onsdag 14 mars 2018

Andekrigare

Tack, Pärlan Förlag, för ett spännande recensionsexemplar!

Andekrigare är första delen i äventyrs- och fantasyserien Barn till änglar, skriven av Jerel Law. Law är pastor och mycket religiös och idén till hans serie kom då han ville göra något för att uppmuntra barn till att fortsätta tro och försöka göra deras tro mer levande. Därför är kristendom och Gud centrala delar i boken om Jona Stone, en alldeles vanlig pojke ända till den dag då han får veta att han är en fjärdedels ängel.

När Jona får beskedet öppnar sig en helt ny värld för honom, men det tar inte lång tid innan det positiva vänds till något negativt. Jonas mamma, som är till hälften ängel, blir kidnappad av någon som har ondskefulla planer för hela världen, och det blir upp till Jona och hans lillasyster Eliza att rädda henne, men hur ska två barn kunna lyckas med det? De inser dock snart att tron är mäktig, och kanske kan den och deras tilltro till Gud rädda dem alla.

Håll ögonen öppna, Jona. Det finns en hel värld till där ute. Skrämmande och vacker. Och farlig.
s. 52

* * *

Jag har aldrig tidigare läst en bok där religion och kristendom spelar en så central roll som i Andekrigare och det i sig gör boken väldigt intressant. Författaren skriver själv att han började skriva böcker inom ämnet för att levandegöra barns tro och uppmuntra dem till att behålla den, och även om jag själv inte är troende är jag ganska säker på att Andekrigare är en lyckad bok i det avseendet. Law gör tron hos unga central i boken, men låter ändå inslag av äventyr och fantasy bli viktiga, och jag gillar mixen.

Har man som läsare en större anknytning till religion tror jag dock att boken kommer uppskattas mer än vad den gjorde hos mig. Jag gillar storyn, för med de religiösa inslagen är den nytänkande och kommer med ett väldigt fint budskap, men ibland blir det lite för mycket för mig. Jag har lite svårt för att köpa delarna där Jona förlitar sig på Gud och så vidare, men det beror enbart på att jag själv inte är religiös. Det är fantastiskt att en sådan här serie skrivs för barn med kristen tro, och jag gillar idén med att boken utgår från delar av Första Moseboken. 

Språket är egentligen inget speciellt, men det passar bra till boken då det ger lagom med fart, men också lite rum för eftertanke, vilket faktiskt krävs i en bok som den här. Boken är ganska kort och det är en fördel, för det gör att även unga och mindre läsvana läsare lockas. Dessutom har språket bra flyt och trots dess enkelhet är det ganska mångsidigt med både dialog, beskrivningar och lite djupare inslag, vilket ger en riktigt bra helhet som gör att boken passar alltifrån yngre barn till tonåringar utan problem. 

Andekrigare är inte en ny favorit hos mig, men för rätt läsare kan den ses som ett mästerverk. Den kristna tron är central, vilket gör boken intressant och unik, och jag gillar hur skickligt Law väver in det religiösa mitt ibland äventyr och fantasy och mixen blir bra. Språket är enkelt, men oväntat mångsidigt, så boken blir aldrig trist att läsa. För mig tar dock det religiösa över lite för mycket, men för unga kristna kan jag tänka mig att den här boken är en ny favorit!

Betyg: 
    

Författare: Jerel Law
Förlag: Pärlan Förlag
Utgivningsår: 2013 (original: 2011) 
Antal sidor: 232 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 10+
Serie: Barn till änglar - Jona Stone, Del 1
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Spiritfighter
Andra delar i serien: Eldsprofet, Skuggjägare, Truth Runner
Annat: 

Länkar: 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)