torsdag 8 november 2018

Drottningen

Recensionen kan innehålla spoilers från tidigare delar 

Drottningen är femte och sista delen i Kiera Cass serie om America och Eadlyn i landet Illéa, många år in i framtiden. Eadlyn är nu mitt inne i det urval hon aldrig trodde att hon skulle behöva hålla, och snart minskas antalet deltagare ned drastiskt, samtidigt som oron i landet blir större och större. 

Eadlyn måste nu välja vem hon ska tillbringa resten av sitt liv med, samtidigt som hon måste göra sitt yttersta för att få sitt folk att fatta tycke för henne. Ett oväntad utspel leder dessutom till att urvalsprocessen måste snabbas på ytterligare. Eadlyn måste nu fatta livsavgörande beslut, och frågan är om hon ska följa sitt hjärta, eller göra det som är bäst för landets framtid. Kanske kan båda två uppfyllas tillsammans?

”...Det är bara du som kan fatta ett så viktigt beslut, och ingen skulle klandra dig om du lät bli.”
   Jag nickade. ”Jag vet. Det är därför det är så läskigt.”
   ”Tio sekunder”, ropade studiomannen.
s. 10

* * * 

The Selection sticker verkligen ut, och det av flera olika anledningar. Till att börja med blandar den dystopi, rebeller och en förändrad framtid, med kunglig glans och sådan där ”lyckliga i alla våra dagar-kärlek”. Kombinationen är verkligen oväntad, men så otroligt lyckad, och därför älskar jag den här serien. 

När bok fem nu kommer, med precis samma grundpelare, samma tänk och samma kärleksstory blir det dock lite upprepande för en kort stund. Det vänder dock snabbt med saker som Hale och Ean, rollen som Eadlyn får axla, och det oväntade slutet. Jag imponeras av hur Cass lyckas skapa fem så lika, fast ändå så himla olika och unika, böcker. 

Det bästa med Drottningen är att man så länge är ovetande. Trots att det är så få killar kvar i Eadlyns urval har man aldrig någon tanke om vem hon kommer välja. När det handlade om Maxon och America visste man ju redan från början, egentligen, och frågan var mest hur det skulle gå till, medan det här inte finns någon man känner extra mycket för. Det gör boken otroligt spänannde att läsa, och som läsare blir man verkligen engagerad. Och slutet, det känns verkligen helt rätt så fort man förstår att det är det som kommer ske.

Jag har sagt det tidigare, men det tål att upprepas: Språket är underbart! Cass skriver på ett väldigt enkelt sätt, och den här boken är mycket kort men ändå innehållsrik, och det här formatet är perfekt, för det blir alldeles lagom av allt. Dessutom är omslaget lika vackert som tidigare - perfekt bokhyllematerial, alltså! 

Jag gillar också hur man som läsare kan vara med och fundera själv vad som ska hända, då allt är alldeles lagom invecklat. Dessutom gillar jag att fokus här inte ligger på en kärlekshistoria, egentligen, utan mer på Eadlyn och hennes roll i kungariket. Det är så mycket girl-power i den här boken, och jag verkligen älskar hur Cass låter Eadlyn vara så stark och ta sina egna beslut i ett samhälle som känns som några århundraden tillbaka i tiden. Inslaget med Hale och Ean är därav också så perfekt, och så rätt.

Drottningen är lika bra som de andra böckerna i serien om America och Eadlyn. Med ett språk som fängslar och en handling som engagerar lyckas Kiera Cass på knappt 200 sidor få en att både skratta, gråta och bita på naglarna. Det jag framför allt gillar med Drottningen är Eadlyn, som fått rollen som en stark, ung kvinna, och den ständiga spänningen med vem Eadlyn ska välja.

Betyg: 
    ☆ 

Författare: Kiera Cass
Förlag: B. Wahlströms
Utgivningsår: 2018 (original: 2916) 
Antal sidor: 216 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 12+
Serie: The Selection, Del 5
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The Crown
Andra delar i serien: CeremoninElitenDen utvaldaKronprinsessanThe Selection Stories: The Prince & The Guard
Annat: 

Blev du intresserad?
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON.
Boken i e-format finns på Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)