lördag 16 januari 2016

"Dash och Lilys utmaningsbok"

Av Rachel Cohn

Förlag: Gilla böcker
Utgivningsår: 2010 (Engelska) 2014 (Svenska)
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 305 st
Åldersgrupp (Enligt mig): 13-18
Serie: -, men författarna har skrivit två andra böcker tillsammans
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Dash & Lily's book of dares
Annat: Pocket

Handling: Dash föräldrar är skilda sen flera år tillbaka och de pratar inte ens med varandra numera, vilket innebär att båda åker på semester med sina respektive i tron att den andra firar jul med sonen, vilket Dash själv arrangerat. Så Dash får en stillsam jul själv och tillbringar mycket tid i den fantatiskt stora bokaffären Strand. En dag hittar han en röd anteckningsbok inklämd mellan två andra böcker, med märkliga instruktioner, som han utan att tveka följer.

Lilys föräldrar har åkt iväg på en försenad bröllopsresa, hennes morfar är i Florida och hennes bror har fullt upp med sin pojkvän. Lily har ingen att vara med under julen, som hon älskar så mycket, fram till hon får reda på att någon har hittat anteckningsboken på Strand. Och dessutom fräckt nog svarat med egna utmaningar. Det blir början på en resa genom alla möjliga delar av New York, som leds av Lily och åt andra hållet av Dash. Djupaste tankar och känslor avslöjas, men tänk om ett verkligt möte skulle förstöra allt?

Omdöme: Det är bra ordnat när jag lyckas slå upp den här boken precis rätt tid, nämligen dagen före första kapitlet är daterat. Boken utspelar sig under julen och mysiga julkänslor sprids. Det är en originell handling med riktigt drag i. Det är intressant att läsa och speciellt gillar jag början med alla utmaningar, men när det blev djupare texter och historierna bands ihop blev det också intressant. Dock inte lika unikt, för något speciellt var det med Dash och Lilys relation genom anteckningsboken.

Det är ett relativt enkelt språk som har ett bra flyt och fångar mig från första sidan med roliga kommentarer och iakttagelser. Dessutom ger utmaningarna genom anteckningsboken ett ännu bättre driv och det består sedan genom hela boken. Det är roliga och intressanta liknelser, tankar och dialoger som får mig att skratta, samtidigt som det finns ett så enormt djup i boken, speciellt genom anteckningsboken. Fast ibland blir språket lite för barnsligt.

Karaktärerna är inga totala wow, men de är ändå riktigt fantastiska. Så härliga och mysiga och djuptänkande och roliga och intressanta. Att Dash och Lily delvis är så lika, men ändå så olika är också kul. Jag gillar deras relation mycket, för den känns ganska trovärdig. Det är inte (spoiler) kärlek (slut direkt) direkt, utan det tar ett tag. Däremot tycker jag att slutet var lite mesigt, fast det var nog mycket Lily i det. Men nej, slutet kunde ha gjorts bättre. Efter en sådan här unik bok tänker man sig ett häftigt slut, men så är det inte här. Tyvärr.

Något jag aldrig fick grepp om var hela grejen med Sofia, den förstörde lite mina tankar på Dash och Lilys relation. Jag förstår att det var sorg och sådär, men ändå. Det var väldigt onödigt och gjorde att boken förlorade mig lite grann. Boken bär också på ett viktigt budskap, som är lite svårt att förklara på en mening, men ja: De lär känna varandra genom anteckningsboken, men är rädda att de inte skulle gilla varandras verkliga jag, vilket skulle förstöra allt.

För att sammanfatta: Med en unik handlig, mysig julstämning och ett enkelt men fartfyllt och roligt språk kastas jag rätt in i handlingen och sedan är jag fast. Att skriva från två perspektiv och sedan binda ihop dem fungerar riktigt bra och det gör handlingen intressantare, när man skickar en anteckningsbok mellan varandra. Karaktärerna är unika på sitt sätt, men inte så utvecklade. De är däremot färgstarka och olika. Jag gillade inte slutet så mycket, hade väntat mig något större.

Betyg:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)