lördag 14 oktober 2017

Handbok för ett begagnat hjärta

Handbok för ett begagnat hjärta, en unik bok där två människors helt skilda liv vävs ihop på det mest osannolika och hjärtskärande sättet. Författaren är brittiska Tamsyn Murray och boken är utgiven på Bokförlaget NoNa. Boken varvar två tonåringars helt olika liv. Jonny har levt nästan hela sitt liv på sjukhus, då han har ett allvarligt hjärtfel. Just nu väntar han på att rätt person ska dö, på rätt sätt och tillräckligt nära, för att han ska få ett nytt hjärta.

Niamh har levt hela sitt liv i skymundan av sin retsamma tvillingbror som nedlåtande kallar henne lillasyster trots att hon bara är minuter yngre än honom. Men när han omkommer i en olycka vänds hela Niamhs liv upp och ner. Och plötsligt händer det ofattbara - det finns ett hjärta till Jonny. Men allt är inte bra, för vem är Jonny egentligen utan sitt hjärtfel? Och han kan inte släppa tanken på den person som förlorat sitt liv men gett honom hans tillbaka. Och Niamh finner stöd på oväntat håll, men allt är inte riktigt som det verkar.

Så här ligger jag och försöker fördriva tiden medan jag väntar på att exakt rätt person ska dö på exakt rätt sätt. Ibland önskar jag att kirurgerna kunde operera bort mitt riktiga hjärta och låta mig ha det konstgjorda för alltid. Då skulle jag inte behöva komma på mig själv med att önska att någon jag aldrig träffat ska råka ut för något hemskt. Då skulle jag vara hjärtlös på riktigt istället för att bara känna mig som om jag är det.
   För jag är inte Iron Man. Jag är bara en pojke utan framtid.
s. 7 (e-boken)

* * * 

Åh, vad synd det är att den här boken fått så lite uppmärksamhet, för den förtjänar så mycket mer! Det är en unik och underbar bok på så många sätt och den påminner delvis om Jojo Moyes böcker, vilket är ett riktigt bra betyg. Från början var jag lite skeptisk till hela grejen med att hitta sin organdonator, för jag har alltid tänkt att det är omöjligt, för det ska det ju vara. Men Tamsyn Murray har faktiskt övertygat mig.

Det märks att hon har lagt mycket energi på saker som den och även annan fakta som boken bygger på, och det tycker jag om, för det gör boken trovärdig och intressant. Det är inte bara en berättelse om ett dödsfall och att bli kvarlämnad och inte heller bara en kärlekshistoria, utan det är också en berättelse om hur det är att vara svårt sjuk och hur det är att genomgå en hjärttransplantation.

Hade jag varit i samma situation som Niamh eller Jonny och läst en bok om det där ingen efterforskning kring saken gjorts hade jag blivit upprörd och besviken, men det märks att Tamsyn Murray lagt mycket energi på just efterforskning och på att ge en verklig bild av de saker hon beskriver, och det är fint. Det är en bok med så mycket att ge, och jag tycker dessutom att saker som sjukdomar är intressanta att läsa och lära sig om, och att de spelar en stor roll här gör att boken sticker ut.

Till en början var jag dock osäker på boken, för först klaffade inte riktigt parallellhandlingen. Det tog kanske sjuttio sidor innan flytet hittade in mellan sidorna och Niamhs och Jonnys historier kunde varvas utan att det blev motstånd i boken, men när det väl gick så blev det fantastiskt. Jag gillar parallellhandlingen och hur Niamhs och Jonnys liv vävs ihop på det mest osannolika, men dock inte helt oväntade, sättet. 

Att jag inte riktigt klickar med Niamh gör inte så mycket, för hon är en svår person och det är också lite av grejen med henne. Jonny och jag blir dock kompisar direkt och jag känner så mycket för honom. Det är så intressant att höra honom berätta och det finns så mycket reflektioner att göra utifrån hans liv. Han får en smärre identitetskris efter att han kommer ut från sjukhuset och då väljer han att skapa ett nytt Facebook-konto och bli "Jonny 2.0" och det känns verkligen som en helt möjlig reaktion. Intressant och tänkvärd sådan, dessutom.

Vidare älskar jag Jonnys relation med Em. De är så fina tillsammans och det känns så hoppfullt när de skämtar med varandra om sina sjukdomar. En liten flashback till TFiOS, vilket är underbart! Att det slutar som det slutar behöver vi ju inte prata om, för det är bara för hemskt. Men vad som dock bör understrykas är att det känns ganska motiverat och inte alls överdrivet eller som en onödig grej som slängdes in, och det är imponerande gjort.

Handbok för ett begagnat hjärta ger vibbar av Jojo Moyes och The Fault in Our Stars, men den är också helt unik. Det bästa med boken är hur noggranna efterforskningar som gjorts, för det gör boken så verklighetstrogen och äkta och dessutom är det så intressant att få en inblick i livet som allvarligt sjuk på ett sjukhus och hur det är att bli transplanterad. Det är det och Jonnys och Ems fantastiska relation jag kommer minnas bäst. Boken ger viktiga och intressanta perspektiv på att vara allvarligt sjuk och är unik i sin genre. Läs den!

Betyg: 
   

Författare: Tamsyn Murray
Förlag: Bokförlaget NoNa
Utgivningsår: 2017 (original: 2016) 
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 335 st (Inbunden: 281 st)
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Instructions for a Second-hand Heart
Annat: Läst som e-bok

Länkar: 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON

Boken i E-format finns på Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)