tisdag 28 juni 2016

Vika bokmärken - beskrivning

Hallå på er! Igår fick jag för mig att jag skulle göra lite nya bokmärken. Jag köper nästan aldrig, utan de flesta gör jag själv. Jag tycker verkligen om bokmärken! Så mycket roligare än bara en pappersbit. Och det är ju roligt att pyssla också! Så i alla fall började jag raskt googla efter olika bokmärken man kan göra själv. Förut vek jag ett bokmärke, så jag googlade efter liknande saker. Då hittade jag riktigt söta bokmärken att göra. 

Igår vek jag tre stycken, och idag vek jag fem till... Onödigt egentligen, men jag tänkte att jag kan använda dem för att markera citat i böcker, och inte bara som bokmärken. Det är roligt, för de går att göra i så många olika storlekar. Det är inte heller så svårt - jag har redan lärt mig utantill hur man gör. Idag, medan jag satt här och vek, passade jag på att ta en massa bilder till en beskrivning, som ni nu ska få! 


Hjärtformade bokmärken - Origami





Du behöver:

• Någon form av papper (t ex presentpapper eller vanliga pappersark)
• Penna
• Linjal
• Sax
• Lim







Pappret ska vara kvadratiskt, så använd lämpligen en linjal för att mäta ut och klipp sedan ut formen. Förslag på mått kommer längst ner. När du börjar vikningen ska sidan du vill ha "utåt" vara vänd neråt, som på bilden. Viktigt att tänka på om du använder t ex presentpapper!




1. Vik pappret på mitten.

2. Vik pappret på mitten igen.

3.
Veckla ut pappret, som nu har fått markeringar vid dina vikningar.

4. Vik upp pappret längst ner så att slutet ligger kant i kant med mitten på pappret, som är markerad efter din vikning. Vänd därefter på pappret.










5. Nu när du vänt på pappret ska det se ut så här.  

6. Vik upp hörnen på pappret längs med linjen mitt på pappret.

7. Har du vikt rätt ser det nu ut såhär. Vänd då återigen på pappret.








8. Nu ska det se ut så här!

9. Vik upp spetsen på formen, så att den ligger i linje med kanten. Vänd sedan på pappret.

10. Förhoppningsvis har du nu fått den här formen.

11. Med hjälp av ett finger "öppnar du upp", och viker ner, så att det blir som en triangel, vilket är början på hjärtats form där uppe. 

12. Gör likadant på andra sidan. 

13. Har du nu gjort rätt ska det vara kvar som två kvadrater. 






14. Dessa två kvadrater ska nu vikas in till hälften, så att det istället blir som två spetsar. Så vik den första sidan på diagonalen.

15. Gör sedan likadant på andra sidan.

16. Nu ska det sista med formen på hjärtat göras. Du ska vika upp lite av ena spetsen. Det uppvikta ska få formen av en liten triangel. Välj själv hur mycket du vill vika upp.

17. Upprepa på andra spetsen. Vänd sedan på pappret.

18. Nu har du vikt hela hjärtat. Är du nöjd med formen kan du vända igen. Annars kan du vika lite mer på steg 16 och 17, eller lite mindre.

19. Nu ser det självklart ut såhär! Som innan du vände...



20. Och fortfarande ser det ut såhär. Magi...

21. Vik nu upp ena sidan, kant i kant med hjärtats kant, så att det döljs.

22. Gör likadant på andra sidan.

23. Vik nu upp hörnet på biten som är utanför hjärtat, så att det blir som en triangel.

24. Upprepa på andra sidan. Vänd sedan på hjärtat.

25. Ser det ut såhär har du lyckats. Kolla nu också så att inget papper sitter utanför och syns. Då har du nu sista chansen att korrigera det!





26. Egentligen är du klar nu, men de här avslutande stegen gör det hela lite bättre. Om du gör små hjärtan är det extra nödvändigt - annars går det att skippa. Nu behöver du mer papper, och lim.

27. Markera ut ungefär var du kan sätta hjärtat på pappret och limma sedan där. 

28. Tryck fast hjärtat med baksidan neråt, mot papprets baksida. Vänta sedan på att det torkar. Klipp ut hjärtat!

29. Nu ser det ut precis som innan på framsidan.

30. Baksidan är dock mycket snyggare, och har fått en extra försäkring som gör att det inte är så stor risk att vikningarna åker upp. Och nu fungerar bägge sidor som framsidor! Snyggt va?!





Angående måtten:


Jag gjorde många bokmärken i flera olika storlekar. Här är måtten på papprets sida som resulterade i de olika storlekarna.



Och här är bilder på bokmärkena i förhållande till en bok, så att ni får lite perspektiv på det. Nu kan du bara välja en storlek, och se måttet. Eller experimentera själv! Peronsligen tycker jag att 7-9 cm är de ideala måtten!



Slutligen vill jag be er om ursäkt för en något rörig och oklar beskrivning. Jag hoppas ni får klarhet i allt, och lyckas vika några bokmärken. Det är faktiskt inte särskilt svårt. Mycket svårare är att beskriva hur man ska göra... Ha det bra så hörs vi i en recension, eller månadsrapport om några dagar!


2 kommentarer:

 1. Gud så fina! Ska verkligen pröva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är de fina! Lycka till! Hoppas min beskrivning går att följa... ;)

   //Lexie

   Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)