tisdag 30 oktober 2018

Moder Justitia

Tack, Rabén & Sjögren, för det unika recensionsexemplaret med intressanta budskap!

Moder Justitia är Ida Eklöfs första bok, och det är kort bok med poesi. Fokus ligger på feminism och jämställdhet, och poesin varierar från några rader till någon sida långa texter, vissa med djupa budskap och andra med humor och inslag av satir, vissa på rim och andra int. Och en del med lite av varje - det är en salig blandning, helt enkelt!

Jag är inte feminist.
Jag är manskritisk.

Skoja.
s. 9

* * *

Jag läste Moder Justitia en kväll, på kanske 30 minuter. Det är det jag gillar med boken - man kan läsa den snabbt och ta till sig budskapet, eller väldigt ingående och fundera på varenda litet budskap. Det är helt enkelt upp till läsaren hur man väljer att göra och vad man än gör får man ut någonting av boken. Jag kan dock säga direkt att jag inte skulle lagt mer tid än vad jag gjorde på boken, utan det här var tillräckligt och perfekt för mig.

Feminism är ett högst aktuellt och mycket laddat ämne, och i stora drag tycker jag Ida Eklöf rör sig snyggt med begreppet och åsikterna. Det finns dock tillfällen när jag känner att jag och Ida inte alls är på samma bana i frågan, och när ordet "hat" i olika former dyker upp tycker jag att det går ett steg för långt. Jag gillar inte heller Idas tankar kring att andra ska få igen på samma sätt och liknande. Allt hade varit guld om man bara struntat i hat och ondska!

Språket älskar jag dock. Jag har aldrig tidigare läst poesi och alltid tänkt mig att den ska vara långdragen och ha kryptiska budskap. Eklöf visar att det går att skriva poesi som är enkel att förstå men också har djupa budskap, och poesi med inslag av humor och satir. Det som gör att Eklöf lyckas navigera sig genom begreppet feminism på den spindeltrådstunna linan är hennes ständigt vassa, satiriska och humoristiska ton. Läser man något extremt blir det inte lika illa och är lättare att tänka bort. Något annat jag gillar med språket är hur det är så fel, utan stor bokstav, punkt och liknande, för det gör känslan av att det inte är det som spelar någon roll ännu tydligare. 

Det bästa med boken är dock hur innehållsrik den här. Det är inte bara en bok om förtryck av kvinnor och sådana stora orättvisor, utan Ida Eklöf sätter även ord på känslan av att aldrig vara bra nog, se upp till ouppnåeliga personer och de ideal samhället ger oss. Mycket intressant läsning, och framförallt mycket viktig läsning.


”Följ alla goda råd du kommer över o hitta gärna på egna stränga regler att följa.
Straffa dig själv om du bryter mot någon enda. Hårt. För då är väl stark? Vavava?!!”
s. 18


”den absolut viktigaste förutsättningen för riktig
långsiktighet är
ett hederligt o djupt rotat självhat
som med fördel upprätthålls genom att följa supermånga
självutnämnda inspiratörer
på typ Instagram
Det fyller genast drivkraftsdepåerna med pepp depp

Upprepa ovanstående tills du dör.
                                                          Eller vill dö.”
s. 27

Moder Justitia lyckas tack vare Ida Eklöfs humoristiska och satiriska ton balansera på den tunna tråden som är det laddade begreppet feminism, utan några större nederlag. Jag uppskattar handlingens inslag av ideal i samhället, men är mer skeptisk mot en del mer hatiska och aggressiva delar. Boken är perfekt att lägga en halv eller en timme på, och för den som önskar finns även ännu mer än så att här hämta!

Några favoritdikter:

”Mäns ord är tydligen alltid lättare att ta till sig 
än mensord
s. 7


Svarta klumpen inuti 
är inte kol men
diamant

en hemlig skatt
där inuti

med lite
                                  tid och
                                tålamod”
s. 35


”Det rinner inte blod ur alla sår.
Det kan vara bra att tänka på.

Men varje ärr
en liten seger”
s. 36


”Dinosaurierna dog ut.
Glöm inte det.
Fast dom var störst. Mäktigast.
[...]
Glöm inte det Donald.
s. 37


”Jag googlar sånt jag skriver 
för att checka att det inte redan tänkts
                av annat smartass

Så var det med
”You had me at halloumi”

Nån jävel hade hunnit trycka t-shirts till och med”
s. 53

Betyg: 
    ☆ 

Författare: Ida Eklöf
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 110 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Moder Justitia
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON
Boken i e-format finns på Adlibris och Bokus


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)