lördag 6 oktober 2018

Always and Forever, Lara Jean

Recensionen kan innehålla spoilers från tidigare delar 

Always and Forever, Lara Jean, skriven av Jenny Han, är den avslutande delen i hennes trilogi om unga Lara Jean. Lara Jean - den koreansk-amerikanska, bakningsfantasten som känner så mycket för allt och alla. Sedan hennes turbulenta förhållande med Peter Kavinsky äntligen har stabiliserats mår Lara Jean bättre än någonsin. Nu går de sista året på High school, och planerna för framtiden är i full gång.

Men ett mejl raserar allt och när Lara Jean får de oväntade och fruktansvärda nyheterna faller hennes och Peters planer isär helt. Hur ska de nu kunna hålla ihop? Är det ens rätt att hålla ihop? Kanske är det som alla säger - att man inte ska binda sig för tidigt? Lara Jean och Peters kärlek tar nya vändningar, och de måste bestämma sig för vad som ska ske nu.

Everything is ruined. My chest hurts; it's hard to breathe. All of my plans, everything I was counting on, none of it will come true now.
[...]
Nothing will go like we planned now.
s. 67


* * *

Att avsluta sommaren med att läsa den här härliga boken var verkligen rätt val, för det är verkligen en ren njutning att läsa också den här av de tre böckerna. Den är precis lika bra som de tidigare böckerna, och jag imponeras av att Jenny Han verkligen har hållit samma spår hela vägen. 

Liksom jag skrivit tidigare är det bästa med de här böckerna den somriga känslan, som infinner sig även när det inte ens är sommar. Jag förstår inte hur Jenny Han lyckas få till så himla härlig stämning, fnittrig kärlek och vänskap och familjerelationer, utan att det känns overkligt eller framtvingat. Lyckas, det gör hon hur som helst, och det är med en känsla av vemod jag slår igen boken och serien för kanske sista gången.

Så mycket mer behöver jag nog egentligen inte skriva, för både handling, språk och karaktärer har jag hyllat redan tidigare. Det som gör den här avslutande delen unik är att handlingen liksom Lara Jean mognat lite, från att vara extremt fnissig till att bli lite mer allvarlig, och jag verkligen älskar att kunna växa upp tillsammans med en bokserie. Det blir så naturligt att boken ändrar stil i takt med att Lara Jean blir äldre och också gör det.

Dessutom känns relationerna mer seriösa än tidigare, vilket jag också gillar. De här känslosprutande relationerna som fanns i tidigare har nu stabiliserats och blivit mer allvarliga och trovärdiga, samtidigt som all kärlek och alla glada känslor ändå finns där i bakggrunden. Slutligen vill jag också slå ett slag för att läsa serien på engelska, då den är mycket lättläst och har ett bra flyt som gör läsningen enkel. 

Always and Forever, Lara Jean är precis lika bra som tidigare böcker i serien, och jag imponeras av Jenny Han och hur hon lyckas behålla samma kvalité serien igenom. Samtidigt som boken håller måttet är den unik, tack vare en seriösare handling, och jag gillar att boken åldras i takt med Lara Jean, för det är ovanligt. Det är perfekt läsning för sommaren, eller när helst då man vill tankas med en positiv känslobomb med en hel del chocolate chip cookies. 

Betyg:
    ☆ 

Författare: Jenny Han
Förlag: Simon & Schuster
Utgivningsår: 2017
Antal sidor: 325 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: Lara Jean
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Always and forever, Lara Jean
Andra delar i serien: To All the Boys I've Loved Before (Till alla killar jag har gillat), P.S. I Still Love You
Annat: Finns även på svenska!

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON
Boken i e-format finns på Bokus och CDON


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)