tisdag 6 november 2018

Ord i djupaste blått

Ord i djupaste blått är skriven av den australiensiska författaren Cath Crowley. Det är en bok om sorg och böcker, men framför allt en bok om att älska, och att man kan älska någon utan att vara kär. Tre år har gått sedan Rachel och hennes familj flyttade iväg, bort från hennes vänner och framför allt bästa vännen Henry. Kvar lämnade Rachel dock en kärleksförklaring, men åren går utan något svar och sakta men säkert minskar vännernas kontakt.

Nästan ett år efter tragedin som krossade hela Rachels familj - brodern Cals död - återvänder dem till hennes uppväxtort. Kvar finns minnena av den obesvarade kärleken, och när Rachel får jobb i bokaffären Henrys pappa äger inser hon att hon måste lägga allt bakom sig och börja om. Hon väljer att inte berätta om Cal, men det komplicerar snart då hon inser att Cal var mer än hon någonsin trott. Kanske hade hon också fel om Henry? Kan de rädda det de hade när de en gång glömde varandra?

Man kan inte lappa ihop att någon glömmer bort en. Resten av livet kommer man alltid att oroa sig för att de ska glömma en, så där som de gjorde förut. Man kommer alltid att veta att de klarar sig hundra procent bra utan en, men att man själv inte klarar sig hundra procent bra utan dem.
s. 59


* * *

Det var längesedan jag sträckläste en bok. Det var längesedan jag verkligen levde mig in i en bok till nära hundra procent. Det var länge sedan jag läste en bok där sidorna bara flög förbi, och jag inte kunde sluta. 

Jag läste nu efteråt att författaren Cath Crowley är från Australien, och kände att en hel del fick sin förklaring. Jag säger bara Jellicoe Road. Böcker från Australien brukar av någon anledning vara extra fantastiska, och Ord i djupaste blått är inget undantag. Det är verkligen en fantastisk bok från första sidan, och handlingen är äkta, hjärtskärande, djup, tänkvärd och så otroligt fin. Alltså, när man förstår vem som skrivit till George hela tiden, då brister mitt hjärta lite grann. Det sker sådana där små saker hela tiden, och det gör att boken är så känslosam att läsa.

Det här med ett omslag fyllt av böcker, små mellanpartier med bilder av böcker och en handling som grundar sig mycket på böcker är ju inte något som gör upplevelsen sämre heller. Det var faktiskt omslaget som fick mig att ta upp boken från början, och det är böcker och berättelsen om antikvariatet och brevbiblioteket som främst får mig att vända blad efter blad. Jag verkligen älskar idén med brevbiblioteket, och det är ju så underbart, så fint och något jag önskar skulle finnas här hos mig också!

De här sidorna mellan kapitlen med bilder på böcker, och ett kort citat från kommande kapitel gillar jag verkligen mycket. De gör att boken är så estetiskt snygg - Crowley har verkligen tänkt på allt! - och det är därför en bok jag kommer minnas länge. Dessutom är språket underbart, och jag gillar att läsa från både Rachel och Henrys perspektiv, då de har två helt skilda historier att berätta och då de båda känner samma sak men inte själva inser det, vilket gör att man som läsare verkligen är med och är där

Relationen mellan Rachel och Henry är verkligen fascinerande, och det redan från början. Jag älskar verkligen att läsa om deras vänskap, som sakta växer fram igen efter att den varit försvunnen i flera år, och då direkt är så himla drömmig igen. Jag har verkligen saknat att läsa om så här fina relationer nu ett tag, så Ord i djupaste blått var precis vad jag behövde!

Ord i djupaste blått är underbar. Det är inte bara för att den till stor del handlar om böcker (även om brevbiblioteket nästan gör mig tårögd), utan även tack vare ett så fint språk, en så hjärtskärande och vacker handling, och karaktärer med relationer man bara kan drömma om. Perfekt för dig som söker djupa svar på livets stora frågor, men föredrar att det levereras med en gnutta humor, ett lass böcker och en stor dos hoppfullhet. 

Betyg:
     

Författare: Cath Crowley 
Förlag: Modernista 
Utgivningsår: 2018 (original: 2016) 
Antal sidor: 287 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+ 
Serie: - 
Originalspråk: Engelska 
Originaltitel: Words in Deep Blue 
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON.
Boken i e-format finns på Adlibris och Bokus


2 kommentarer:

  1. Fick denna som recensionsex och hoppas jag kommer kunna ta tag i den snart! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, vad roligt. Ja, jag rekommenderar verkligen att du läser den snart, och det går snabbt också, så förhoppningsvis hinner du med den! ;)

      Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)