torsdag 7 juli 2016

Book Lover's Tag

Hej alla läsare!

Just nu lider jag av ett lyxproblem, åtminstone för alla bokälskare. Jag har nämligen hunnit läsa sjukt mycket böcker på senaste tiden. Dock har jag inte varit lika flitig med recensionerna... Så jag har nu haft flera recensioner som ska upp. Några har redan publicerats, men hur roligt är det att bara publicera en massa recensioner? Så för ett tag sedan snokade jag rätt på en tag om böcker, närmare bestämt en tag för bokälskare. Och nu passade det sig riktigt bra att göra den här tagen (taggen?). Så vi kör igång! Och nej - jag vet inte var jag hittade den. Det var länge sedan, och jag sparade aldrig länken. Men nu vet ni i alla fall var ni hittar den!* * *

Do you remember how you developed a love for reading?
Nej.

Haha! Men nej, jag minns inte riktigt det. Det var förmodligen för ganska länge sedan... Jag har nog faktiskt alltid gillat att läsa. Det är inget som kommit nu på senare tid. Jag kan dock gissa att mina föräldrar har ett och annat finger med i spelet. Jag minns att de läste för mig nästan varje kväll. Så redan där byggde de väl upp bokälskaren inom mig!

Jag minns också att de kunde läsa för mig och morgonen efter kunde jag fråga något i stil med: "Vad hände i boken" eller "Hur långt kom vi". Oftast somnade jag mitt i... Så då fick vi hoppa tillbaka lite nästa kväll. Kanske blev det lite för jobbigt, så jag började läsa själv istället. Det är dock bara en teori, men så kan det ju faktiskt ha börjat.

Where do you usually read?
Jag läser nästan överallt, men jag föredrar dock lugn när jag läser. Massor av prat, att teven står på eller att lyssna på musik är sådana saker som stör mig när jag läser. Ibland när jag är ledig brukar jag gå upp och äta frukost och sedan kryper jag tillbaka ner i sängen och läser en timme eller två... Så mysigt! Annars brukar jag läsa i soffan, i en solstol eller vid köksbordet. Jag sätter mig där på min stol och slänger upp benen på stolen mittemot! Konstigt position, jag vet...

Do you prefer to read one book at a time or several at once?
Helt klart en bok. Jag är verkligen en sådan där person som gör klart en sak först innan jag börjar med nästa. Det blir så rörigt annars! Detsamma gäller alltså med böcker. Jag blir bara förvirrad när jag har flera böcker på gång. Ibland kan jag dock börja läsa en bok och ta en paus för en annan, om jag inte riktigt tycker om dem. Att vänta några dagar kan då hjälpa. Och när jag läser skräckböcker läser jag oftast en annan bok bredvid, som jag kan ha på kvällarna. Lättskrämd som jag kan vara!

What is your favorite genre?
Som jag nämnde i någon annan tag (Would you rather, tror jag det var) byter jag favoritgenre väldigt ofta. Sällan har jag någon genre som jag känner så totalt för. Förut var jag dock helt såld på dystopier, men det har gått över lite nu... Tittar på min favoritlista tycks det ändå vara dystopier och annan science fiction. Lite otippat har jag även fattat tycke för fantasy, och även contemporary är en genre jag gillar.

What genre will you not read?
Jag skulle velat säga fantasy, men tydligen håller inte hela jag med om det... Jag är lite anti till fantasy med för mycket fantasy. Om ni förstår vad menar..?! Det får inte bli för mycket. Jag gillar ju den här världen! Fantasy i den här världen är bättre. Glastronen läste jag nyss, och där var det alldeles lagom mycket fantasy. Men annars - Jag läser inte så mycket skräck, men jag kan inte säga att jag inte kommer att läsa det. Det händer ibland. Böcker om hästar håller jag mig dock helt borta ifrån.

Do you have a favorite book?

Just nu har jag inte bara än utan flera olika favoritböcker. Först och främst är Hungerspelen helt klart min favoritserie. Därefter har jag flera olika favoritböcker av stand-alones. Förr eller senare exploderar jag är helt klart en av de bästa. Jag fullkomligt älskar. Boken har jag läst en gång, men filmen har jag sett flera gånger och kan den nästan utantill... Så bra! Sedan älskar jag också Jellicoe road, även om det var ett tag sedan jag läste den, och Anna och den franska kyssen. Riktigt bra böcker!

What is the worst book you've ever read?
Det här är en riktigt svår fråga. Om jag får tänka en väldigt lång stund kommer jag säkert på någon bra. Såhär direkt kan jag dock säga att Vågbitar (Hilde Hagerup) nog är av de värsta böcker jag läst ut, som jag minns. Så konstig och dålig. Bara näee... Orkar inte ens förklara. Läs den om ni vill veta (eller inte!?). För den är hemsk. Konstigt språk, konstig och tråkig handling.

What is the biggest book you've ever read?
Det här har jag faktiskt ingen aning om. Jag hittar ingen särskilt lång bok i min lista på recensioner, men jag har förmodligen läst någon lång bok. Jag skulle tro att någon Harry Potter-bok jag läst är den tjockaste boken jag läst, men jag är inte säker.

What was the last book you bought?
Senast jag köpte böcker var det tre stycken: Girl online, Förlorad ängel och Elanor & Park. Två pocketar till semestern, och Girl online har jag precis läst ut.

Which do you prefer: library books or buying books?
Jag föredrar helt klart att låna böcker, även om jag älskar att köpa böcker. Det är så snyggt att ha dem på hyllor och sådär. Men det är ju ganska onödigt att köpa en massa böcker som man läser en gång. Kanske är det inte ens en bra bok. Då är det ju bättre att låna den istället för att köpa. När det dock är en bok som bara låter superbra händer det att jag köper den. Det är ju roligt att äga de bra böckerna!

What are you reading now?
Just nu läser jag Stormens öga, del två i Grisha-trilogin. Jag har precis börjat, så jag vet inte vad det kommer bli, men första boken gillade jag mycket! Så det ska nog bli bra!

What are the disadvantages of being a book lover?
En nackdel är helt klart att böcker tar plats. Nu har jag inte riktigt det problemet, då jag inte köper så mycket böcker, men det är ju verkligen lagringsvaror. Man vill ha alla böcker, men de tar ju sådan plats, och de flesta böckerna läser man bara en gång.

En nackdel med att vara bokälskare som jag dock har mer erfarenhet av är att det, helt klart, finns alldeles för många böcker. Det finns så himla mycket jag vill läsa, men tiden finns inte. Visst, om jag bara skulle läsa de böcker som kommer ut nu skulle det nog gå. Fast samtidigt finns det många böcker man missar eller dissar, för att sedan hitta. Och det är riktigt jobbigt att hitta en tre år gammal början på en serie, som man börjar älska. Då måste man välja, och det är det värsta. Jag vill hinna läsa allt!

Som vanligt tänker jag inte tagga någon. Det känns lite som fusk, då jag ju inte blivit taggad. Fast ändå måste det ju alltid vara någon som startar?! Aja, det är bara en bra ursäkt! Ha det bra, så hörs vi snart igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)