lördag 9 mars 2019

Triangel

Triangel är en del av Lavender Lits noga utvalda vårutgivning, och skriven av den amerikanska författaren Nic Stone. Det är en bok om vänskap, kärlek och - liksom titeln hintar om - ett triangeldrama utan dess like. Courtney och Jupiter har varit bästa vänner i flera år, och det utan problem eftersom att Jupiter är lesbisk. Så att de delar säng och uttrycker sin kärlek mot varandra har aldrig varit något märkligt. Courtney har dock alltid velat ha mer.

Och när den unika tjejen Rae kommer till stan ställs allt mellan Courtney och Jupiter på sin spets. Courtney och Rae kommer varandra nära, medan Jupiter och Courtney hamnar längre ifrån varandra. Fast vad vill egentligen Rae? Gillar hon tjejer eller killar? Hur vet man det? Det är frågor som snart både Rae, Courtney och Jupiter måste ställa sig, när triangeldramat har blivit ett faktum. 

”JUPITER CHARITY-SANCHEZ KOMMER ALDRIG ATT BLI MIN TJEEEJ!”
   ”FAN heller!” Britain och Golly dunkar bröstkorgarna mot varandra och smäller sedan till mig på rumpan. 
   Ingen aning om vad jag har gett mig in på.
s. 35 (e-boken)


* * *

Vilken underbar bok! 


Jag förväntade mig in inte det här mästerverket till vanlig contemporary i unga vuxna-genren, för Triangel är verkligen en grym bok. Och det är tack vare handlingen, språket och karaktärerna, som alla tillsammans gör boken nära fulländad. 

Till att börja med älskar jag handlingen. Jag är en sådan där som ogillar mycket drama, och titeln Triangel gjorde mig skeptisk. Och i boken finns dessutom ett enormt, komplext triangeldrama, men det blir ändå aldrig för mycket. Jag tror att det är för att personerna i dramat står varandra så nära att det aldrig kan bli för dramatiskt, och jag tycker det är skönt, för nu blir det just tillräckligt med drama. Det faktum att boken kretsar kring ett triangeldrama gör den också speciell. För visst har jag läst om andra triangeldraman, men aldrig på ett sådant här sätt och jag älskar verkligen idén.

Något annat att lägga lite fokus på är ett av budskapen. Genom hela boken finns något som Nic Stone tydligt vill säga, kring att man får älska vem man vill, och inte måste sätta en etikett på sig själv. På senare tid har det kommit många HBTQ-böcker, men jag har åtminstone aldrig tidigare läst om det ur det här perspektivet, vilket gör Triangel unik och intressant. Det är ett otroligt fint och viktigt budskap. I efterordet blir jag dessutom berörd när författaren skriver om sina egna erfarenheter med budskapet, vilket gör allt ännu starkare. 

Ytterligare en sak som gör boken unik är språket och berättartekniken. Boken är uppdelad i tre delar, där alla huvudkaraktärer får berätta i varsin. Allt börjar med Courtneys del, vars kapitel inleds med några ord som beskriver kapitlet. Därefter kommer Raes del, som startar med ett korsord, med ord som har med hennes kapitel att göra, då Rae älskar korsord. I Jupiters del inleds kapitlen med låttitlar från hennes favoritband Queen. Allt det här gör att allt känns så personligt och äkta när man läser, och det är verkligen snyggt och klurigt gjort. Dessutom har språket i övrigt ett mycket bra flyt, och boken var nära omöjlig att sträckläsa.

Avslutningsvis vill jag nämna karaktärerna mer ingående, för WOW vilka karaktärer Nic Stone har skapat. Courtney, Jupiter och Rae känns så verkliga och jag kan känna igen mig i alla. Jag älskar relationen mellan Courtney och Jupiter, för den är unik, men känns ändå så äkta. Det är visserligen ganska givet redan i början hur allt ska sluta, men det gör inget när man får följa dem och Rae, för de har verkligen underbara relationer. Det märks tydligt att det är på relationer Nic Stone lade mest fokus, för dem är verkligen fulländade. 

Triangel är en bok jag skulle kunna läsa om. Om och om igen. För den är klassisk, men ändå helt unik. Den är överraskande, trots att utgången inte känns främmande. Den är söt som socker, med magiska, realistiska relationer. Det är helt enkelt en underbar bok och i bakgrunden döljer sig dessutom tänkvärda, viktiga budskap.

Betyg: 
   

Författare: Nic Stone
Förlag: Lavender Lit
Utgivningsår: 2018 (original: 2019) 
Antal sidor: 397 st (Inbunden: 337) 
Åldersgrupp (Enligt mig): 15+
Antal sidor: st (Inbunden: 337) 
Åldersgrupp (Enligt mig): 15+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Odd One Out
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON.
Boken i e-format finns på Adlibris och Bokus


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)