fredag 22 januari 2016

"Den femte vågen"

Av Rick Yancey

Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2013 (Engelska) 2014 (Svenska)
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 493 st
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: Den femte vågen, Del 1
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The 5th wave
Andra delar i serien: Det oändliga havet, Den sista stjärnan
Annat: Läst som pocket, filmatisering har premiär på bio idag, 22/1.

Handling: 
Efter första vågen finns bara mörker.              
Andra vågen överlever bara de som har tur.   
Tredje vågen överlever bara de som har        
otur. Och när fjärde vågen har passerat           
finns bara en regel: Lita inte på någon.           

Cassie har överlevt de fyra första vågorna av en utomjordisk attack och nu flyr hon från De andra. De andra som har dödat hennes föräldrar och tillfångatagit hennes lillebror. De andra som lever på jorden bland människorna, som ser mänskliga ut men är något helt annat. Cassie vet att ensam är stark inte längre bara är en tom fras, det är hennes enda chans att hålla sig vid liv.
-Bokens baksida

Omdöme: Det var längesedan jag läste en bok som jag älskade så fullkomligt mycket, bortsett från Hungerspelen. Det är en unik story med många vändningar som innehåller alla viktiga delar. Det är mycket dystopisk känsla, men ändå utspelar den sig i vår tid och det är unikt. Jag var lite skeptisk till utomjordingarna och allt först, jag tänkte att det skulle bli för mycket fantasy, men så är det inte. På något sätt känns allt så himla äkta och trovärdigt och det är även det unikt.

Det är så härligt språk som verkligen inte släpper taget i första stund. När man läst de första ca 70 sidorna är man fast och det är verkligen värt att ta sig igenom den något sega början. Cassie som berättare är helt komplett. Med en kaxig attityd och så fina känslor och tankar levererar hon historien om en ung, stark, kvinna som tänker hålla sig vid liv. Först tyckte jag det var synd att berättarperspektivet ändrades, men de andra karaktärerna började jag gilla också, så då var det mest bra. Dessutom har författaren så skickligt bakat ihop historien mellan de olika personerna och det känns helt naturligt.

Karaktärer då. Det var nog ett tag sedan jag blev så fullkomligt förälskad i någon, eller några för den delen. Både Cassie, Evan och Ben är så klockrena och de är helt underbara som personer. Allt oväntat som kommer fram och förändrar historien hela tiden gör bara att jag tycker om dem alla mer. Cassie är så kaxig och smart, men också sympatisk. Hon har sitt mål och dit tänker hon ta sig. Evan är riktigt underbar han med. Värsta drömkillen, och allt man får veta om honom får honom bara att kännas tuffare, modigare och mänskligare. Ben fick man ett perspektiv på i början och ett annat under resten av boken. Det var intressant, för han är så mycket mer än man först trodde. Även han häftig, och så ansvarstagande och målinriktad. Tillsammans är hela gänget en så bra grupp.

Fast slutet, alltså. Just nu har jag lite panik för vad som ska hända. Snacka om att avsluta med en cliffhanger, men det innebär också att spänningen finns kvar och nu vill jag verkligen fortsätta läsa.

För att sammanfatta: Det bästa jag läst på länge, helt klart. Den här boken har på något sätt allt jag vill ha i en bok och jag fullkomligt älskar det. Handlingen är så on point och beskriver nutid, med en touch av framtid och fantasy, och det fungerar. Språket är riktigt underhållande och man glider lätt igenom det, tack vare de alla underbara karaktärerna som får äran att turas om att leda berättelsen framåt. Och hur allt binds ihop, och det förfärligt spännande slutet! Gaah..!


Betyg: 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)