onsdag 22 juli 2015

"En andra chans"

Av Anne Cassidy

Förlag: Tiden (Finns inte längre, boken tillhör Rabén & Sjögren nu)
Utgivningsår: 2004 (Engelska) 2007 (Svenska)
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 303 st
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: En andra chans, Del 1
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Looking for JJ
Andra delar i serien: Se dig inte om
Annat: 

Handling: Jennifer Jones är 10 år när hon dödar sin kompis med ett baseballträ. Hon hamnar i fängelse och släpps ut sex år senare. Folk börjar leta efter henne och hon tvingas dölja sig för privatdetektiver som har kommit alldeles för nära hennes ort. Men hon har ett litet övertag. Jennifer Jones finns inte längre. Numera heter hon Alice Tully. Hon har vänner, ett jobb och en pojkvän och ingen, förutom hennes övervakare och fängelsechefen vet sanningen. Alice tvingas ofta ljuga och hon påverkas mycket av det förflutna, men är det verkligen rätt att dölja historien för den man älskar, även om det kan förstöra den nya tillvaro man byggt upp? Och är Alice helt säker i sin nya identitet?


Omdöme: Jag är faktiskt av lite delad åsikt efter att ha läst den här boken. Jag är inte riktigt överens med mig själv. Jag gillar bokens handling, som är väldigt sorglig och hemsk, men det är också ett viktigt ämne som tas upp och den är speciell. Ibland kan jag dock tycka att saker går till överdrift och blir lite för brutala och bara överdrivna. Boken är lagom händelserik och ofta spännande, men ganska förutsägbar. Bokens budskap är viktigt - Människor kan förändras och jag tycker att författaren får fram det på ett bra och minnesvärt sätt. Jag vet inte helt vad jag tycker om boken, men jag tänker åtminstone läsa fortsättningen.


Bokens språk är det inget speciellt med, det flyter oftast på bra. Boken är indelad i delar, först från Alices och sedan Jennifers perspektiv. Alices perspektiv är alltså i nutid och Jennifers i dåtid. Jag tycker idén är god, men författaren har inte lyckats få Jennifer-delen att flyta på lika bra och jag tycker ofta att saker kan gå till överdrift där, som t ex mordet och saker som hände innan. Det är ändå bra med dåtiden, för då får man en förståelse över varför Jennifer egentligen gjorde vad hon gjorde och då blir boken ännu sorgligare och bättre.

Bokens karaktärer föll mig inte riktigt i smaken. Jag gillar definitivt inte Jennifer, även om hon haft en jobbig uppväxt och det är synd om henne. Hon är elak och... läskig. Alice däremot känns verkligen som en helt annan person och henne gillar jag lite. Hon är såklart lite trasig och inte den starkaste, men jag beundrar henne för att hon verkligen försöker leva med det hon gjort utan att förneka något. Jag kan ändå inte säga att jag gillar henne, men det beror nog mest på att man inte lär känna henne eller någon annan så mycket.

Betyg: 

  

(På gränsen till 4/5 stjärnor)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)