måndag 18 mars 2019

Kallbrand

Recensionen kan innehålla spoilers från tidigare delar 

Kallbrand är femte boken i Cilla & Rolf Börjlinds kriminalserie om den unga polisen Olivia Rönning, den före detta kriminalkommissarien Tom Stilton och alla deras kollegor och vänner. När ett bombdåd sker i Täby, och en hel bil med en familj på väg på ledighet sprängs i luften, kopplas Olivias grupp in i det som ska bli Mettes sista fall innan pensionen. Snart finns en tydlig misstänkt, som synts på övervakningskameror vid brottplatsen, har en historia med ett av offren och saknar alibi. Problemet är bara att han nekar, och kanske är det han säger sant; han har inget minne av när han begick dådet.

På en helt annan plats i världen - i Thailand närmare bestämt - försöker samtidigt Tom Stilton att rentvå sig själv efter sina handlingar i Filippinerna. Snart får han dock nya problem över sig, då en kvinna i rullstol behöver hans hjälp. Han ger sig ut på en resa över de thailändska floderna, och det blir en resa långt farligare och långt viktigare än han kunnat tro. Och kanske är Stilton inte så långt ifrån den svenska verkligheten som han först trott.


Pension i all ära, men den fick vänta ytterligare ett tag. Behövdes man så behövdes man. Åklagare Malin Brovall och hennes familj hade sprängts i luften för exakt 2 timmar och 27 minuter sedan.
   Och Mette var redo att ta reda på varför.
s. 18


* * *

Den som ännu inte läst något av Börjlind har verkligen missat något. Och den tvekar i huruvida det är värt att också plocka upp Kallbrand bör lita på sin magkänsla och göra det, för femte boken i succéförfattarnas serie är lika bra som alla övriga. Det finns många serier där tre böcker är fullt tillräckligt, för efter det blir böckerna för lika varandra, men Kallbrand är verkligen unik i sitt slag, och fylld av allt det som fått mig att älska böckerna av Börjlind.

Jag förundras och imponeras över hur författarna så skickligt väver ihop flera olika handlingar, som löper över både tid och rum, utspelar sig i dåtid och nutid, i Sverige och i Thailand. Det är verkligen ett gediget arbete bakom Kallbrand, och trots att kopplingen är så makalöst osannolik, är den perfekt i boken, då den är så väl underbyggd genom hela boken, och då den känns realistisk och är så himla oväntad.

Vidare är det också tack vare handlingen som boken blir fantastiskt lättläst. När jag läste de två första böckerna i serien hade jag svårt för språket, men inte längre, då jag dels vant mig och då spänningen i de senare böckerna är underbar och ständigt närvarande. Det är omöjligt att sluta läsa, när cliffhanger efter cliffhanger kommer, och då man ständigt får ta del av nya ledtrådar, vändningar eller extremt farliga situationer, som är omöjliga att bara släppa. Det är en bok som gjord för att sträckläsas, och det älskar jag den för.

Det jag saknar i Kallbrand är dock mer av Tom och Olivia. Visserligen är Toms vistelse i Thailand ett mycket välkommet inslag i boken, som gör den speciell, men jag saknar också hur relationen mellan Tom och Olivia utvecklas. Jag saknar också mer av Toms egen utveckling, men samtidigt är han som han är nu en otroligt intressant karaktär att följa. Jag hade också önskat att lite mer av handlingen ägde rum tidigare i boken, för nu hände det mesta under de sista hundra sidorna, och det gjorde allt lite mindre verklighetstroget.
Kallbrand är precis som sina föregångare - unik, välgenomtänkt och beroendeframkallande - utan att bli en blek kopia. Jag kan inte sluta imponeras av det professionella författarskap som ligger bakom boken, med en komplex, spännande och oväntad handling. Jag är fast från första till sista sidan, och sträckläsningen är ett faktum. Det är en magisk bok ur en magisk serie, för alla som vill läsa om brottsutredningar, unika karaktärer och livsöden som berör. 

Betyg: 
    ☆ 

Författare: Cilla & Rolf Börjlind
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 418 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 15+
Serie: Rönning Stilton, Del 5
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Kallbrand
Andra delar i serien: Springfloden, Den tredje rösten, Svart gryning, Sov du lilla videung
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON.
Boken i e-format finns på Adlibris och Bokus


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)