måndag 26 januari 2015

Minirecension: "Falla sönder" + "Bryta sönder"

Av Tahereh Mafi

Titel: Falla sönder
Förlag: B Wahlströms                                
Utgivningsår: 2012 (Engelska & svenska)
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 82 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 11+
Serie: Rör mig inte-trilogin, Del 1,5
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Destroy me
Andra delar i serien: Rör mig inte!, Falla sönder, Rädda mig inte!, Sätt mig i brand!
Annat: Ladda ner boken här (Rör mig inte's Facebooksida)

OBS! Recensionen innehåller spoilers från tidigare delar


Handling: Den här novellen utspelar sig från Warners perspektiv. Den tar vid där först boken slutar. Juliette är försvunnen och Warner gör allt han kan för att hitta henne, utan att avslöja att han inte vill använda henne som ett vapen, utan i själva verket är förälskad i henne. Vem är egentligen Warner? Och varför är han så fascinerad av Juliette?


Omdöme: När man har läst den här novellen får man en bra inblick i hur Warners liv egentligen är och varför han har blivit som han är. Man förstår hur stor inverkan hans far haft på honom. Man förstår också varför Warner är så förälskad och fascinerad av Juliette.

Efter att ha läst den här novellen ser jag helt annorlunda på Warner än innan. Novellen är kort och man får läsa om några händelser i Warners perspektiv istället för i Juliettes. Jag rekommenderar att man läser den här novellen om man läst serien eller första boken, för man får en helt annan syn på vissa saker.

Betyg:


_________________________________________________________________________

Titel: Bryta sönder
Förlag: B Wahlströms                                
Utgivningsår: 2014 (Engelska & svenska)
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 52 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 11+
Serie: Rör mig inte-trilogin, Del 2,5
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Fracture me
Andra delar i serien: Rör mig inte!, Falla sönder, Rädda mig inte!, Sätt mig i brand!
Annat: Ladda ner boken här (Rör mig inte's Facebooksida)

OBS! Recensionen innehåller spoilers från tidigare delar


Handling: Bryta sönder utspelar sig från Adams synvinkel. Adam och Juliette var som gjorda för varandra. Adam var den enda som kunde rör henne, fram tills Warner kom med i bilden och förstörde allt. Vad händer egentligen mellan Adam och Juliette?


Omdöme: Även denna novell var intressant att läsa och man förstår vad Adam egentligen känner för Warner och Juliette och allt som händer just nu. Man förstår verkligen ännu bättre vad hans lillebror betyder för honom. Man märker också hur orolig han är för Juliette. Jag tycker att han ser på Juliette på ett helt annorlunda sätt än jag gör. Hon känns mer "normal" ur hans synvinkel, än när hon berättar.

När jag läst denna novell, tycker jag inte om Adam varken mer eller mindre. Jag tycker att han verkar så sur och så hela tiden, men han har det väldigt jobbigt, vilket man förstår ännu mer i denna novell. Jag tycker att du som läst del två i serien, bör läsa den här novellen, för man får mer förståelse för hur Adams val och beteende har påverkats av hur han känner och har det.

Betyg:

  


2 kommentarer:

  1. Hej, jag har länge letat efter de här böckerna (Bryta sönder & Falla sönder) men har inte lyckats få tag på dem, som pappersbok eller som e-bok. Om du vet var jag skulle gå tag på en skulle jag verkligen vara uppskatta. Superfin blogg förresten.

    SvaraRadera
  2. Hej! I pappersformat trycktes böckerna bara i en begränsad upplaga (kanske 100 eller så, tror jag), men jag fick tag på dem som e-böcker. Tidigare fanns de gratis på "Rör mig inte"s facebooksida, men de verkar inte finnas kvar nu. Jag skulle rekommendera att du kontaktar B. Wahlströms, för i och med att de var gratis tidigare borde de ju kunna skicka dem som e-böcker till dig nu också!

    SvaraRadera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)