torsdag 18 september 2014

"En varm vinter"

Av Christina Wahldén

Förlag: Rabén & Sjögren                                                    
Utgivningsår: 2014
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 207 st
Åldersgrupp (Enligt mig): 12+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: En varm vinter
Annat:

Handling: Alexandras föräldrar har precis skilt sig, och åker iväg på varsitt håll ifrån det jobbiga. Hennes mamma lämnar en lapp på köksbordet, där hon skriver att hon åkt utomlands & hennes pappa har träffat en ny tjej, som han är utomlands med. Kvar lämnas Alexandra. Hon är trött på hur illa hennes föräldrar beter sig, och hur de bara kan lämna henne ensam hemma. Innan hon riktigt vet hur det har gått till sitter hon på ett plan till Australien. Där tänker hon bli en ny människa. Hon ska bli Alex, som inte säger nej till att följa med på en stor fest eller till en avlägsen sockerrörsplantage ute i bushen. Men vad har hon egentligen gjort? Hur kunde hon vara lika barnslig som sina föräldrar och bara sticka när det blev jobbigt. Och först när hon landar på flygplatsen i Australien inser hon vad hon egentligen lämnat bakom sig - Bästa kompisen, sista året på gymnasiet och… Hela livet.

Jag har åkt till Australien. Jag ska lära mig surfa. Vi kanske ses.


Kram Alexandra


Omdöme: Bokens har en ganska intressant handling, om att hitta vänner, kärleken och meningen med livet 1600 mil hemifrån. Karaktärerna var inte så väl beskrivna, men man lärde ändå känna de flesta lite grann. Min favoritkaraktär i boken är Alexandras mormor, för när Alexandras föräldrar skickar arga mejl och försöker tvinga henne att komma hem, är det Alexandras mormor som finns där för henne, som skickar pengar och bryr sig om henne. Alexandra är egentligen är väldigt häftig karaktär, men ibland tycker jag att hon tar lite barnsliga beslut och är lite barnslig i största allmänhet. Men hon har en enorm vilja och när hon har bestämt sig för något, så blir det så.


Kapitlen i boken var ganska långa och det gjorde den lite långtråkig då och då. En sak som jag inte gillade var att det ibland stod tex. “Sätter mig på en bänk”, istället för “Jag sätter mig på en bänk”. Jag tycker att språket blir tråkigare när man skriver som talspråk mera, men å andra sidan så gör det språket mer ungdomligt och författaren vill nog nå fram till de ovana läsarna, med en enkel text och ett ungdomligt språk. Boken är lättläst och det var mysigt att läsa om sommaren och intressant att läsa om en annan kultur.

Sammanfattningsvis skulle jag säga att den här boken var helt okej, men inte bland det bästa jag läst. Handlingen var ganska intressant, men inte så speciell. Jag tycker att språket var sådär, men det beror nog på att jag är en van läsare, som gillar mycket text och mycket beskrivningar, och så var det inte riktigt i den här boken. Jag rekommenderar den här boken för lite mer ovana läsarna, som gillar verklighetstrogna böcker om vänskap och kärlek, och som vill läsa en lättläst och ganska kort bok, med ett enkelt språk.  
Betyg:

  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)