torsdag 12 januari 2017

"Himmelska eldens stad"

Av Cassandra Clare

Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2014/2016 
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 731 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 12+
Serie: The mortal instruments
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: City of heavenly fire
Andra delar i serien:  Stad av skuggor, Stad av aska, Stad av glas, Fallna änglars stad, Förlorade själars stadCity of bones (Film)
Annat: 

Obs! Recensionen innehåller spoilers från tidigare delar 

Handling: Mörkret har sänkt sig och världen håller andan. Sebastian Morgenstern har slutligen rest sig och rustar för krig. Steg för steg infiltrerar han skuggjägarna, ställer dem emot varandra och förvandlar dem till mardrömslika varelser. Familjer splittras, älskande par bryter upp - kaos följer i Sebastians fotspår. Ingen går säker så länge han har Den infernaliska bägaren.

När flera skuggjägarinstitut attackeras världen över blir Clary, Jace och de andra skuggjägarna tvungna att fly till Alicante. Men inte ens där är de trygga. Clary, Jace, Simon, Alec och Isabelle förstår att de måste ta sig bortom den här världen, in i demonernas rike om de ska ha någon chans att besegra Sebastian.

Någon kommer att ge upp sitt livs kärlek, någon kommer att överleva och någon kommer att dö när striden om skuggjägarvärlden får sin upplösning.

-Handling från Bokus.se

Omdöme: Den här boken lämnar mig med en känsla av vemod, men samtidigt en känsla av lättnad. För även om den här berättelsen nu är över blev ju allt tillslut så bra. Det finns inte mycket att klaga på, utan den här serien har överträffat alla förväntningar och är så galet bra att jag inte vet vad jag ska säga. Men det finns en en sak jag saknar: Att som läsare få ligga steget före och delta och vara med. Det går till viss del, men jag hade önskat ännu mer.

Jag kan inte berömma Cassandra Clare nog för hennes grundliga arbete med att bygga upp sitt New York och Idris. Hon lyckas förtrolla mig så totalt med sin helt fantastiska värld, och varje gång får hon mig att längta dit. Som tidigare går allt fram och tillbaka och lyckan infinner sig aldrig, men nu är jag faktiskt nöjd och lättad, och handlingen är ofattbart bra. Det är spänning, kärlek, vänskap, humor, fantasy, sorg och ondska, och jag älskar det!

Att Cassandra Clare lyckats behålla sina läsare trots sex böcker på i genomsnitt kanske 500 sidor vardera är ett mysterium. Att språket har en inverkan är ju givet. Trots den här bokens cirka 700 sidor flyger sidorna förbi. Clare har hittat precis rätt balans mellan det enkla och lite svårare språket. Hon skriver på ett så naturligt sätt, trots att hon blandar vår värld med skuggvärlden, och inte ens vampyrer och varulvar får något att kännas oäkta. Otroligt!

Jag vet inte hur många intressanta och otippade relationer som ryms inom de här 731 sidorna. Det finns nog inte någon relation som jag väntade mig när jag slog upp första boken. Ja, det skulle vara Clary och Jace, då. Men Magnus och Alec, Simon och Isabelle, Clary och Isabelle och säkert flera andra relationer jag nu glömt, är otippade, men känns ändå så klockrena. Att Cassandra Clare lyckas med det är unikt. 

Jag har skrivit nog med fina ord om alla karaktärer, men för att sammanfatta är de alla så fascinerande, speciella och häftiga. Sebastian eller Jonathan vill jag dock prata mer om. Det finns något så sorgligt över att bara förstöra en människans liv såsom Valentine gjorde. Något som skrämmer mig är hur manipulativ Sebastian är. I vissa stunder vill Clary och Jace följa med Sebastian, och så även jag. För jag tycker synd om honom, trots allt. 

Jag grät floder i slutet, på grund av flera olika anledningar, men främst då jag blivit så fäst vid många av karaktärerna. Slutet var helt klart min största rädsla. En fantastisk läsupplevelse kan förstöras totalt av ett misslyckat slut, men även det lyckas Clare med. När det bara är ett tiotal sidor kvar är allt helt fel och så sorgligt, men hon lyckas lösa det på ett trovärdigt sätt och ett sådant här slut kan inte annat än imponera. 

Himmelska eldens stad hade så mycket att nå upp till, men den lyckas. Cassandra Clare bevisar om och om igen vilken fantastisk författare hon är. Hon bygger upp sitt New York och sin skuggvärld på ett så grundligt sätt. Hon balanserar detaljerna perfekt och förenar spänning med humor, kärlek, sorg och fantasy på ett så naturligt sätt. Slutligen - Clare visar än en gång att hon kan lösa de mest kniviga situationer utan att förlora sina läsares tillit. 

Betyg: 
    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)