tisdag 12 juli 2016

"Girl Online"

Av Zoe Zugg

Förlag: Penguin Books
Utgivningsår: 2014
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 346 st
Åldersgrupp (Enligt mig): 12-15
Serie: Girl online, Del 1
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Girl Online
Andra delar i serien: Girl Online on tour
Annat: Läst på engelska

Handling: Under pseudonymen Girl Online, bloggar hon om vänskap, killar, sin galna familj och de panikångestattacker som har börjat ta över hennes liv efter en bilolycka. När en pinsam video med Penny börjar spridas på internet blir räddningen att åka med föräldrarna till New York några dagar. Där träffar hon Noah och blir blixtförälskad. Men när Penny åkt tillbaka till Brighton tornar missförstånden upp sig på båda sidor om Atlanten och ett bittert krig bryter ut på sociala medier...
-Handling från Bokus.se

Omdöme: Jag kan tänka mig att det här är en bok som fått mycket gratis publicitet, med tanke på att en känd profil skrivit den, (vilket förövrigt är jätteroligt). Helt oförtjänt är det dock inte. Girl online är en bra debutbok, främst för den höga igenkänningsfaktorn, och en modern och aktuell handling. Saker som internet och sociala medier tas upp, vilket är intressant och lärorikt. Handlingen är tyvärr overklig och känns inte trovärdig. Allt var för bra, för sött, för romantiskt. Det gjorde det svårare att relatera. 


Boken har ett ett enkelt och luftigt språk, och det är en passande bok att läsa på engelska. Det var intressant att läsa en brittisk och inte amerikansk bok. Det är många skillnader, vilket är spännande. Ibland blev språket för enformigt och många ord upprepades om och om igen, vilket blev något irriterande. Annars är flytet bra och jag gillar att man får läsa blogginlägg och sms. Det är lite unikt, och ger en luftigare text som är lätt att hänga med i.

Penny, Elliot och Noah ger mig ibland hög igenkänning, och nästa stund känns de inte verkliga alls. Pennys klumpighet kan nog många relatera till, men det överdrivs och det förstör. Noah är en drömkille. Söt och romantisk, men det känns inte heller äkta. Han är för perfekt. Penny är lättare att relatera till, i och med blogginläggen. Hennes vänskap med Elliot är fin, men den känns inte heller helt äkta. Visst, de bråkar lite, men deras vänskap är så tät och härlig. Så tror jag inte det kan vara, eller är det jag som missat något?!

Jag gillar de små ledtrådarna om att det var något som doldes osv. Det gjorde mig deltagande som läsare, och hela tiden försökte jag komma på vad det var, utan att lyckas. Hemligheten fick dock sedan handlingen att växa i mina ögon, även om allt fortfarande känns något oäkta. Pennys reaktion och att hon trodde på allt som sades på internet förstörde tyvärr lite av min bild av henne. Hon ville inte att andra skulle göra så, men gjorde själv så. Varför?

Girl Online är kärlek, vänskap, internet, igenkänning och en bra debut. En sådan bok som får mig att börja drömma. Om vänskap, storstadsresor, kärlek och att våga vara mig själv. Internetaspekterna är intressanta och lärorika, och gör boken modern. Sedan finns det mindre bra saker, som huruvida det är trovärdigt eller inte. Allt är lite för bra, och ibland lite för dåligt. Som de fina personerna och relationerna, som inte känns rakt igenom verkliga. Men för all del: en supermysig kärleksroman som ger mycket igenkänning!


Betyg:
    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)