tisdag 7 november 2017

Av skuggor märkt

Av skuggor märkt är första delen i Marianne Cedervalls deckareserie utspelad i den lilla socknen Mullvalds på Gotland. Vi får följa Anki som bestämmer sig för att sent i livet bryta upp och börja ett nytt liv på en ny plats, efter makens bortgång. Hon skaffar sig två islandshästar och flyttar till den lilla socknen Mullvalds, där hon hoppas på frid och ro.

Men det tar inte lång tid innan märkliga saker börjar hända. Kyrkan vandaliseras och alla skyller på utbölingen. När ett lik sedan finns i Ankis trädgård blir hon fundersam på allvar och när poliserna inte verkar kunna sköta saken något vidare väljer hon att ta saken i egna händer. Men det gäller att jobba snabbt och vara försiktig, för snart är det dags för nästa offer och där alla känner alla vet man aldrig vem man kan lita på. 

”Men mordet har inte begåtts här”, sa Anki och såg Camilla Persson fast i ögonen.
   Hon bemödade sig om att låta lugn och försöka sluta klappra med tänderna.
   ”Hur kan du vara så säker på det?” undrade Camilla.
   ”Jag vet det bara, sa hon. ”Är man en smula uppmärksam förstår man det. Men det där tar era tekniker hand om, gissar jag. Är dom på väg?”
s. 151

* * * 
Det här är en sådan där bok jag skulle kunna läsa om och om igen, enbart tack vare de mysiga miljöerna. Tack och lov finns det ytterligare två böcker om Anki och de andra, så jag slipper upprepningen. Men det är en så himla mysig bok! Jag älskar Mullvalds socknen på lilla Gotland och den här "alla känner alla"-känslan är verkligen på topp boken igenom. Det gör boken speciell och helt enkelt genomhärlig och trevlig som omväxling mot andra deckare.

Det är nästan lite "Morden i Midsomer" över det hela, om man adderar ännu lite mysighet och minskar karaktärer och storlek på byn. Det är dessutom en ruggigt spännande bok sett till själva mysteriet. Man kan verkligen följa med som läsare och delta i utredningen och något jag särskilt gillar är i slutet när mördaren nämns som "den" väldigt länge, för då man ännu större chans att försöka lista ut vem det är, vilket jag älskar.

Boken som engagerar är verkligen de bästa, och Marianne Cedervall lyckas i alla fall få mig engagerad i de förfärliga händelserna i socknen. Trots att mord sker i den här idyllen känns boken trovärdig och verklighetstrogen. Hela berättelsen är väl genomtänkt och små ledtrådar lämnas då och då, vilket gör att man i slutet får den där känslan av att "hur kunde jag missa det?!". Och precis så ska det vara - jag älskar när författare lyckas lura mig!

Språket är egentligen inget speciellt, men det gör sitt till, mycket tack vare Anki. Anki som bestämmer sig för att börja ett nytt liv på en ny plats, och så blir det plötsligt kaos och hon kan inte låta bli att lägga näsan i blöt. Hon är en störtskön person att följa och hon ger mycket till boken. Det som fascinerar mig mest är att trots att hon är i sextio(?)årsåldern känner jag det inte som om vi är så långt ifrån varandra. Och jag är inte som en sextioåring, utan det är författaren som så skickligt skapta en person de flesta kan relatera till. 

Något annat jag gillar med boken är hur relationer växer fram och hur bakgrundshistorier spelar en viktig roll. Det läggs mycket fokus på tidigare händelser och det är alltid intressant. Och jag tycker mycket om relationen mellan Anki och Tryggve. Den är aldrig oväntad, men ändå så osannolik. Trots det blir jag övertygad om att den faktiskt skulle kunna finnas även i verkligheten, och det är imponerande. 

Av skuggor märkt är en blodig och brutal deckare blandat med en idyll till litet samhälle på Gotland där alla känner alla. Och den här osannolika och unika kombinationen fungerar mot alla odds, och dessutom riktigt bra! Cedervall lyckas engagera sina läsare och det här är den perfekta boken för den som vill ha något spännande men lättsmält och underhållande. Och mysfaktorn - det är den som får mig att längta tillbaka till Mullvalds socknen allra mest!

Betyg: 
   

Författare: Marianne Cedervall
Förlag: Lind & Co
Utgivningsår: 2015 
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 354 st (Inbunden: 299 st)
Åldersgrupp (Enligt mig): 
Serie: Anki Karlsson
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Av skuggor märkt
Annat: Läst som e-bok

Länkar: 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON

Boken i E-format finns på Adlibris, Bokus och CDON

Pocketversionen finns på Adlibris, Bokus och CDON.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)