torsdag 26 januari 2017

"Gå vidare"

Av Rainbow Rowell

Förlag: Berghs
Utgivningsår: 2015/2016 
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 488 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 12+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Carry on
Annat: Lite av en uppföljare till Fangirl.

Handling: Simon Snow är utvald att rädda hela magikervärlden men han känner sig allt annat än utvald när han undviks av sin mentor och dumpas av flickvännen. Samtidigt är det annat som börjar uppta allt större del av hans tankar.
-Handling från Bokus.se

Omdöme: Jag läste Fangirl för ungefär ett och ett halvt år sedan, och blev förälskad. Inte bara i Cath och Levi, utan även i Simon Snow och Baz. Jag minns att jag faktiskt där och då önskade att Rowell skulle skriva en bok om Simon Snow, och jag blev därför helt paff när jag förstod vad Gå vidare faktiskt handlade om. Simon Snow! Wow! Därför var mina förväntningar på Gå vidare enorma, och jag är nöjd. Rowell har helt klart lyckats. 

Gå vidare påminner en hel del om Harry Potter (säger jag som knappt läst/sett...), men det är samtidigt något helt annat. Det är en så himla knäpp och härlig bok, och man blir så glad av att läsa den. Det är en helt annan värld, samtidigt som den är så modern. Det finns även en hel del djup och boken berör mig på många sätt. Mycket viktigt tas upp och samtidigt är boken spännande. Det är intriger och historier som knyter an till nutid, och mysterier!

Språket är Rainbow Rowells absoluta styrka. Hon skriver långa böcker som känns korta, och får till ett sådant driv och man vill fortsätta läsa för att få veta hur det ska gå. Det är ett språk fyllt av känslor, spänning och humor, och allt är välbalanserat. Det blir inte för mycket av magivärlden, men det försvinner inte heller bort. Jag är imponerad av Rowell, för även om Fangirl var underbar trodde jag inte hon kunde göra det samma med en fantasyroman. 

Simon Snow, Penelope och Baz är tre så underbara karaktärer. Deras relationer känns från början helt osannolika och overkliga, men i slutet känns det bara så rätt, och de gör mig så glada. De utvecklas så mycket under bokens gång och jag älskar förändringarna de genomgår. Jag gillar även hur Rowell kopplar ihop dem. Det är otippade möten och problem och saker från dåtiden som skapar deras relationer, och det är så intressant att läsa om. 

Det finns något som faktiskt gör mig lite besviken. Slutet känns faktiskt ganska halvdant och ofullständigt. Jag har alldeles för många frågor kvar, och även om det inte är så viktiga saker vill jag ändå veta. Varför fick inte Simon veta vilka hans föräldrar var, t ex? I övrigt älskar jag slutet. Först var jag upprörd över hur Simons liv, och utseende (ni som läst förstår). Det säger mycket om mig, och det ligger så mycket djup i det. 

Gå vidare är Harry Potter år 2017, med inte en, utan flera tvister. Det är intriger, spänning, konstiga varelser, kärlek, vänskap och humor. Rainbow Rowell skriver sin uppföljare i en helt ny genre och lyckas! Idén till Gå vidare är knasig, unik och helt underbar. Jag slutar aldrig fascineras över magivärlden och relationerna mellan Simon, Baz och Penny. Klockrent och underbar läsning! Jag vill aldrig lägga bort boken, utan jag vill bara ha mer. 

Betyg: 
   

2 kommentarer:

 1. Boken var ganska ytlig och det kändes ofta som att jag slösade tid med att läsa boken när jag t.ex kunde ha pluggat. Vet faktiskt inte vad jag förväntade mig av en fanfic till Harry potter och dess ut mjölkade koncept. Men huvudkaraktären var bög så kan inte klaga...
  10/10 kommer att läsa när jag är ensam hemma själv (gachi)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad synd att du inte verkar gilla den, om jag nu förstått dig rätt?

   Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)