onsdag 21 mars 2018

Hata Gustavsberg

Hata Gustavsberg är Agnes Lindströms debut och boken gavs ut av Bonnier Carlsen förra hösten. Inför omslaget som är inspirerat av Gustavsbergs-porslin döljer sig en unik berättelse om femtonåriga Miranda. Miranda som är trött på Gustavsberg, för ingenting händer, och alla är för vanliga där de bor i sina radhus med stora små bilar och tittar på Let's Dance på fredagskvällarna. 

I ren ilska kommer Miranda ut som lesbisk under en släktträff och när ingen tycks tro att hon menar allvar gör hon det till sin uppgift att bevisa att de har fel. Frågan är bara om hon verkligen är lesbisk. Hur vet man det? Man bara vet, säger alla hjälpsidor på internet, så Miranda låter känslorna styra, men det leder till större problem än hon kunde ana. Samtidigt blir det strul på både familje- och kompisfronten, och plötsligt har Miranda ingen

Nu har jag ju kommit ut. Nu kan jag inte ta tillbaka det, speciellt inte eftersom inget riktigt verkar tro mig. Jag måste övertyga dem.
s. 32

* * *

Jag vet inte riktigt vad jag hade förväntat mig av Hata Gustavsberg. Drömmen var något i stil med John Greens knasiga ungdomsromaner om livet, men nu i efterhand inser jag att det var att sätta ribban lite högt. För att vara en debut på inte ens 250 sidor är Hata Gustavsberg lyckad, men jag hade ändå hoppats på något mer, på grund av sättet som beskrivningen av boken byggde upp något unikt på.

Unikt, det är det. Handling är olik det mesta i bokväg jag någonsin kommit över, och det är en så galen idé som först bara kändes jättemärklig, men som nu fungerar riktigt bra. Jag gillar det naturliga inslaget av olika sexualiteter och jag gillar också hur Agnes Lindström tar upp frågan kring hur man egentligen ska kunna veta vilken sexualitet man har. Det är inget jag tidigare tänkt på, men när det tas upp är känns det så självklart, och det är något särskilt med böcker som lyckas hitta något så självklart som ändå blir en tankeställare.

Även om jag gillar grundtanken med handlingen gillar jag inte riktigt hur mycket som trycks in på de få sidorna. Det är alltifrån kärlek och vänskap till familjeproblem, blåtiror och droger. Jag gillar tanken med att låta boken representera hur det är att vara tonåring, men att trycka in så här mycket på så kort tid gör att allt går overkligt snabbt, och det förstör lite av känslan att det är en bok om vardagslivet, vilken jag faktiskt hade höga förhoppningar på.

Något jag dock älskar är Mirandas relation med storebrodern William, för den känns så äkta och är ändå så fin. Syskonskap är ju fint, men det involverar ofta mycket bråk, men här lyckas Lindström få det att kännas äkta trots att det är mest kärlek mellan de två, och det ska hon ha en eloge för. Sedd utifrån känns relationen ganska märklig, men den är ändå så rätt, och precis så är det ju att ha syskon, och det har verkligen kommit fram bra här.

Hata Gustavsberg är unik, tack vare en galen idé till en aktuell och tänkvärd handling. Grundtanken är god, men det som förstör är alla andra saker som trycks in på de 237 sidorna, för det gör att den vardagliga känslan försvinner. Samtidigt har Agnes Lindström lyckats fantastiskt med flera av relationerna, och jag verkligen älskar syskonrelationen mellan Miranda och William.

Betyg: 
    ☆ 

Författare: Agnes Lindström
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2017
Antal sidor: 239 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 15+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Hata Gustavsberg
Annat: 

Länkar: 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON

Boken i E-format finns på Adlibris, Bokus och CDON


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)