torsdag 5 april 2018

Livet blir aldrig som man tänkt

Tack, Anethe Bergendahl, för ett mycket trevligt recensionsexemplar! 

Livet blir aldrig som man tänkt är Anethe Bergendahls debutroman och bok nummer ett i en trilogi om Jessica Schöön. Jessica som plötsligt får beskedet att hennes man Niklas vill skilja sig från henne och därmed mår sämre än någonsin förr. Tack och lov har hon bästa vännen Anna som alltid ställer upp, och tack vare lite kontakter har hon snabbt flyttat ifrån sitt gamla liv i Lund för att börja om i Göteborg.

I Göteborg hittar hon direkt rätt jobb, och efter lite trubbel med en arbetskamrat går allt som räls. Jessica träffar nya vänner, är nöjd med sitt liv och kanske håller hon också på att finna kärleken. Niklas har även han gått vidare och väntar redan barn med sin nya kvinna, men Jessica är lyckligare än någonsin. Frågan är bara när turen vänder...

Varför blir livet aldrig som man tänkt?
   Hon som just förlorat allt hon någonsin önskat sig.
s. 52 (e-boken)

* * * 

Livet blir aldrig som man tänkt - en feelgoodroman. Så står det att läsa på de flesta ställen, och det är också känslas som förmedlas ungefär fram till mitten av boken. Den sista delen är dock så mycket mer än bara feelgood. Där finns också plats för lite problem och negativa känslor, och slutet är ju raka motsatsen till feelgood, och det är det jag gillar med boken. Det är inte "bara" feelgood, utan det finns en bredd och det finns budskap, och det finns upp- och nedgångar, liksom det gör i verkliga livet, och Bergendahl har fångat det på ett bra sätt.

Det här är ingen bok jag någonsin skulle valt att läsa själv. Dels för att det är en vuxenbok och jag mest läser ungdomsböcker, men också för att den handlar om vuxna människors livskriser och "hitta sig själv-resor", och där är jag tack och lov inte än. Ändå finns det saker även för mig att hämta i den här boken, och där kommer den där bredden jag nämnde. Bergendahl har lyckats trycka in så mycket i boken, utan att det känns orealistiskt, och resultatet är en härlig och glad, men också tung, bok med något att berätta.

Varje kapitel inleds med ett fint och tänkvärt citat om just livet och även om det är synd att citaten inte passar jättebra ihop med det som händer i kapitlet som följer gillar jag idén. Det gör att det känns som att man verkligen får ut något av boken, för de här små citaten hör alla på något sätt ihop med boken budskap, som passar alla - oavsett om man är nyskiljd eller inte ens gått ut skolan!

Ett litet problem boken igenom är dock att dialogerna är ganska otydliga. Talstreck markerar vad dialogerna börjar, men oftast blir det därefter oklart vad som är tal och inte, och vem som talar. Raden efter en replik kan ha ett nytt talstreck, och då vet man aldrig om det är samma person som talar eller någon annan, vilket gör boken lite rörig att läsa. Läsningen stannar då upp lite, men i övrigt är boken väldigt lättläst och språket flyter på riktigt bra, vilket gör den lätt och helt enkelt trevlig att läsa. 

Livet blir aldrig som man tänkt kommer med flera fina och viktiga budskap vilka gör att det i boken finns något för alla att hämta. Boken är lätt att läsa och sidorna flyger förbi redan från början. De små citaten i början av varje kapitel gör att det blir tydligt att man får ut något av boken, vilket jag älskar. Slutligen: Det är inte rättvist att kalla Anethe Bergendahls debut som "feelgoodroman", för Livet blir aldrig som man tänkt är så mycket mer än det. 

Betyg: 
    ☆ 

Författare: Anethe Bergendahl
Förlag: Anemon förlag
Utgivningsår: 2017 
Antal sidor: 557 st (Inbunden: 304 st)
Åldersgrupp (Enligt mig): 15+
Serie: Jessica Schöön, Del 1
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Livet blir aldrig som man tänkt
Andra delar i serien: -
Annat: Läst som e-bok

Länkar: 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON
Boken i e-format finns på Adlibris och Bokus


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)