tisdag 27 november 2018

Mantor

Tack, Fafner Förlag, för det fantastiska recensionsexemplaret!

Mantor är en bok skriven av Karolina Bjällerstedt Mickos, och gavs först ut år 1998. Nu har Fafner Förlag gett ut den på nytt, efter att böckerna förlorat distribution. Det här är första delen av tre om adelsmannen Mantor av Ranshus som deserterar efter att han blir uttagen att delta i krig. Han byter sitt trygga adelsliv mot ett liv i fattigdom, där han livnär sig på flöjtspelande.

Eter en tid kommer Mantor till Pyros och teatern Fågelgården, där han med stor vänlighet mottas som flöjtspelare. Det visar sig dock snart att allt inte är frid och fröjd på Fågelgården och när Mantor kommer dit under namnet Kanero vänds allt upp och ned i det intrigspel som där länge pågått. Samtidigt försöker Mantor att anpassa sig till religionens betydelse i Pyros. Mystiken tätnar, och det blir svårare och svårare för Mantor att veta vem han kan lita på. Vad hände egentligen innan han kom dit?

...Du är en fri man. Du behöver inte göra som han bestämt. Du kan fly. 
[...]
– Du har rätt, sade jag. Jag ska resa min väg. Ja, jag ska fly.
[...]
Det var sista gången jag träffade greve Garovan, och jag kom aldrig tillbaka till det slottet mer.
s. 44-45

* * *

För ungefär en månad sedan fick jag ett mejl från förläggaren på Fafner Förlag, som beskrev Mantor som en helt unik fantasyroman med fokus på intriger och karaktärer, vilket gjorde mig mycket intresserad. Det var dock framför allt berättelsen bakom hur Mantor kom till denna andra gång, tjugo år senare, som gjorde mig mycket nyfiken på vad för speciellt den kunde bära på.

Nu i efterhand förstår jag verkligen vad Fafner Förlag såg hos Mantor som fick dem att ge ut den igen. Det här är en av de bästa böcker jag läst i år! När jag tog upp denna otroligt vackra bok var det inte detta stordåd jag väntade mig, och jag blir positivt överraskad på så många olika plan.

Mantor är den enda i sitt slag och unik på så många sätt och vis. Det är varken fantasy eller en vardaglig bok egentligen, utan något slags mellanting. Det finns flera vid en första anblick övernaturliga inslag, men senare inser man att så kanske inte alltid är fallet. Den här nästan magiska känslan dröjer sig ändå kvar, och gör boken så otroligt häftig att läsa. Jag gillar också att den utspelar sig i en annan värld och en annan tid, då den ger mig fina erfarenheter kring andra, historiska kulturer.

En stor och betydelsefull del i boken är religion, som framställs på ett mycket intressant och kritiskt sätt. I Pyros lever nästan hela befolkningen efter en polyteistisk tro som påverkar varenda steg de tar i livet. Det är mycket intressant att läsa om hur Mantor kommer dit och invigs till den här tron efter att aldrig tidigare varit religiös. Det är också fruktansvärt skrämmande, men intressant, att läsa om hur religionen styr människorna och vilka konsekvenser det får. Mycket tänkvärt och lärorikt!

Det som dock fångar mig mest med boken är alla dessa intriger. Karolina Bjällerstedt Mickos har goda förutsättningar att skapa dessa trassliga intriger när hon låter Mantor bli en del av Fågelgården och det mikrosamhälle fyllt med tidigare oavslutade händelser vilka skapar flera mycket spännande intriger. Det är något speciellt med att komma in i en grupp där det är uppenbart att någonting har skett som gjort att alla går på tå runt varandra, och det ger upphov till en otrolig spänning redan från första sidan. Karaktärerna ligger verkligen i fokus i boken, och deras relationsutveckling skapar så mycket spänning. 

Den här spänningen håller i sig ända till slutet, tack vare det eviga ifrågasättandet av lojaliteter hos karaktärerna. Man vet aldrig vem kan lita på, och det här skapar stort engagemang och gör hela boken otroligt spännande och så svår att förutsäga. Det dröjer ända till sista sidan innan man vet vem man faktiskt kan lita på och där faller jag faktiskt flera tårar. Jag blir verkligen berörd av Mantor på ett sätt som inte blivit på en väldigt lång tid, och det är en underbar känsla! Det här är en sådan där bok jag skulle kunna läsa om och om igen, för den rymmer så mycket utan att det känns det minsta överdrivet. 

Mantor är en av år 2018 års bästa böcker. Den är unik i sitt slag, tack vare en handling med historiska och religiösa grunder, fylld med otaliga intriger, vilka skapar en enorm spänning och gör det svårt att släppa taget. Lojaliteter prövas gång på gång, och man själv vet inte var man står förrän på sista sidan, och det hela resulterar i en bok som verkligen berör på djupet och aldrig slutar att förvåna och överraska mig. Wow, vad jag är imponerad och jag längtar redan efter nyutgivningarna av uppföljarna!

Betyg: 
   ★   

Författare: Karolina Bjällerstedt Mickos
Förlag: Fafner Förlag
Utgivningsår: 2018 (original: 1998) 
Antal sidor: 332 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 12+
Serie: Till Esperani, Del 1
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Mantor
Andra delar i serien: Larona, Dorei
Annat: Tidigare utgiven år 1998, nu nyutgiven.

Blev du intresserad?
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON.
Boken i e-format finns på Adlibris och Bokus.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)