söndag 24 mars 2019

Dr Jekyll & mr Hyde

Dr Jekyll & mr Hyde är en kortroman från romantiken, skriven av den klassiske författaren Robert Louis Stevenson. Det är en roman om ondska och godhet, människans tvetydighet och att onda handlingar alltid straffar sig. Advokaten mr Utterson har länge varit förbryllad över ett testamente. Det är hans goda vän Henry Jekylls testamente, som fastslår att en mr Hyde ska ärva allt Henry Jekyll ägde, i händelse av hans bortgång eller försvinnande.

Det är bara det är denna mr Hyde visar sig vara en fruktansvärd brottsling och mördare, så Utterson gissar att Jekyll är utsatt för utpressning och gör allt för att ta reda på vad som egentligen försegår mellan Jekyll och Hyde. Det hela visar sig dock vara mer invecklat och osannolikt än någon kunnat tro, och när Utterson närmar sig sanningen är det kanske redan försent. 

Testamentet föreskrev att när Henry Jekyll, M.D., D.C.L., L.L.D., F.R.S. etcetra avled, skulle all hans egendom tillfalla hans 'vän och välgörare Edward Hyde'. [...] För mr Utterson hade detta dokument länge varit en källa till irritation. Det störde både hans yrkesstolthet som jurist och hans känsla för allt som var förnuftigt och brukligt.
s. 12-13

* * *

Det här med kortromaner är ju ärligt talat en förträfflig idé!

Jag har faktiskt inte läst någon kortroman tidigare, men jag fastnar direkt för den här, av flera skäl, men bland annat för att man kan läsa den på några timmar och sedan läsa om den, för att få ut ännu mer av den. Och det här är också den typ av bok som ger lite mer varje gång men läser den, tack vare att man lägger märke till fler detaljer varje gång.

Jag var först orolig för att boken skulle vara för kort för att verkligen kunna ge något, men det är den inte, och det mycket tack vare det sista kapitlet, som ger så mycket djup och förklaringar att allt som hände i hela boken klarnar. Bokens längd är perfekt, och dessutom är den också lättläst och drivande, trots att den är skriven för över hundra år sedan, vilket är riktigt fantastiskt. Jag är ofta skeptisk till klassiker på grund av språk och stil, men den här kunde lika gärna skrivits igår.

Jag älskar också den underliggande mystiken som finns genom hela boken. Det är ju inte en slump att det mesta som händer sker nattetid, efter mörkrets inbrott, och det bidrar verkligen till en ryslig och alldeles lagom obehaglig stämning. Jag har i allmänhet svårt för att läsa skräck, men Dr Jekyll & mr Hyde är en bok som man själv kan göra precis så läskig som man önskar.

Slutligen krävs några ord om själva temat och budskapet, tydligt inhämtade från romantiken. Temat är verkligen intressant att läsa om, och så perfekt integrerat i romanen att det väcker tankar och känslor per automatik. Dessutom är de flera budskapen passande till temat och även dem intressanta och tänkvärda, och så djupa som man själv önskar göra dem, vilket är oerhört imponerande av författaren. 

Dr Jekyll & mr Hyde liknar ingenting jag tidigare läst. Det är en oväntad och händelserik läsupplevelse i ett lättläst format, och tema och budskap är intressanta och tänkvärda och presenterade på ett snyggt sätt. Jag älskar mystiken och mysterierna, och jag älskar slutet som verkligen berör och får en att inte vilja släppa boken, utan läsa den några gånger till. 

Betyg: 
   

Författare: Robert Louis Stevenson
Förlag: Bakhåll
Utgivningsår: 2012 (original: 1886) 
Antal sidor: 84 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON.
Boken i e-format finns på Adlibris, Bokus och CDON.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)