tisdag 7 juli 2015

"Himlen börjar här"

Av Jandy Nelson

Förlag: Gilla Böcker

Utgivningsår: 2010 (Engelska & svenska)
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 268 st
Åldersgrupp (Enligt mig): 13/14+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The sky is everywhere
Annat: 

Handling: Lennie är sjutton år. Hennes mamma försvann utan spår när Lennie bara var några år gammal. Nu bor hon med sin mormor, morbror och älskade syster Bailey. Bailey och Lennie är så nära varandra trots att de är varandras raka motsatser. De lovar varandra att de aldrig ska göra som deras mamma gjorde, lämna den andra. Ändå är det just vad som händer. Bailey dör och lämnar Lennie kvar. Sorgen är oerhörd och Lennie inser snart hur mycket hon förändras efter systerns död. Hon kan inte längre leva i skuggan, utan nu måste hon våga ta plats. Och trots den oerhörda sorgen hittar Lennie äntligen den stora kärleken. Men är det verkligen okej att vara lycklig och kär när det enda man borde göra är att sörja sin bortgångna syster? Och vad ska Lennie ta sig till för att överleva när sorgen är så stor?


Omdöme: Ja, vad ska man säga! Den här boken är helt underbar. Den är självfallet galet sorglig, men ändå så kan man finna lycka i den, vilket jag tycker är skickligt gjort av författaren. Boken är verkligen händelserik och var oväntat nog ganska spännande, för man fick reda på olika hemligheter om Bailey och mamman, som gjorde att man ville läsa vidare. Boken är skriven på ett fint sätt och man får många olika tankar när man läser.


Bokens språk är helt wonderful. Det är ett sådant bra flyt, trots att språket ändå är vackert och lite "tyngre". Den här boken gick väldigt snabbt att läsa, för det var verkligen ett sådant bra flyt och man vill hela tiden läsa mer, för att få veta hur det skulle gå för Lennie. Språket är väldigt unikt och boken kan locka till tårar och nästa stund skratt.

Bokens karaktärer är även de en sort för sig. Alla karaktärerna gör en så enormt glad och de är alla väldigt roliga och intressanta. Jag gillar de små "sakerna" alla gör. Som Lennies mormor som tror att en blomma hon har visar hur Lennie mår. Och Joe, som kommer med croissanter mm och verkligen är så underbart charmig. Och Lennie, som skriver små dikter och citat på lappar och gömmer lite varstans. Hur kan en författare ens komma på en sådan sak? Alla de här sakerna gör att de känns ännu mer verkliga och det känns verkligen som att man lär känna dem.

Det enda med den här boken som inte var helt bra var att det hände lite överdrivna saker ibland. (Ni som läst kanske förstår vad jag menar). Förutom det hade boken verkligen allt och det är en bok jag sent kommer gömma.

Betyg: 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)