fredag 10 november 2017

Hon går genom tavlan, ut ur bilden

Hon går genom tavlan, ut ur bilden är den ännu aktiva författaren Johanna Nilssons debutbok från 1996. Boken är delvis självbiografisk och är en brutal skildring av hur grymma barn kan vara och vad mobbning och utanförskap kan leda till. Man får följa Hanna som tio-, elva- och tolvåringar när hon blir dumpad av bästisen Karin för att plötsligt ha hela klassen emot sig.

Ingen sjunger för henne när hon fyller år, hon blir inte bjuden till några födelsedagsfester längre och hon som tidigare älskat skolan gör allt för att slippa gå dit. Lärarna låtsas inte om vad som sker, så det måste ju vara Hanna det är fel på, och hon skäms och stöter bort alla som vill hjälpa. Efter studenten flera år senare befinner hon sig på ett mentalsjukhus och tänker ständigt på det där rakbladet som ligger gömt i madrassen, men också på att få blir fri, få komma hem. 

”Men Hanna, flyga?” Han strök henne över kinden och log lite försiktigt. Visste inte vad han skulle tro. Hon ville berätta om hur lätt det var att bara försvinna och slippa allt. Berätta att hon alltid tänkte på det. Men hon förstod att han skulle bli rädd och ledsen. Förstod att det var bäst om han slapp höra. Kanske tänkte hon konstiga tankar, kanske var det bara hon i hela världen som tänkte på hur lätt det var att ta ett steg ut från klippan och försvinna.
s. 167-168

* * * 
Gud vad ont den här boken gör att läsa, och vetskapen om att det är en delvis självbiografisk roman förstärker den känslan. Min spontana reaktion när jag läst ut boken är ilska och frustration. Ilska och frustration över hur barn kan vara så fruktansvärda som Karin, Peter och de andra i boken är. Det gör ont i mig att veta att sådant som Hanna utsätts för faktiskt sker i verkligheten, och Johanna Nilsson har lyckats beröra mig med sin oerhört viktiga berättelse.

Läsupplevelsen är sorglig, mörk och tragisk, och det gör boken jobbig och delvis trist att läsa, då det aldrig händer något stort. Jag förstår dock tanken med att låta romanen omslutas i mörker, för det gör den starkare och budskapet blir tydligt. Och budskapet är viktigt och starkt. Nilsson ger ett naket och rått perspektiv och jag gillar särskilt att författaren inte förskönar någonting utan bara beskriver allt rakt upp och ner, för det förstärker trovärdigheten.

Att boken är 21 år gammal märks tydligt på språket. Jag har svårt att sätta mig in i det omoderna språket och jag fastnar inte alls för det, vilket gör läsningen jobbig, men det beror ju på den tid boken skrevs i. Språket har dock dåligt flyt och är något osammanhängande. Dessutom ogillar jag den barnsliga tonen, för den minskar trovärdigheten, även om det blir tydligt att ett barn berättar, vilket gör boken starkare.

Något som är intressant är hur språket skiljer sig mellan de delar som utspelar sig på mentalsjukhuset och de delar som utspelar sig under Hannas mellanstadietid. Det är skickligt av författaren att skriva på två helt olika sätt och få dem att harmoniera med varandra. Det är tydligt att det är två olika versioner av Hanna som berättar och jag gillar det inslaget, för det ökar trovärdigheten och känslan av “före och efter”. 

Det är delvis svårt för mig att sätta mig in i Hannas situation, då jag själv aldrig upplevt något liknande och språket är ganska platt. Det finns fortfarande partier som ger starka känslor och tankar, och de är riktigt bra och förstärker effektivt budskapet. Att Hanna i början själv är med och mobbar Katarina gör dock att jag har svårt att känna sympati för henne, vilket är nackdel. 

Hon går genom tavlan, ut ur bilden är en läsvärd bok som har något att ge alla tack vare intressanta och tänkvärda reflektioner kring mobbning. Att språket är delvis barnsligt minskar trovärdigheten, och jag har delvis svårt att känna med Hanna. Det är en mörk och sorglig berättelse, vilket gör läsupplevelsen både stark och jobbig. Ingen nöjesläsning, men en viktig och stark bok. 


Betyg: 
    ☆ 

Författare: Johanna Nilsson
Förlag: Pocketförlaget
Utgivningsår: 1996 
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 296 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Hon går genom tavlan, ut ur bilden
Annat: Läst med skolan (därav en så sen recension)

Länkar: 
Du hittar dessvärre inte den fysiska boken någonstans för att köpa, men finns nog på bibliotek och i många skolor!

Boken i E-format finns på Adlibris, Bokus och CDON.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)