fredag 17 juni 2016

"Den tredje rösten"

Av Cilla & Rolf Börjlind

Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2014
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 463 st
Åldersgrupp (Enligt mig): 15+ (Egentligen för vuxna)
Serie: Rönning Stilton, Del 2
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Den tredje rösten
Andra delar i serien: Springfloden, Svart gryning, Sov du lilla videung, Kallbrand
Annat: Läst som pocket, vuxenbok.

Obs! Recensionen innehåller spoilers från tidigare delar 


Handling: Marseille. En kvinna hittas styckad och nergrävd i ett strövområde. Hon har tidigare arbetat på en cirkus som target girl för en knivkastare. Hennes död skakar om en nära vän till den före detta polisen Tom Stilton. Tillsammans åker de ner till Frankrike för att ta reda på vad som ligger bakom det brutala mordet.

Stockholm. En tulltjänsteman hittas hängd i sitt hem. Polisen konstaterar snart att det rör sig om ett fingerat självmord och sätter dådet i samband med ett parti droger som tullen beslagtagit.

Olivia Rönning dras ofrivilligt in i mordet på tulltjänstemannen och börjar följa andra vägar än huvudutredningen. Motivet till mordet leder henne in i kretsar som tjänar grova pengar på att mjölka det svenska välfärdssystemet.

När Tom och Olivia inser att mordgåtorna är sammanflätade tar de hjälp av varann för att lösa dem.
-Handling från bokus.se

Omdöme: Efter att ha sett TV-serien Springfloden hade jag väldigt höga förväntningar på den här boken. Kanske beror det på att det är en vuxenserie, eller så är det något annat, men jag fastnar inte riktigt. I allmänhet är dock handlingen i Springfloden mer intressant, för här blir det inte på samma nivå. Det är mycket som passar mer för vuxna. Dock Binds allt ihop på intressanta sätt. Och mord och mysterier är alltid spännande! Trots att mycket händer lyckas man följa med, men man måste verkligen vara med. Det kommer ledtrådar, som kommer tillbaka senare. Intressant skrivsätt.

Även om språket och skrivstilen är intressant har jag mycket svårt för språket. I början var det riktigt jobbigt, men sedan vande jag mig väl. Mot slutet är det fortfarande svårt att hitta flytet, så hela läsningen blir något jobbig. Ta t ex den här meningen: "Han dog för ett tag sen, han bodde på ett äldreboende och dog där, pappa sa att dom inte hade skött honom ordentligt och blev väldigt ledsen". Väldigt jobbigt när allt bara radas upp, och så är i princip hela boken... Annars är språket helt okej. Mycket cliff-hangers, och skrivet på ett sätt som gör att man måste hänga med och tänka själv.

Karaktärerna får inte så mycket uppmärksamhet alls. Här är det handlingen som är viktigast, men samtidigt får man ju många intryck. Det är väldigt många olika karaktärer att komma ihåg, och alla visar nya sidor hela tiden. Jag har ingen riktigt favorit, och de flesta gillar jag inte så särskilt mycket. Jag har lite svårt att relatera, men kanske det beror på att de flesta är vuxna... Olivia och Mette gillar jag dock litegrann. De är smarta, och älskar verkligen mysterier, eller vad man ska säga.

Den tredje rösten fick den svåra uppgiften att leva upp till förväntningar efter seriens del ett. Helt okej går det också. Det är en spännande handling med många olika delar och knutar att få upp, och det går lagom fort fram. Samtidigt är handlingen inte lika bra som i del ett, och språket håller inte riktigt måttet. Det känns mer som talspråk, och försämrar flytet. Karaktärerna mest bara är, utan att ge några intryck, men trots att de är så många håller man koll på dem, tack vare udda drag. Helt klart väldigt läsvärt, men redan från början låg det för hög press på boken.

Betyg:
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)