måndag 5 mars 2018

En rumpa att dö för

En rumpa att dö för är från början en norsk bok skriven av Nina E. Grøntvedt. Nu har Gilla böcker/Lilla piratförlaget gett ut boken om fjortonåriga Pauline på svenska. Berättelsen börjar med att Paulines klass får besök av en skådespelare, och efter att Pauline från början varit skeptisk blir hon blixtförälskad i skådespelaren Ingvar och längtar till nästa lektion hon ska få träffa honom.

Plötsligt pryder Ingvar hennes rums väggar och finns alltid i hennes tankar. Bästa kompisen Martin hamnar i bakgrunden när all Paulines lediga tid går åt till att leta efter Ingvar. Frågan är bara hur hon ska få en ungefär tio år äldre man intresserad av henne. När hon får jobb på teatern blir allt dock enklare, och då verkar det dessutom som att Ingvar är intresserad av henne också. Pauline inser dock att Ingvar är lite finkänslig och vill vänta med att de blir ett par tills han slutat undervisa henne, men snart ska kommer det vara de två. Visst?

När Ingvar ler världens vackraste leende känns det som om mitt bröst ska sprängas, det går elektriska stötar genom hela kroppen och jag kan nästan inte andas. Och jag vet att han också känner så.
s. 83

* * *

Jag läste En rumpa att dö för under två dagar, i några få sittningar. Det är egentligen inte någon särskilt kort bok, men ändå gick den makalöst snabbt att läsa och det är tack vare ett fantastiskt flyt. Kapitlen är överlag på bara några få sidor, och till skillnad från i vissa böcker där det enbart är störande med många avbrott, passar det här jättebra och gör att boken blir väldigt luftig och går lätt och snabbt att läsa. Att den ändå kan vara ganska lång är häftigt, och det är skickligt av författaren att skapa en historia som är simpel men som inte tröttar ut en efter kanske 200 sidor.

Det är ingen bok jag kommer bära med mig resten av livet, men det är inte heller grejen med En rumpa att dö för. Istället är det en sådan där perfekt bok att läsa när man bara behöver en paus och inte vill vara tvungen att tänka så mycket för att hänga med. Jag sveps med direkt av Paulines skarpt underhållande berättelse och sedan behövs det inget mer engagemang från min sida, utan boken sköter resten, och det är underbart.

Till slut blir jag dock lite trött på handlingen. Pauline är jag dessvärre trött på ganska tidigt, och jag tror att det beror på en handling som är väldigt fånig. Jag kan inte känna igen mig alls i hennes känslor och tankar och hennes kärlek känns aldrig verklig, utan mest lite läskig, så handlingen når inte hela vägen. En person i elvaårsåldern hade nog tilltalats mycket mer än jag gör av handlingen, men samtidigt tycker jag att boken i övrigt passar bättre för tonåringar, så det blir lite märkligt och känns som en liten miss av författaren. 

Dessutom är boken väldigt förutsägbar och saker som avslöjades nära slutet kändes uppenbara redan från början och blev därför aldrig något som överraskade mig, vilket hade behövts för att lyfta bokens handling. I slutet kommer även ett försök till en vändning, men den blir aldrig särskilt effektfull och det gör att bokens handling blir ganska trist och intetsägande, samtidigt som jag dock gillar att det faktiskt finns någon form av budskap kring allt vad livet innebär, även om det inte känns som att det är där fokus legat. 

Något jag dock älskar med boken är Pauline och Martins vänskap, för den är så himla härlig. Den känns så självklar, trots att alla normer säger att det kanske inte är så, och jag tycker det är så fint hur de kan bråka ibland men ändå alltid hitta tillbaka till varandra. 

En rumpa att dö för är ett nöje att läsa, tack vare ett bra flyt och ett lättläst språk. Dessvärre känns det som att handlingens huvudämne är tänkt för 9-12-åringar, medan resten av boken passar tonåringar bättre, och det fungerar inte. Handlingen är fånig och blir till slut för upprepande, trots alla möjliga inslag med vänskap och kärlek, men det är ändå en perfekt bok att läsa när man behöver enkel underhållning och vill kunna koppla av för en stund.

Betyg: 
    

Författare: Nina E. Grøntvedt
Förlag: Gilla Böcker
Utgivningsår: 2017 (original: 2016) 
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 349 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13-16
Serie: -
Originalspråk: Danska
Originaltitel: En rumpe å dø for
Annat: 

Länkar: 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON


2 kommentarer:

  1. Jag läste också den nyligen och håller med om att den hade ett bra flyt och gick snabbt att läsa! Dock tyckte jag också att den var väldigt förutsägbar och att vissa delar av handlingen skulle passa bättre för lite yngre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är en perfekt sådan där "mellanbok" mellan lite tyngre läsning, men ibland var den lite barnslig och det kändes inte som att Pauline var fjorton (och senare femton!) år..!

      Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)