tisdag 15 januari 2019

Doften av ett hem

Doften av ett hem är en roman skriven av Bonnie-Sue Hitchcock. Det är en bok om livet på Alaska, för ett antal unga människor. De är alla på varsitt håll på väg att försöka bryta sig loss, på de mest osannolika vis. Dessutom är deras vägar nära att korsas, och det av mycket slumpartade skäl. Deras liv kommer nu förändras för alltid.  

Pappas flygplan hade störtat bland Kanadas arktiska öar, precis intill Alaska.

[...]
   ”Du får gråta om du vill, men det kommer inte att göra så att han kommer tillbaka.
s. 14


* * *

Jag är så besviken. Jag vet inte vad det var som gjorde att jag väntade mig stordåd av Doften av ett hem. Kanske var det författarens efternamn som gav sådana associationer, kanske var det att den liknandes med de underbara böckerna Jellicoe road och Jag ger dig solen. Kanske var det en stilla förhoppning om att jag för en gångs skull skulle uppskatta en sådan där bok som utspelar sig någon gång runt 70-80-talet. 

Jag har aldrig läst en nutida bok som utspelar sig i mitten av 1900-talets andra halva, som jag faktiskt uppskattat. Ta bara Eleanor & Park, till exempel. Dessvärre kvalar också Doften av ett hem in där. Jag fastnar inte alls för boken - jag förstår inte boken, vad den vill säga till mig. Jag blir inte engagerad, jag är inte intresserad av vad som kommer hända med karaktärerna, jag bryr mig inte om de relationer som utvecklas.

Fast faktum är att det inte sker så mycket på de knappa 250 sidorna. Det känns verkligen som att ett klimax aldrig nås, utan på sista sidan vänder jag förgäves blad i hopp om att det ska komma något mer, så att det blir en riktigt berättelse av boken. Jag känner helt enkelt bara inte att det händer saker som kan räknas till en huvudhandling, och det sker ingen direkt utveckling hos karaktärerna, utan allt går för snabbt. Det kan jag dock säga som något positivt - boken är både lättläst och snabbläst. Fast till vilken nytta?

Doften av ett hem är en besvikelse, från en bok jag hade förväntat mig mer från. Jag saknar en huvudhandling, för det känns aldrig som att boken kommer igång, och jag saknar att få lära känna karaktärerna på riktigt, och inte bara i all hast. Språket är dock vackert och dessutom lättläst, och det är en bedrift värd att nämnas att kombinera dessa två. 

Betyg: 
★ ★   ☆

Författare: Bonnie-Sue Hitchcock
Förlag: Gilla böcker
Utgivningsår: 2018 (original: 2016) 
Antal sidor: 248 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The Smell of Other People's Houses
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON.
Boken i e-format finns på Adlibris och Bokus.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)