onsdag 22 november 2017

Höstväsen

Höstväsen är B. Wahlströms svar på höst och allt rysligt som inträffar under de mörka månaderna. Sju svenska författare, sju noveller. Alla på temat skräck och med hösten i fokus. I Det som existerar skriver Kerstin Lundberg Hahn och Jonna och en flytt hemifrån som blir till en mardröm. I Anders fagers Dejta med Liam möter vi Liam som tar hand om ett monster. Magnus Nordins Nattsköterskan utspelar sig en natt på ett sjukhus där något är fel.

New view, av Madeleine Bäck, är en modern mardröm där teknik blir skrämmande verklighet. Alex Haridi bygger novellen Alla helgons dag på ett tillagt namn på prästens dödslista som får livshotande konsekvenser. I Saknad delger Lena Ollmark en berättelse om sökandet efter försvunna, ofta döda människor och novellsamlingen avslutas med Niklas Krogs Stilla ligger Kyrksjön där något okänt ruvar i det mörka vattnet...

Hon hyssjade med ett finger framför läpparna och kastade en blick över axeln. Sedan fortsatte hon tala, snabbt och nervöst:
   ”Du borde inte vara här. Han är på väg. Men man vet aldrig exakt när han kommer.”
s. 28 (Det som existerar av Kerstin Lundberg Hahn)



* * *

Det som existerar lyckas förmedla en viss känsla av obehag, även fast jag saknar den klassiska skräckkänslan och miljöerna känns för vardagliga. Den skrämde mig dock tillräckligt för att jag ska ångra att jag läste den kvart i elva en kväll ensam vaken i ett stort, mörkt hus. 

Dejta med Liam är en besvikelse, för det är inte det jag väntat mig när jag hör orden "höstväsen" och "skräcknoveller". Det läskigaste i novellen är Liam och hur fruktansvärt ond och omänsklig han är. Jag fastnar inte alls för storyn, som mest känns märklig och överdriven och inte riktigt genomtänkt. 

Nattsköterskan är obehaglig och den mest novell-lika novellen av alla i samlingen. Jag gillar beskrivningarna, den krypande rysarkänslan och jag gillar verkligen hur Nordin låter läsaren tänka själv genom flera vändningar och ett ganska öppet slut. Novellen är inte lång, men den ger ändå så mycket och är ett äventyr att läsa.

New view blir fel redan i titeln. Ämnet är alldeles för modernt för att jag ska bli skrämd på det där sättet som man vill bli när man hör ordet "höstväsen": Dessutom har jag svårt för det grova och nästan fula språk som Madeleine Bäck använder. Handlingen är även för bred för en så kort berättelse, så allt går så snabbt fram att novellen känns alldeles för overklig.

Alla helgons dag har allt en novell på temat skräck behöver. Den är gammaldags, vilket gynnar rysligheten, det finns flera oväntade vändningar, den är obehaglig och inte för modern. Ren och skär traditionell skräck går alltid hem, och att Alex Haridi dessutom berör mig med sin berättelse är ett plus. Jag blir skrämd och påmind av vad som betyder något här i livet.

Saknad är bra, men jag hade önskat en mer koncentrerad handling. Dock är jag glad över alla vändningar som kommer. Dessutom är slutet väldigt passande, om än fruktansvärt, för det förstärker det läskiga och gör mig grymt illa till mods. Och den här känslan av allt drar ihop sig närmare slutet - klockren!

Stilla ligger Kyrksjön är är för alldaglig och framför allt för oklar för att skrämma mig på allvar. Det är synd, för potentialen finns där och när Krog väl tar fram skrämseltekniken så är den grym. Det blir dock för mycket fokus på svartsjuka och relationer, även om det är en viss del av temat, så skräcken hamnar i skymundan.

Höstväsen gör mig delvis besviken, för jag ville ha mer ren och skär, traditionell skräck. Många författare har tagit allt ett steg för långt i sin vilja att skapa något unikt, och det är de författare som hållit sig till det traditionella som lyckats bäst. Nattsköterskan och Alla helgons dag är de överlägset bästa novellerna, och de förtjänar mer än de tre stjärnor boken som helhet är värd. Läsvärd och intressant format, men inte tillräckligt skrämmande.

Betyg: 
    

Författare: Kerstin Lundberg Hahn, Anders Fager, Magnus Nordin, Madeleine Bäck, Alex Haridi, Lena Ollmark, Niklas Krog
Förlag: B. Wahlströms
Utgivningsår: 2017
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 252 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Höstväsen
Annat: 

Länkar: 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON

Boken i E-format finns på Adlibris och Bokus. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)