onsdag 9 januari 2019

The Picture of Dorian Gray

The Picture of Dorian Gray gavs ut för första gången år 1890, men talas om än idag. Det är den välkände Oscar Wildes enda bok, och en roman som utspelar sig under den viktorianska tiden i England. Huvudpersonerna är konstnären Basil Hallward, aristokraten Lord Henry Wotton och den unge, oskuldsfulle Dorian Gray. Dorian sitter modell till ett självporträtt som Basil målar, och dagligen får han hörda ord om hans magnifika skönhet och att skönhet och ungdom är det enda värt att ha.

Lord Henry influerar den oskuldsfulle unge mannen på sätt som ska komma att förändra honom för all framtid. Det börjar med avvisandet av en kärlek, leder till flera självmord och förstörande av andra människors liv. Frågan är hur jakten på evig skönhet och evig ungdom ska sluta, och hur långt Dorians nya vänners influenser kommer driva honom. 

Time is jealous of you, and wars against your lilies and your roses. You will become sallow, and hollow-cheeked, and dull-eyed. You will suffer horribly... Ah! Realise your youth while you have it.
s. 21


* * *

The Picture of Dorian Gray gavs ut för första gången år 1890, men det är verkligen en uråldrig bok som bevarat sin ungdom på något nästan magiskt vis. Och vi vet ju det - ungdom är det enda värt att ha! Saken är den att boken tar upp sådant som är aktuellt även i dagens samhälle och det gör att dess budskap kan appliceras även hos oss människor idag.

”...beauty is a form of Genius - is higher, indeed, than Genius, as it needs bo explanation. It is one of the great facts of the world, like sunlight, or springtime, or the reflection in dark waters of that silver shell we call the moon. It cannot be questioned.”
s. 21

För det finns ett budskap som heter duga, även om det troligtvis döljer sig ännu fler budskap bakom lustiga metaforer och liknelser som jag inte förstått ännu. "Djupare en Marianergraven" skrev jag på Instagram för ett tag sedan, och då hade jag bara läst något kapitel. Nu har jag läst tjugo, och förmodligen markerat över hundra djupa citat att hitta tillbaka till. Ärlig talat vet jag inte riktigt vad jag tycker om det. Det är helt klart en bok man grotta ned sig i till bristningsgränsen, men jag blir ofta frustrerad när Wilde för sjuttioelfte gånger ”säger det med en blomma” eller något sådant istället för att bara SKRIVA RAKT UT VAD SOM HÄNDER. Vi får ju dock inte glömma att det här var sent 1800-tal med allt vad det heter filosofi och livsideologier och jag är ändå väldigt glad att jag får ta del av lite av hur livet faktiskt såg ut då.

”...anybody can be good in the country. There are no temptations there. That is the reason why people who live out of town are so absolutely uncivilised. Civilisation is not by any means an easy thing to attain to. There are only two ways by which man can reach it. One is by being cultured, the other by being corrupt. Country people have no opportunity of being either, so they stagnate.”
s. 166

Om man bortser från det faktum att jag någonstans efter halva boken var rejält trött på all symbolism och allt det djupa, filosofiska och obegripliga tjatet, är det en riktigt bra bok. Jag är nästan hundra procent säker på att det inte finns ett ord här i som Wilde inte nagelfarit in i minsta detalj, utan allt känns verkligen otroligt genomtänkt. Efter ett tag hände det att jag läste ordet ”glad” och direkt började fundera kring vad det egentligen innebar. Ja, helt sant, men det kan ju också bero på att jag förväntade mig extremt detaljerade frågor omöjliga att besvara, under nästa engelsklektion. Språket är verkligen magiskt, om man faktiskt orkar sig igenom det. Charles Dickens skrev dock mer avancerat, och egentligen är språket i The Picture of Dorian Gray mest gammaldags och väldigt symboliskt, vilket är enormt skickligt av Wilde och lite spännande att läsa. 

”Beauty is the wonder of wonders. It is only shallow people who do not judge by appearance. The true mystery of the world is the visible, not the invisible.”
s. 21

För övrigt är det ju en mycket intressant story bakom boken, med fokus på skönhet och ungdom - sådant som förmodligen var avgörande under den viktorianska tiden. Jag blir mörkrädd av Lord Henrys fanatiska tankar om betydelsen av ovan nämnda två, men budskapet är verkligen fint och viktigt och det är så skrämmande att läsa om hur långt man kan gå för just skönhet och ungdom. Det är också väldigt fascinerande att följa Dorian Gray, en till en början oskuldsfull pojke som man känner så otroligt mycket med när Basil och Harry börjar omforma honom, men som man sedan snarare ser som en fiende. Det är alltid så intressant och givande att följa en karaktär man ogillar, och med Dorian går det ett steg längre för man vet ju alltid vem han egentligen är, utan den omformning han utsatts för. Avslutningsvis bör ju även Wildes syn på konst nämnas; revolutionerande och väl underbyggd genom hela boken!

”Art has no influence upon action. It annihilates the desire to act. It is superbly sterile. The books that the world calls immoral are books that show the world its own shame. That is all.”
s. 172

The Picture of Dorian Gray är en tidlös roman vars budskap med den magnifika och imponerande inlindningen i symboler kan appliceras även i dagens samhälle. Språket är magiskt, när man väl kommit in i det, och storyn är fascinerande redan från första början. Det märks att Oscar Wilde tänkt igenom varenda ord i detalj, och på nära varje sida döljer sig symboler och metaforer som ger ännu mera djup till en roman som ligger helt hos tolkaren. 

”It was his beauty that had ruined him, his beauty and the youth that he had prayed for.”
s. 175

Betyg: 
    

Författare: Oscar Wilde
Förlag: Wordsworth Classics
Utgivningsår: 2001 (original: 1890) 
Antal sidor: 177 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 15+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The Picture of Dorian Gray
Annat: Finns även på svenska som Dorian Grays porträtt

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON.
Boken i e-format finns på Adlibris, Bokus och CDON.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)