måndag 16 april 2018

Bortom portalen 2

Tack, Fafner Förlag och Oskar Källner, för ett spännande recensionsexemplar!

Bortom portalen 2 är en novellantologi från Fantasikportalen. Förutom de tre vinnarna i Fantastikportalens novelltävling år 2017 finner man här ytterligare sju noveller skrivna av författare från de förlag som är kopplade till Fantastikportalen. Tillsammans tar författarna med läsaren på en oförglömlig resa in i fantastikens oändliga världar.

Novellerna utspelar sig under alltifrån andra världskrigets tid till högteknologiska framtidsvärldars. Man får läsa om örtmagi, skrämmande väsen i skogen, nya planeter, religion och mycket, mycket mer, och allt det i tio helt unika noveller samlade i en bok på ungefär 200 sidor. 

Jag hade precis bestämt mig för att vända och gå hem när jag såg hålet.
   Det var inte stort. Som en källarlucka ungefär. Och precis som ljuset kan tränga upp från en källarlucka i ett mörkt rum - så trängde det upp mörker ur det här hålet.
s. 77

* * *

Krafttider väcker många tankar, precis som en novell ska, och här ligger godhet och ondska i fokus. Örtmagin är ett givet inslag för att skapa obehag, och mannen som bara talas om som ”han” gör också läsningen ryslig och får en att vilja läsa vidare. 

Revan är spännande, men jag saknar ett djupare budskap. Kopplingen mellan nutid och dåtid är intressant och passande, och novellen är väldigt märklig och svår att förstå, vilket passar bra här. Språket är dock ganska trist, vilket är synd för en annars bra novell.

Den andres val är obehaglig men relevant läsning. Handlingen kretsar kring religiös tro och inslagen om vad tro kan få människor att göra är skrämmande. Innehållet känns inte alls långt ifrån vår värld, och att få till den känslan i en sci-fi-värld är skickligt gjort.

Levande död utspelar sig i en okänd värld som inte för komplicerad för en novell på knappt femton sidor vilket är bra. Språket är rafflande och sidorna bara flyger förbi. Slutet är inte oväntat, men det intressanta budskapet är en mycket positiv överraskning.

Porten är obehaglig och ryslig, men inslagen med Rusalka är märkliga och förstör det läskiga. I slutet blir författarens goda idé tydlig och hade den framförts annorlunda och med mindre bredd hade det här kunnat bli en riktigt bra skräcknovell, men nu når den inte hela vägen. 

The Hang Man är i mina ögon lite oklar. Jag förstår inte vad man vill säga med novellen, det finns inget budskap, och jag är inte säker på vilken genre man tänkte sig när idén, som visserligen är unik, föddes. Jag saknar också överraskningar, ryslighet, skräck och obehag.

Familjegrejen är precis så som en novell ska vara. Möjligen är den lite för märklig och svår att förstå, och i början är jag extremt förvirrad. Jag gillar ändå novellen då den gör en så illa till mods utan att något konkret sker, och bakom det ligger ett skickligt författande.

Attentat mot Kreomen bryter av härligt mot ett gäng smårysliga noveller, då Holmquist kommer med något helt nytt. Novellen är spännande, jag gillar mysterieinslagen som vävs in i fantasyn och jag hade gärna läst mer om Dani, Kreomen och de andra. 

Jazztimmen är en spännande, typisk dystopi i miniformat, men vargarnas betydelse är oklar och de känns bara onödiga. Jag imponeras dock av att en dystopi komprimeras till dryga tjugo sidor och ger det här fantastiska resultatet med ett riktigt bra budskap.

Dödens ängel är spännande och jag gillar idén med en högteknologisk värld kombinerat med Inkvisitionen. Novellen är dock alldeles för lång och känns mer som en halv roman. Storyn är dock intressant, om än lite långdragen och lite för stor för en novell. 

Bortom Portalen 2 visar tydligt på den bredd som finns inom fantasy, sci-fi och skräck, och jag älskar det. Man får läsa om alltifrån skrämmande väsen och örtmagi till högteknologiska världar och obehagliga framtidsvisioner, och blandningen är klockren. En perfekt bok för den som vill fly in i nytänkande fantasivärldar för ett ögonblick. De flesta novellerna håller bra längd och läses snabbt, men en del är alldeles för långa. Mina favoriter är Krafttider och Den andres val.

Betyg: 
    ☆ 

Författare: Jenny Green, Anna Jakobsson Lund, Christian Gripenvik, Gabriella P. Kjeilen, KG Johansson, Hans Olsson, Camilla Olsson, Eva Holmquist, Lupina och Didrik Ojala & Oskar Källner
Förlag: Fafner Förlag
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 199 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Bortom portalen II
Annat: 

Länkar: 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON

3 kommentarer:

 1. Tack för recensionen! :-) Om du vill läsa mer noveller som utspelar sig i Danis värld så finns två noveller med i Brev från Cosmos nr 4. Det här en gratis webbtidskrift som ges ut med jämna mellanrum. Du hittar alla nummer här: https://clubcosmos.net/brev.php
  Kram Eva
  Ps. Det finns många bra noveller i alla nummer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, vad spännande! Jag ska absolut kika på det sedan någon gång när jag har tid över... Noveller är ju alltid trevliga att läsa då man snabbt får ut så mycket av dem! Tack för tips!

   Radera
 2. Ingen orsak :-)
  Jag gillar också noveller

  SvaraRadera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)