torsdag 24 januari 2019

E-böcker: 13 för- och nackdelar

För någonstans omkring två år sedan förändrades mitt läsande något enormt. Det var då jag upptäckte e-böckernas underbara värld. En värld jag tidigare varit skeptisk till, då jag verkligen älskar traditionell läsning av inbundna böcker. Hur som helst, sedan jag läste min första e-bok har jag nu nästan alltid två böcker på gång - en fysisk bok i fokus, och en e-bok jag tar fram när jag inte har en andra boken till hands, och det gör att jag läser mer än någonsin. Det finns dock även mindre bra sidor med e-böcker, och därför kommer nu mina tankar kring för- och nackdelar med e-böcker!

Boken är alltid med
Läser man e-böcker är det enkelt att ha boken både i dator, surfplatta och mobil, och mobilen är ju (nästan?) alltid med, och då har man också alltid en bok med sig. Perfekt alla gånger man inte vill bära en större väska. Nu är boken alltid med!

Dåligt utbud
Jag som läser ungdomsböcker märker ofta det dåliga utbudet hos e-bokstjänster. Förmodligen är genren inte prioriterad, och resultatet blir att det är svårt att hitta e-böcker att läsa inom vissa genrer, då utbudet ofta är ganska dåligt. 

Tar ingen plats
Fortsätter man anta att en alltid har med sig sin mobil är det ju också så att e-böcker inte kräver något extra utrymme. Det är perfekt när man bara har en liten handväska, eller mycket annat som ska få plats i en resväska till semestern. En eller flera böcker är med, utan att ta någon plats. 

Missvisande
Ser jag någon sitta med mobilen på bussen, tåget eller i skolkorridoren är inte min första tanke att personen sitter och läser en bok, utan istället tänker jag på sociala medier och slösurfande. Förmodligen är det också så andra tänker. Att istället sitta med en bok ger ju ett helt annat intryck, och att då läsa en e-bok blir ju missvisande.

Skräddarsy texten
Vit eller svart bakgrund, stor eller liten text? Det går oftast att välja allt sådant helt själv, så att du kan anpassa dina böcker utifrån dina förutsättningar, vilket ju är fantastiskt bra och omöjligt med en fysisk bok, som ju består.

Ej solanpassat
I stark sol räcker sällan ens maximal ljusstyrka på mobilen till för att man ska kunna urskilja vad skärmen visar, så e-boken är ingen trogen följare på solsemestern. Där fungerar den fysiska boken mycket bättre, medan e-boken inte är solanpassad. 

Miljövänligt
Allt som innebär alternativ till producerande av nya varor gynnar miljön och genom att välja e-böcker gör man en insats för minskad skogsskövling, och bidrar till en hållbar utveckling. Så att läsa e-böcker är rena rama tjänsten till miljöns fortlevnad! 

Dyrt
Ja, e-böcker är dyra. De finns visserligen ofta att låna på bibliotek, men att köpa enskilda e-böcker är ofta dyrt, och att ha abonnemang hos e-bokstjänster är ofta så dyrt per månad att man måste läsa minst 3-4 böcker för att det ska löna sig att välja det istället för pocketböcker. 

Tålighet
Man tar ju aldrig med sin finaste bok till stranden, för vem vet vad sol, saltvatten och sand kan åsamka för skada. En droppe vatten kan förstöra en sida i en älskad bok, men e-böcker är tåligare. Visst, en fysisk bok tål att tappas i golvet, men annars är den inte i närheten lika tålig som en e-bok.

Skärmtid
Jag tror inte riktigt att vi vet ännu exakt vad vår skärmtid gör med oss, men att det inte är helt bra är nog de flesta överens om. Och plöjer du e-böcker får du en hel del skärmtid som du annars tillbringat i en fysisk bok. Fast att läsa är ju ändå bättre än att slösurfa! ;)

Citathantering
Det är verkligen enkelt att spara citat i e-böcker, tack vare markeringsverktyg, och det är perfekt för mig som bokbloggar. Dessutom kan man även söka på enskilda ord och hitta dem direkt. Det tar lite längre tid i en fysisk bok, vill jag lova.

Ingen bok
En e-bok är ju trots allt ingen... bok. Jag menar, det finns väl inget som slår känslan och doften av en helt ny bok, de ofingrade sidorna, den härliga tyngden i handen... Det är ju en helt annan sak att bläddra igenom en traditionell bok än en e-bok som ju ändå inte är någon riktig bok

Mer läst
Jag vet inte hur det är med er, men har jag mindre än fem minuter på mig tar jag inte fram en bok, bläddrar till rätt sida och läser några stycken, för att sedan lägga undan den. Tiden räcker dock bra till att ta fram mobilen och läsa några sidor. Några sidor här och där och vips har man läst mycket mer än annars. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)