. Problemet är bara att Iris syster Jade är helt emot det. Smith blir desperat på flera håll och vet inte längre vad som är det rätta att göra och vems önskan han ska följa. Det är en bok om oväntad vänskap och kärlek, samt att låta sorgen blomma ut. 

Det fanns en utskrift av något som liknade en blogg också. Den hade titeln ”Första utkastet till mitt liv: En blogg som blev till bok av Iris Massey”. Det verkar som att hon ville att du ska försöka få den utgiven. (Kommentar: Baserat på post-it-lappen drog jag slutsatsen att kvinnan som hade min plats dog? Hände det nyss?? För bara så du vet kommer det att ta ett tag att smälta det...)
   Går på lunch,
   Carl Van Snyder
s. 21

* * *

Den här boken var verkligen mitt bästa sällskap en liten stund på en strand i sydligaste USA. Faktiskt bara just en liten stund, för sidorna bara flög förbi. Jag kunde verkligen inte sluta läsa, och dessutom var det så lätt att läsa boken också. 

Det är mycket tack vare bokens helt unika stil, som är helt rätt i tiden, då den är högst modern. Boken är skriven enbart i form av diverse textmeddelanden, vilket innefattar mejl, SMS, chattmeddelanden, blogginlägg och liknande. Det gör att språket är väldigt enkelt och luftigt, och kortare sekvenser avlöser varandra, så det blir aldrig några långa, malande avsnitt där det är lätt att tappa tråden. Tvärtom är det otroligt lätt att hänga med i boken, och det är enbart härliga och lättsamt att läsa den tack vare denna geniala berättarteknik.

Eller, lättsamt och lättsamt är det verkligen inte att läsa boken. Inledningsvis är boken ganska lättsam, men ju djupare Mary Adkins för oss ned i livet hos alla runtomkring Iris, desto tyngre blir boken. Fram mot slutet blir boken otroligt, fruktansvärt sorglig att läsa. 

Det finns framför allt två saker jag vill säga om det här med sorgen. För det första älskar jag verkligen blandningen mellan humor och sorg i boken, för den är verkligen både och till fullo. Ingenting tar någonsin över, och balansen gör att man i ena stunden kan skratta för att i nästa stund fälla en tår, utan att det är något konstigt, och det är verkligen imponerande att Adkins lyckats så. 

Vilket tar oss till nästa punkt, som är att jag är så himla imponerad över hur man lyckas förmedla så mycket känsla genom några textmeddelanden. Jag själv brukar aldrig bli personlig och känslosam och öppna upp hela mig när jag skriver mejl, och det gör inte karaktärerna i boken heller, men trots det känner man så mycket av deras känslor när man läser. Adkins verkligen trycker in undermeningar i allt hon skriver, och så fort man läser mellan raderna svämmar det över av känslor, och det är fantastiskt skickligt gjort. 

Det är också otroligt hur man lyckas lära känna alla karaktärer och förstå deras liv så bra endast genom dessa meddelanden. Adkins har verkligen varit kreativ när hon skrivit den här boken och hittat alla kluriga sätt att få sagt det hon vill. Dessutom är det verkligen en bok förankrad i dagens verklighet, vilket jag gillar. Det är kommentarer i form av pepp, lustigheter och rent hat på blogginlägg, det är nätdejtingsajter och det är nätpsykologer med kliché efter kliché. Slutligen vill jag också slå ett slag för alla fantastiska och trovärdiga relationer som är den extra kryddan till boken. Och Carl alltså, en så otroligt underhållande karaktär som verkligen fulländar den här boken.

När du läser det här är en perfekt bok att sträckläsa, för alla som vill läsa något lättsamt, som ändå är fyllt av komplicerade, hjärtekrossande känslor och komplexa karaktärer med intressanta historier att berätta. Det är en bok oväntad på så många sätt, och framför allt älskar jag berättarkonceptet med olika textmeddelanden. Det är unikt och modernt och Adkins skriver otroligt kreativt och verklighetsförankrat, vilket gör det här till en bok jag kommer minnas.Betyg: 
    ☆ 

Författare: Mary Adkins
Förlag: Lavender Lit
Utgivningsår: 2019 (original: 2019) 
Antal sidor: 418 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 15+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: When You Read This
Annat: 

Blev du intresserad?
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)