fredag 2 januari 2015

"Champion"

Av Marie Lu

Förlag: Modernista                                  

Utgivningsår: 2014 (Engelska) 2014 (Svenska)
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 336 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: Legend-trilogin, Del 3
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Champion
Andra delar i serien: Legend, Prodigy, Livet före legend
Annat: Ska bli film

OBS! Recensionen innehåller spoilers från tidigare delar

Handling: June och Day har offrat mycket för medborgarna i Republiken - och för varandra. Men det var långt ifrån tillräckligt. Nu står Republiken inför sin värsta kris någonsin och June, underbarnet, och Day, legenden, står i händelsernas mitt. June har en hög befattning inom den styrande eliten och Day är en hyllad folkets hjälte. Men precis när fredsavtalet med Kolonierna, som stridit med Republiken i snart ett århundrade, ska bli verklighet orsakar en fruktansvärd pestsmitta panik i Kolonierna. Ett fullskaligt krig verkar oundvikligt. Den här gången kommer inte republiken att kunna hålla stånd, och den enda lösningen är att finna ett botemedel mot smittan - och det snabbt. Det är en kamp mot klockan, och samtidigt vacklar Days egen hälsa.

Day och June är återigen tvungna att sätta allt på spel, inklusive de människor de älskar. Kommer deras kärlek att bestå genom den slutgiltiga prövningen?
Den sista striden är här.
Handling från Modernista.se


Omdöme: Den här boken och serien är väldigt bra och liknar på många sätt "Divergent" och "Hungerspelen". Den är spännande, sorglig och helt fantastisk. Språket är bra och det är ett bra flyt och kapitlen slutar ofta med teasers, så att man bara måste läsa ett kapitel till. Varannat kapitel är skrivet ur Days perspektiv och varannat ur Junes. Språket varierar från vem av dom som berättar och det gör att språket känns varierat. Kapitlen är lagom långa eller korta, men varierar ändå, och det är bra.

Bokens karaktärer är riktigt bra och jag gillar verkligen både June och Day. De är väldigt olika, men de passar ändå så bra ihop. June är väldigt smart och kontrollerande och man märker verkligen hur osäker hon blir när det handlar om saker som hon inte vet hur det ska gå. Det är roligt att June alltid, automatiskt, räknar tid, längd och liknande när hon tex. blir fångad, är påväg någonstans eller väntar på något.


Jag tycker om bokens slut för det kändes väldigt oväntat. Jag ska inte säga så mycket mer, för er som inte läst boken än, men det inte direkt det slutet jag hade väntat mig.


Det här är helt enkelt en mycket bra bok som jag rekommenderar till de lite vanare läsarna över ungefär 13 år, som gillar spännande och lite "tyngre" böcker. Språket har ett bra flyt och karaktärerna är bra beskrivna och huvudpersonerna är väldigt olika, men ändå så passar de så bra ihop.

Betyg:

     Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)