måndag 26 mars 2018

Vi som överlevde

Vi som överlevde gavs ut på engelska förra året, och kort därefter också på svenska. Författarparet bakom är Michael Bornstein och Debbie Holinstat Bornstein. Michael föddes år 1940, i ett getto i Polen. Fem år senare blev han ett av barnen som genom ett välkänt fotografi symboliserar de sovjetiska soldaternas befrielse av koncentrationslägret Auschwitz.

Det här är Michaels berättelse om sig själv, sin familj och alla andra som överlevde, men också de som dog, under Förintelsen. Tillsammans med dottern Debbie har han skrivit den här skönlitterära romanen får ungdomar. Boken som handlar om familjen Bornsetin och andra i deras närhet och livet under och efter andra världskriget är baserad på verkliga händelser, men där Michaels minne inte räckt till har skeenden arbetats fram med hjälp av andras berättelser och anekdoter. 

Av de hundratusentals barn som kom till Auschwitz var det bara femtiotvå under åtta års ålder som överlevde. De var bäst i världen på att gömma sig. Jag var ett av dem.
s. 180 (E-boken)

* * *

Det finns otaliga böcker om andra världskriget. Även inom ungdomsgenren finns det många böcker inom ämnet, och det gör att det är svårt att år 2017 komma med ännu en ungdomsbok om kriget och hoppas att den ska sticka ut. Fast faktum är att Vi som överlevde sticker ut. Jag vågar till och med säga att det är en av de bästa böckerna som skrivits om ämnet, och det finns många olika orsaker till det.


Livet var så normalt som en jude i Polen kunde hoppas på under kriget.
s. 46-47 (E-boken)

Boken får en positiv skjuts redan från början, då den är baserad på verkliga händelser till nästan hundra procent. Att läsa boken och veta att det man läser om faktiskt har hänt på riktigt är mäktigt, och gör att man blir berörd på ett sätt som sällan är möjligt när man läser fiktiva böcker. Det är en otroligt känslosam bok, men det författarna ska ha en eloge för är att de lyckas göra innehållet känslosamt, utan att känslorna tar över. De kunde säkert skrivit boken på ett sätt som får läsaren att gråta från sida ett, men det gör man inte, vilket är en fördel då man får ut mer av boken och budskapet kommer fram tydligt.


Vi visste inte vad som väntade. Utanför Żarkis gränser var fler förändringar på väg att genomföras. Nazistledaren Adolf Hitler och hans hantlangare finslipade sin plan för att utplåna judarna från Europas yta. Det skulle så småningom komma att kallas ”den slutgiltiga lösningen”. 
   Ondskans hjul rullade snabbt och tyst nu. Vi hörde inte ens att de närmade sig.
s. 57 (E-boken)

Det finns en annan bok om andra världskriget som jag läst som kan jämföras med Vi som överlevde och det är Boktjuven. Det jag tänker på är att författarparet Bornstein här lyckas få fram små guldkorn som lätt glöms bort när man tänker på andra världskriget och Förintelsen. Främst i början av boken, men även delvis boken igenom, visar författarna på hur vissa nazister och "vanliga" landsmän från exempelvis Polen och Tyskland hjälpte judar och andra utsatta, och det tycker jag är viktigt då det är något man ofta glömmer. Det är så lätt att dra alla över en kam, men här blir det tydligt att alla kan förändras och att man aldrig ska förutsätta hur en person är innan man vet. 


Det där pappret som hittades av ett museum många år efter kriget fastställde ett mirakel - en sjukdom räddade mitt liv.
s. 180 (E-boken)

Något annat som får mig att gilla den här boken är att den är skriven för ungdomar. Det känns som att en vuxen person som väljer att skriva om sitt liv normalt sätt vänder sig till vuxna, men Michael Bornstein skriver här om sitt liv för ungdomar, och bara det är värt så mycket. Det är ju faktiskt de unga som kommer finnas kvar i världen längst och behöver veta vad som kan hända, och att författarna här vänder sig till ungdomar och anpassar sitt innehåll efter det gör att boken sticker ut. 


De sovjetiska befriarna hade med sig choklad och kakor. Vi visade våra tatueringar för att identifiera oss, men de föste undan våra armar och frågade vad vi hette. Vi var inte fångar längre - vi var människor. Och vi var fria.
s. 180 (E-boken)

En annan sak som gör att boken sticker ut är den breda handlingen. Jag har aldrig tidigare läst en bok om andra världskriget som lyckas ringa in en hel världssituation på inte ens 300 sidor. Man får följa olika personers öden under kriget, och det är alltifrån getton och koncentrationsläger till flyktingar som levde under falsk identitet. Dessutom får man läsa mycket om livet efter kriget, och det har jag inte läst om tidigare. Det är ju lätt att tänka att krigsslutet var slutet, men så var det ju inte riktigt, vilket författaren verkligen får fram på ett mycket intressant sätt. I vanliga fall behöver man läsa ett antal böcker för att få en helhetsbild av kriget, men läser man Vi som överlevde får man så mycket direkt. 

Vi som överlevde är inte bara en i mängden av böcker om andra världskriget. Tack vare det självbiografiska innehållet, en bred handling som bara utelämnar få av detaljerna som ger en helhetsbild av världen under andra världskriget sticker boken ut. Sidorna präglas av träffande citat som ger upphov till många känslosamma tankar. Det är en bok som kommer finnas kvar i mitt minne, och jag rekommenderar alla att läsa den!


Betyg: 
    ☆ 

Författare: Michael Bornstein & Debbie Holinstat Bornstein
Förlag: B. Wahlströms
Utgivningsår: 2017 (original: 2017) 
Antal sidor: 348 st (Inbunden: 285 st)
Åldersgrupp (Enligt mig): 12+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Survivors Club
Annat: Läst som E-bok 

Länkar: 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON

Boken i E-format finns på Adlibris, Bokus och CDON


2 kommentarer:

 1. jag undrar om hur man skriver en välutvecklad bokrecension så bra som möjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag skulle säga att det är viktigt att ta lite små anteckningar medan du läser boken, så att du minns särskilda händelser, citat osv. Därefter tipsar jag om att alltid ge exempel på det du skriver om, samt eventuellt koppla till andra böcker/filmer etc. eller samhällsfrågor, lite beroende på vad för bok det är. För då får du enkelt in många perspektiv och går djupare i ämnet. Hoppas det var till hjälp!

   Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)