måndag 13 november 2017

Skogens systrar - Trilogin


Skogens systrar är en trilogi skriven av Petrus Dahlin, med fokus på skräck för mellanåldern. Första boken utkom redan år 2009 och den tredje boken kom år 2011. Nu - sex år senare - kom en oväntad fortsättning på boken och minst en till del är planerad. Jag läste trilogin för flera år sedan, men nu har jag läst om de tre första böckerna. 

I Skogens systrar är Tom berättaren och när han är på sitt sommarställe är det något som inte stämmer. Systrarna Tuva, Månfare och Vilda som lever i skogen sedan deras föräldrar lämnade dem. De bor i övergivna sommarstugor och snor mat ur jordkällare, men när Tom och hans familj inkräktar måste systrarna fly, för att inte bli upptäckta och kanske placerade i fosterfamiljer. För det finns nämligen någon i skogen de inte kan lämna - Tilda, den fjärde systern, som dog i en brand men inte riktigt släppt taget ännu...

Ugglorna hoar bakom mig och jag snurrar runt. När jag vänder mig tillbaka står mina skor plötsligt framför mig. Det gjorde de inte för några sekunder sedan, det är jag helt säker på. Med skräck i blicken ser jag mig omkring. Någon måste förfölja mig, någon måste vara här, nära mig.
s. 19-20 (Skogens systrar, E-bok)

* * *

Jag får sådana fina minnen från sommardagar när jag plöjde igenom Skogens systrar, Flykten och Brunnen. Jag satt där i solen, lite smårädd och sidorna bara flög förbi. Nu, ungefär 6 år senare, är känslan inte riktigt densamma, men det är ju inte så konstigt. Det är dock fortfarande tre riktigt spännande böcker och för slukaråldern är serien en given succé.

En sak som utmärker Skogens systrar som serie är att böckerna verkligen behöver varandra. Varken Skogens systrar, Flykten eller Brunnen är någonting utan de andra böckerna, och det är både positivt och negativt. Positivt för att man får följa berättelsen i tre omgångar, men negativt för att en bok inte räcker. En bok i serien känns halvfärdig utan de andra. Jag förstår dock tanken, för unga läsare lockas nog mer av tre korta böcker än en lång. Samtidigt blir känslan av en bok just ingen alls, vilket är synd.

Petrus Dahlin bygger sin serie på en unik och mycket spännande idé. Han ger mig som läsare en obehagskänsla och boken blir mycket spännande tack vare cliff-hangers och övernaturligheter, även om det görs på ett ganska simpelt sätt. För språket är mycket enkelt, men passar därmed många, samtidigt som det finns ett tydligt budskap och mycket känslor mellan pärmarna. Petrus Dahlin har lyckats!

Något jag gillar är att det är olika berättare i böckerna, för det är skönt med omväxling och att läsa från olika perspektiv. En sak jag dock reagerade på är att Flykten verkligen är den klassiska mellanboken. Den är ganska seg och det händer inte så mycket. Tredje boken är dock riktigt bra. Där kommer inslag av relationer och kärlek och dessutom ett budskap. Men det hade behövts mer av i alla böcker, för jag kan fortfarande inte riktigt förlika mig med känslan av att det här egentligen är en bok som delats i tre. 

Skogens systrar är den ultimata läsningen för slukaråldern och för den som gillar skräck, spänning och att bli skrämd. Problemet är att böckerna för sig inte är någonting utan varandra och det känns mest som en bok som delats i tre, vilket blir lite märkligt. Tre korta böcker kan förvisso locka många fler läsare, och det är en fin tanke, samtidigt som jag hade föredragit tre lite jämnare böcker, alla med inslag av kärlek, djup och spänning. 

Betyg: 
     

Författare: Petrus Dahlin
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp (Enligt mig): 9-13
Serie: Skogens systrar
Originalspråk: Svenska
Andra delar i serien: HedenSjälen, Frosten
Annat: Läst som e-böcker
Länkar:
Du hittar boken (Hela trilogin) på AdlibrisBokus och CDON

Skogens systrar
Utgivningsår: 2009 
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 93 st (E-boken)
Originaltitel: Skogens systrar
Länkar:
Boken i E-format finns på Adlibris, Bokus och CDON

Flykten
Utgivningsår: 2010
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 91 st (E-boken)
Originaltitel: Skogens systrar
Länkar:
Boken i E-format finns på AdlibrisBokus och CDON

Brunnen
Utgivningsår: 2011 
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 91 st (E-boken)
Originaltitel: Skogens systrar
Länkar:
Boken i E-format finns på AdlibrisBokus och CDON

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)