torsdag 18 oktober 2018

Bränd: En resa genom eld

Bränd: En resa genom eld är en självbiografisk bok om Axel Schylströms liv efter en olycka som gav honom tredje gradens brännskador på 70% av hans kropp. Det är en bok om hur han tog sig från botten till toppen, och det mot alla odds. Det är också en bok om att vilja dö, utseendekomplex och att våga stå för den man är. Axel Schylström delar med sig av sina erfarenheter, som är sådant alla kan ha nytta av.

Min hjärna har byggt upp en värld utan samma logik och klarhet som verkligheten, en drömvärld som sakta har tagit över den gnutta verklighet jag fortfarande har grepp om och förpassat mig helt och hållet till ett komatillstånd.
   Det är nu min resa börjar.
s. 14 (e-boken) 

* * *

Det var längesedan en bok fick mig att känna så mycket som Bränd gör. Med den här boken har jag insett att genren biografiska böcker om livsöden verkligen tilltalar mig, för jag fascineras verkligen av den resa Axel gör och boken inspirerar mig på så många olika plan. Det han berättar om är inget som hör till det normala, men hans erfarenheter kan ändå alltid appliceras i vardagslivet och det är det jag älskar med boken.

”...som min sjukgymnast Tobias sa angående min muskelmassa i benen efter en operation: 
- Om du smugit framåt med myrsteg fram till nu, så vände du dig just om och sprang med elefantsteg tillbaka.”
s. 60 (e-boken)

”Oavsett hur, var eller när jag skulle vakna upp så skulle mitt liv komma att bli både fysiskt och psykiskt jobbigt i många, många år framöver. [...] Det liv jag hoppades på att få behålla var inte det liv jag haft tidigare, utan ett helt annat.”
s. 29-30 (e-boken)  

Tack vare det finns det något för alla att uthämta i Bränd. När jag först slog upp boken var jag inte beredd på de många, viktiga budskapen Schylström delar med sig av. Resan han genomgått är verkligen otrolig och han skriver på ett så otroligt äkta, naket och inspirerande sätt. Det finns flera tillfällen då boken gör mig tårögd, däribland när Axel kan prata igen, tar sina första steg och inte minst bilderna i slutet.

Bilderna i slutet är ett mycket välkommet inslag och är perfekta där i slutet då de verkligen gör att man får den verkliga bilden av precis allt Axel gått igenom, och det gör allt ännu känslosammare. Dessutom är boken skriven på ett sådant sätt att allt känns extra mycket. Språket är väldigt vardagligt och ofta humoristiskt, och det behövs för att lätta upp stämningen, men just det faktum att språket är så klart och inte lindar in budskapet i vaga formuleringar gör också allt så himla starkt, vilket är så bra! Boken är inte heller så där lång som självbiografier gärna är, och det är också en stor fördel. 

”Man förlorar inte förrän man ger upp, och ger man aldrig upp förlorar man aldrig.”
s. 91(e-boken)

Det här är verkligen en bok alla borde läsa, för det är inte bara en bok om att skadas så allvarligt att det är osäkert huruvida man kommer överleva eller inte och sedan mot alla odds bli så återställd att ingenting kan stoppa den. Det är också en bok om att vilja dö, hitta modet och styrkan att leva vidare och en bok om utseendekomplex och hur man kan få dem att sluta påverka en. Dessutom ges nya perspektiv på att vara sjuk, och det gör att boken är ständigt intressant och givande att läsa.

”Jag var inte hemma i mig själv. Jag saknade sjukhuset. På brännskadeavdelningen var jag som alla andra, jag slapp särbehandlas och jag passade in. Ute i det verkliga livet visste jag inte riktigt vem jag var än.”
s. 111-112 (e-boken)

Bränd: En resa genom eld är den bästa bok jag läst på länge. Den är en känslomässig bergochdalbana som vid flera tillfällen ger såväl sorgetårar som glädjetårar. Det är en bok för alla, tack vare många otroligt viktiga budskap och intressanta erfarenheter och perspektiv som alla kan dra någon lärdom ifrån. Det märks också tydligt att Axel inte skriver för att berätta för andra om sitt tuffa liv, utan enbart för att delge andra sitt viktiga budskap, och det gör Bränd helt unik.

”Den 14 september 2013, exakt 457 dagar efter min kostsamma olycksnatt, var jag tillbaka på fotbollsplanen.”
s. 167-170 (e-boken)

Betyg: 
     

Författare: Axel Schylström
Förlag: Noname förlag
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 212 st (Inbunden: 216 st)  
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Annat: Läst som e-bok

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON.
Boken i e-format finns på Adlibris och Bokus.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)