torsdag 21 mars 2019

Skärvor av en brusten värld

Tack, Mattias Kuldkepp, för ett mäktigt recensionsexemplar!

Skärvor av en brusten värld är första boken i Mattias Kuldkepps fantasytrilogi Sönderfallets symfoni. Här möter vi flera vilsna själar i en värld på väg att falla sönder. Den blinde Daewar utpekas av sin syster Adea och blir tvingad till slavarbete i de farligaste gruvorna, men snart får han uppleva om möjligt ännu farligare prövningar. Adea tampas med tankar på vad hon utsatt sin bror för, samtidigt som hon tar steget mot en karriär som krigare.

Olem har levt hela sitt liv som en krigare, men när hon tillfångatas av alver upptäcker hon en helt ny värld, där hon tvingas lägga ner svärdet. Fast är det verkligen där hon hör hemma? En speleman blir hennes vän, och tillsammans påbörjar de en resa som kanske har större betydelse än de först anat. Världen är vilsen och på väg att ta fel riktning, men frågan är bara vem som kan förhindra sönderfallet. 

'Kommer vi... Kommer vi att dö?'
   Ingen månmärkt återvände någonsin från Beskyddarens tornby på Duadis. Det visste alla. Puckelryggen skrattade torrt.
   'Helt säkert kommer du att dö.'
s. 28

* * *

Att läsa den här boken tog mig 19 dagar, och det är otroligt mycket för mig. Detta faktum är helt klart inget positivt, då det beror på ett språk som jag hade väldigt svårt för i perioder. Det är visserligen också en väldigt lång bok, men det är ändå så att språket är segt och åtminstone till största del gör boken svårläst. Vissa partier är riktigt lyckade och härligt rafflande, men överlag är boken för mig så svårläst att det är en smärre lättnad när jag väl läst ut den.

Det är dock ett fantastiskt världsbygge Mattias Kuldkepp ägnat sig åt, för att läsa Skärvor av en brusten värld är som att besöka ett helt nytt universum, och det är sannerligen fascinerande och imponerande hur mycket energi och arbete som ligger bakom denna tegelsten. Världen är verkligen fulländad och fylld med välarbetade detaljer och små hintar som gör att jag vill läsa ännu mer om denna värld. Det märks tydligt att det finns så mycket mer under ytan i detta mäktiga universum, och tack vare världen ser jag fram emot att återvända till Sönderfallets symfoni

Jag tror dock att boken hade vunnit på att vara kortare, för då hade det blivit lagom mycket händelser och utfyllnad. Min upplevelse av boken är att den är väldigt spretig. Nog för att jag uppskattar att läsa om både Daewar, Adea, Spelemannen och Olem och deras respektive utvecklingar, men att man i ena kapitlet läser om en blind gruvarbetande pojke, och i nästa kapitel om en krigarkvinna någon helt annanstans, går inte ihop. Jag förmodar att perspektiven ska kopplas ihop i kommande böcker, men det hade behövts redan i den här boken för att undvika den här spretigheten, som får boken att kännas som två skilda böcker i en. 

Skärvor av en brusten värld imponerar med ett makalöst världsbygge utan dess like, samt med intressanta och unika karaktärer med spännande bakgrunder och utvecklingar. Det blir dock i övrigt för mycket och för spretigt, och jag hade önskat att boken var en helhet istället för som två böcker i en bok. Kuldkepps underbara värld har dock en potential som jag ser fram emot att upptäcka mycket mer av, för jag har aldrig tidigare läst om fantasyvärldar i stil med denna!

Betyg: 
    

Författare: Mattias Kuldkepp
Förlag: Ragnarök Förlag
Utgivningsår: 2018 
Antal sidor: 695 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: Sönderfallets symfoni, del 1
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Skärvor av en brusten värld
Andra delar i serien: -
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON.
Boken i e-format finns på Adlibris och Bokus


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)