torsdag 30 juni 2016

"Vilse"

Av Karina Berg Johansson

Förlag: B. Wahlströms
Utgivningsår: 2016
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 205 st
Åldersgrupp (Enligt mig): 13-18
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Vilse
Annat: 

Handling: De ska inte vara här. Varje minut de stannar är en för mycket. Där nedanför glöder deras eld i den grå skymningen. Inkräktar. Stör. Hotar. De borde ge sig av nu. Han borde inte behöva tvinga dem.


Det är sensommar och i de jämtländska fjällen ger sig en grupp på trettio ungdomar ut på en kanotfärd. Till en början hänger alla ihop, men så hamnar ett par kanoter på efterkälken. När älven delar på sig paddlar sex personer inte mot det väntande lägret och tryggheten, istället väljer de fåran som leder rakt ut i ingenstans.
-Handling från Bokus.se

Omdöme: Jag är helt nollställd efter att ha läst ut den här boken. För mig är den varken bra eller dålig, men den känns väldigt ofullständig. Det är egentligen en riktigt spännande och intressant handling. Redan i början planteras något skumt och lite obehagligt och man undrar vad det är. Sedan följer det med parallellt genom resten av boken. En man vill av någon anledning inte ha någon annan på fjället, och han pratar hela tiden om någon han. Men man får aldrig reda på vem han är, vad han vill eller vem han är! Sjukt irriterande! Självklart kan saker vara lite oklara, men inte såhär oklara.


Boken har ett riktigt bra driv, och det är synd att man valt att göra den såhär oklar. Den här författaren brukar skriva lite udda och "märkliga" böcker, men här blir det för mycket. Så trots att det är spännande och ett helt okej språk har jag svårt att uppskatta boken, för man får inte veta någonting! Boken går snabbt att läsa, men språket är ganska enkelt och vanligt, vilket är trist. Författaren lyckas dock få till en riktigt obehaglig känsla som lurar där i bakkanten hela tiden, och det är bra!

Man får följa många olika karaktärer, och det är lite mytiskt kring alla. Man undrar varför de är som de är, och de kommer fram lite halv-färdiga saker, som man vill få veta mer om. Men självklart - det får man inte! Irriterande. Så alla bär på olika historier, men man får inte veta allt, vilket förstör allt. Hade det varit bara hundra sidor till kunde allt blivit så mycket bättre! Dock gillar jag hur man får följa allas utveckling, både i sig själva och relationer. 

Slutet följer samma mönster som resten av boken. Inget blir klarare i det, vilket jag inte gillar. Så slutet var ganska konstigt, och kunde ha blivit den här bokens räddning, men det blev det inte. Man fick inte svar på särskilt mycket alls, och tyvärr måste jag säga att den här boken inte gett mig någonting. Fast fortfarande är det något jag gillar. Kanske är det hur bra boken kunde ha blivit, för det kunde den. Det är en intressant handling, men nu är allt för oklart. Tyvärr. 

Vilse är tyvärr en väldigt ofullständig bok, som kunde ha blivit riktigt bra, om det inte hade varit för många lösa trådar. Det är synd att den är skriven såhär, för handlingen är riktigt intressant och spännande. Men fortfarande är jag helt ovetande kring mycket... Språket är ganska enkelt och trist, men det har ett helt okej flyt. Dessutom är boken skriven på ett riktigt obehagligt sätt, vilket är skickligt. Det är många intressanta personer man får följa, men liksom med resten av boken får man aldrig hela deras historier, så man tappar tyvärr intresset. 

Betyg:
    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)