måndag 13 juli 2015

Ibland är jag feg...

...och idag är ett sådant tillfälle. I morse tog jag upp boken Det borde finnas regler. Jag såg för ett tag sedan att den filmatiseras just nu och kommer ut någon gång i höst och därför tänkte jag att det kunde vara kul att läsa den, då det är en svensk bok och svensk film. Nu har jag läst några kapitel, men jag tänker stanna där. Jag gillar inte att sluta läsa en bok mitt i, speciellt inte så tidigt, men ibland är jag faktiskt lite feg och gör det ändå. Jag borde ju ha lärt mig efter att ha dissat Jellicoe road totalt (som jag för övrigt tänkte recensera någon gång den här veckan), som jag nu insett att jag Älskar med stort Ä.

I alla fall, anledningen till mitt drastiska och fega beslut är speciellt språket. Jag tycker att det är alldeles för "slarvigt" och "fult" om man nu får säga så. Det är skrivet som något slags talspråk och det blandas i engelska ord och talspråk i nästan varje mening. Usch. Det är något jag har väldigt svårt för, jag menar om nu läser en bok ska den väl inte vara som en film eller talspråket bland oss ungdomar? Nej, inte enligt mig i alla fall, men jag förstår att många icke läsvana nog tycker om boken, för att den är så ungdomligt skriven och man kan känna igen sig mycket i språket. Och när man precis läst Himlen börjar här och Jellicoe road, bägge med underbart vackra språk, går det helt ärligt inte att hitta in i en sådan här bok. Och jag har som i princip alla ungdomar hamnat i det här fula talspråket med "ba", "typ", "liksom" mm, men jag anstränger mig verkligen för att inte använda dessa ord. Det låter ju så hemskt fult! Och vad tänker jag då när det här språket används i en bok?

Förlåt, förlåt. Nu blev jag kanske lite för negativ här. Den här boken kanske är helt underbar och säkert hutlöst rolig, men jag tror inte att det är boken för mig. Och om jag nu ser flera recensioner med bara positiva ord kan det hända att den här boken hamnar på min att läsa-lista igen, men just nu är den markerad med rött. (Okej, så allvarligt är det inte).

Och förresten ni la kanske märke till att jag skrev att anledning speciellt var språket. Men en annan anledning är att efter den korta bit jag läst tycker jag att det känns som att boken passar mycket bättre för lite äldre, på grund av handlingen.

* * *

Senare i veckan planerar jag för ett inlägg om förra veckan som jag tillbringade i Småland, ett speciellt inlägg på torsdag och en recension. Sedan har jag fått lite nya idéer till ett blogginlägg, men vi får se när det kommer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)