lördag 3 mars 2018

Hotet

Hotet är Mats Söderlunds senaste bok och första delen i en trilogi som utspelar sig i Sverige i framtiden. Det är ett Sverige och en värld som kantas av naturkatastrofer och miljöförstörelse, och klimatet är totalt förändrat. Dessutom är vatten en bristvara, och man kan inte bestämma sig för om FN ska ta kontroll över vattnet, eller om man ska låta naturen ha sin gång. 

När Jennys mamma måste åka iväg för att styra upp frågan blir inget som Jenny tänkt. Hennes pappa försvann spårlöst för flera år sedan, och trots att hans antas vara död har Jenny aldrig gett upp hoppet om att hitta honom. Och kanske kan han hon lyckas, nu när oväntade sanningar om henne och hennes ursprung avslöjas. Sanningar som är otroliga och farliga för alla inblandade, och kanske är det därför Jenny får ta del av dem först nu.

Vad som än händer, tänkte hon, så måste jag hitta pappa.
s. 43 (e-boken)

* * *

Jag hittade Hotet av en slump och när jag läste att den skulle handla om framtiden, naturkatastrofer och miljöförstörelse blev jag intresserad, för det är så aktuella ämnen som jag inte läst så mycket om tidigare. Bortsett från en rad med dystopier där det funnits med i bakgrunden. Dessvärre kvarstår mitt intresse inte ens halva boken igenom och jag blir besviken, och det av flera olika anledningar.

Till att börja med tycker jag inte att temat miljön i framtiden var en tillräckligt stor del av boken för att den ska sticka ut, utan den känns mest som en "vanlig" dystopi med lite tvist och smak av norra Europa. Jag hade gärna läst ännu mer om vattenbrist, märkliga klimatförändringar och liknande, och kanske beror min besvikelse delvis på att det var det jag hade väntat mig. Samtidigt hade boken blivit så mycket unikare och fokus legat på miljön, men som det är nu sticker den inte ut tillräckligt för att jag ska minnas den.

Vidare är boken i mitt tycke för osammanhängande. Jag läste den som e-bok i mobilen och korta brottstycken då och då, och kanske är det en sådan där bok som måste läsas lite mer fokuserat och i längre sittningar, för att budskapet ska nå fram. Fast då är det visserligen inte heller bra, för jag föredrar böcker som man kan hoppa in och ut ur utan att tappa allt, och det är omöjligt här. Jag hänger inte med i vilka alla karaktärer är eller vilka grupper de tillhör, jag förstår aldrig var handlingen utspelar sig och jag vet aldrig vad som är målet för bokens karaktärer.

Språket faller mig inte heller i smaken. Jag tycker att det är alldeles för tvärt och det på grund av korta meningar och i många fall också meningar som känns halva. Det är mest som påståenden som radas upp och det gör boken i allmänhet tråkig att läsa. Språket får dessutom inget liv, utan är väldigt platt och tråkigt då det inte finns särskilt många beskrivningar. Jag tror också att boken hade vunnit på att vara lite kortare, för med ett mer ihoptryckt innehåll hade det blivit lite mer fart och action, vilket jag saknar nu. 

Hotet är en besvikelse, men samtidigt vill jag inte vara för hård, för jag läste den som e-bok och tror att det är en bok som gynnas av att läsas mer aktivt och med flera kapitel om gången. Jag fastnar varken för språk, karaktärer eller handlingen, som är en besvikelse då jag hade hoppats på en unik bok med fokus på miljön i framtiden. Nu gör mig boken bara förvirrad, då det är svårt att hänga med, så nästa bok i serien kommer inte stå så högt på min lista, men har jag tid vill jag nog ge serien en andra chans, för jag tror den har mer att ge.

Betyg: 
    ☆ 

Författare: Mats Söderlund
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2018
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 683 st (Inbunden: 506 st)
Åldersgrupp (Enligt mig): 12+
Serie: Ättlingarna, Del 1
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Hotet
Andra delar i serien: Kampen
Annat: Läst som e-bok

Länkar: 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON
Boken i E-format finns på Adlibris, Bokus och CDON.


2 kommentarer:

  1. Jag har börjat på den här, men inte kommit vidare än. Får se hur det går, går in med lite sänkta förväntningar så kanske det blir bra. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, för höga förväntningar gör ju sällan läsupplevelsen bra... Hoppas du tycker om den mer än jag gjorde! ;)

      Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)