söndag 20 januari 2019

Sömnernas sömn

Recensionen kan innehålla spoilers från tidigare delar 

Sömnernas sömn är tredje delen i Elin Säfströms humoristiska serie om Tilda Modigh, där hon blandar vardagligt tonårsliv med tomtar, älvor och troll. Tildas sextonårsdag närmar sig, men vad hjälper väl det när hon ändå inte kan få all viktig information om väktarskapet, då hennes mormor är borta. Borta. Inte död. När det blir tomteting i stan måste dock även Tilda erkänna för sig själv att hon inte kan räkna med sin mormor just nu, utan istället får hon motta hjälp från den dryge väktaren Loke från Göteborg.

Mot sin vilja blir hon och Loke väktarpartners sedan i jakten på det väsen som gör fruktansvärda saker mot djuren på Skansen. Snart blir dessutom hoten personliga, och Tilda  tvingas nu samarbeta med Loke för att rädda både Stockholm och sina egna nära och kära. Samtidigt har hon problem med sina egna vänskapsband och relation till sin mamma, och frågor kring väktarskapets roll i allt börjar växa i hennes huvud. 

”Ursäkta förseningen”, säger Loke. ”Vi hade en liten situation hemma. Jag har hört att du sitter en aning i skiten här. Men farsan Loke ska lära dig allt han kan. Så du kan slappna av.”
   Jag känner någonting väldigt, väldigt tydligt redan nu.
   Jag gillar inte den här människan.
s. 32


* * *


Jag har nästan varit orolig inför att läsa Sömneras sömn, då jag läst så mycket om Elin Säfströms frustration över den här boken, och hur dålig den var, hur mycket som har behövt redigerats och så vidare, på hennes blogg. Kanske var det bara någon listig taktik, för det här är helt klart seriens hittills bästa bok! Det kommer väl fler, Elin? Snälla, säg ja!

Jag insåg nu att jag verkligen har saknat Tilda, Natta, Vide, Knappeman, alla obegåvade troll, med flera, då det var ett bra tag sedan jag läste förra boken. Trots det var det dock inte det minsta svårt att återigen komma in i allt, och det är otroligt skickligt av Säfström att skriva fristående böcker som ändå hänger ihop i allt, utan att böckerna känns upprepande. 

Vidare är storyn i Sömnernas sömn underbar. Elin Säfströms språk och stil har verkligen växt upp tillsammans med Tilda, för böckerna blir mer och mer seriösa och tar upp viktiga ämnen på ett ändå uthärdligt humoristiskt och lättsamt sätt. Jag gillar verkligen inslagen med Tildas relation till sin mamma och kärleks- och vänskapsproblemen, som finns utöver huvudhandlingen som är mer fantasy-inriktad, och dessa inslag ger det djup som jag saknat lite i tidigare böcker. 

Jag måste också säga att själva huvudstoryn i den här boken är underbar. Jag fullkomligt älskar idén med sagornas betydelse, och gillar hela grejen med det nästan detektivarbete man som läsare erbjuds att delta i. Visserligen känns allt nästan lite för enkelt, och det tar inte lång tid innan jag listar ut vad som har hänt/behöver göras. Det är dock inte bara negativt, för jag älskar faktiskt att få känna mig riktigt smart och klurig när jag läser!

Sist men inte minst måste ju Elin Säfström få en eloge för sitt magiska språk. Hon skriver verkligen otroligt lättsamt, spännande och underhållande. Jag har nog aldrig skrattat så mycket som åt Tildas olyckliga öden som åt något annat. Säfström skriver skickligt humoristiskt men med en seriös underton, och det är det som gör böckerna om Tilda helt unika.

Sömnernas sömn är beviset på Elin Säfström är en professionell författare. Hon har överträffat sig själv, med en bok där spänning, vardag och humor kombineras på de mest osannolika, unika och skickliga vis. Språket är underhållande men med en allvarlig underton, och det är det som gör både Elin Säfströms författarskap och Sömnernas sömn unika och fantastiska. 

Betyg: 
   

Författare: Elin Säfström
Förlag: Gilla böcker
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 314 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 12+
Serie: En väktares bekännelser, Del 3 (fristående)
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Sömnernas sömn
Andra delar i serien: En väktares bekännelser, Visheten vaknar
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON.
Boken i e-format finns på Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)