söndag 19 juni 2016

Filmrecension: "Me and Earl and the Dying Girl"

Hej på er! Sedan i torsdags har även jag fått sommarlov. Troligen sista kommunen i Sverige... Men det borde väl också betyda att vi börjar senare till hösten än alla andra. Har dock inte koll på när vi börjar. Nu är det bara fokus på sommarlovet, inte på när det slutar! Idag tänkte jag göra en filmrecension. I onsdags såg jag nämligen "Me and Earl and the Dying Girl", dvs. filmatiseringen av Jesse Andrews bok med samma namn. Jag läste den svenska översättningen för ett tag sedan, och här kan ni läsa den recensionen (inklusive handling).

Till att börja med hade jag inga förväntningar alls på den här filmen. Delvis för att jag inte mindes boken så mycket, (vilket är konstigt för det brukar jag alltid göra), men också för att jag aldrig kände riktigt "wow" när jag läste. Det kom jag minsann ihåg..?! Så jag var ganska nollställd till den här filmen, vilket ju är det bästa!


Dock blir det då även svårt att jämföra filmen med boken. En tydlig skillnad finns det dock, och det är att jag tycker filmen är mycket sorgligare än boken. Kanske beror det på bokens språk, som är ganska avskalat. Dessutom är ju boken skriven som ett filmmanus, så det är inte så livliga dialoger, jämfört med t ex TFiOS. Boken skulle ju dessutom vara "Den roligaste boken om döden du kommer läsa". Filmen däremot är helt annorlunda. Det tycker jag dock inte är dåligt, förutom att jag inte gillar att gråta.

Filmen är väldigt bra gjord, och det är mycket skratt, men också mer sorg än i boken. Lite intressant att det blev så. Det är även en väldigt fin film. Så söt och härlig, och fylld av visdom, glädje och sorg. Det mesta jag minns från boken har man dessutom fått med i boken. Jag älskar scenen med soppan och när de får i sig droger! Så sjukt rolig scen. Jag är verkligen glad att de fick till den, för det är den scen jag minns bäst, även fast den inte är så viktig...

Skådespelarna är något annat riktigt bra. De passar verkligen i såna roller. Rachels skådespelare gillar jag allra mest. Hon känns verkligen så som jag uppfattade Rachel i boken. Hon har rättt attityd, liksom. Hennes utseende och stil gillar jag också väldigt mycket. Så häftiga kläder! Och hennes rum, alltså! Så häftigt.

Slutligen ska jag även prata lite om slutet på filmen. Jag minns inte alls bokens slut. Kanske var det likadant, någon som vet? Men filmens slut är så himla fint, sorgligt och ja, vackert. Det här med böckerna och ekorrarna var bara så häftigt och gulligt. Och brevet (det var i alla fall med i boken också) berörde mig så mycket. Och hur filmens omslag hänger ihop med slutet. (Ni som sett förstår, men jag vill inte avslöja för mycket). Det var väldigt fint och snyggt gjort och binder verkligen ihop storyn på ett bra sätt.

I allmänhet en riktigt lyckad film! Den berör lagom mycket och har med det väsentliga från filmen, men ändå är känslan en helt annan här. Boken var mer lättsam, men filmen har verkligen fått till de äkta känslorna, blandat med humorn. Superbra skådespelare, och deras utseenden och miljöerna är väldigt bra gjorda. Och slutet är helt outstanding. Så bra, bra, bra! Jag skulle kunna se om filmen bara för det, och för alla fina miljöer och den mysiga känslan man får bara genom hur allt ser ut.

4 kommentarer:

 1. Jag gillade inte boken så värst mycket, liksom som du sa, inget wow över den. Sen så gillade jag inte riktigt Earl framförallt, för att han tog så lätt på allt och typ var egoistisk ibland. Men ja soppscenen var rolig! Och NU så måste jag ju se filmen, för efter din recension blev jag sugen :D För filmen verkar ju faktiskt vara mycket bättre. Hoppas liksom att Earl är LITE mer omtänksam, haha.

  Btw, fick också sommarlov i torsdag! :D Vi börjar dock redan 15 augusti :{ Ha ett fint sommarlov nu o kraaam!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag reagerade inte så särskilt mycket på Earl i varken bok eller film. Egentligen tycker jag alla karaktärer var ganska känslokalla och ointresserade av andra och att "vara snälla"... Men det blev bättre. Genom hela filmen hade jag dock en bättre känsla av Greg, som jag såg som ganska självisk och korkad i boken. Så kanske är även Earl bättre!

   Gud vad konstigt att ni börjar redan 15 augusti. Nu har jag tagit reda på att vi börjar 23 augusti. Om vi slutade samtidigt så borde det ju vara skolstart ungefär samtidigt också... Vi brukar dessutom sluta senare och börja tidigare än många andra, för vi har mer studiedagar och sådant. Ja ja, jag klagar inte!

   Ha nu en bra sommar du med!

   Kram
   Lexie

   Radera
  2. Men Gud - jag menade att jag inte gillade GREG - huvudpersonen. (Han den där själviska och korkade och lite jobbiga) För kompisen Earl var faktiskt ganska snäll och fin. Lite mer normal. Jag som blandande ihop namnen bara, haha! Men det var ju positivt att Greg var bättre i alla fall 👍

   Det är ju det där med att antal skoldagar ska stämma och så. Vi började ganska sent i höstas, så troligtvis straffas det nu. Haha. Nejmen det var en nystartad skola och allt i höstas, så därav lite senare. Nu har vi också fått så att friskolan följer kommunens och den kommunala skolans schema! Så är nog därför. Njut av den där extra veckan ;)

   Tack tack! Kram igen!

   Radera
  3. Haha, okej! Det är inte alltid lätt att hålla koll på alla bokkaraktärer när man läser så många olika böcker..! Earl var nog, som du säger, ganska snäll och sådär. Han var ju den som brydde sig, och fick Greg att bry sig! Jag blev lite förvirrad när du skrev att HAN var egoistisk. "Vad missade jag nu?" liksom!

   Det är riktigt snurrigt det där med antal skoldagar. Sista skolveckan hade vi bara elevens val med valfria aktiviteter och sedan mentorsdagar och avslutning... Man undrar ju varför det är viktigt med dessa dagar om man ändå inte gör något?! Och det känns som att terminerna blir längre och längre... Förut slutade vi typ 11 juni och 18 december, nu 16 juni och typ 22 december... Ja, jag ska helt klart njuta av den sista sommarlovsveckan! Alla andra sitter i skolan, men jag är ledig, haha!

   Och igen - Ha en härlig sommar, och massor av kramar till dig!

   Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)