tisdag 10 april 2018

Pojken under bron


Recensionen kan innehålla spoilers från tidigare delar

Pojken under bron är andra delen i Katarina Wennstams senaste serie för ungdomar. Liksom i första boken, Flickan på hotellet, ligger fokus på brott, rättsprocesser och livet som ungdom på 2010-talet. Vi möter återigen Alexandra, som nu hamnar nästan precis i händelsernas centrum. Hon går hem från en fest och bara en stund senare blir en kille som var på samma fast ihjälsparkad under Västerbron. Snart visar det sig att Alexs bästa vän Charlie har något med saken att göra, och det är tydligt att något är fel med honom.

Alex och kompisen Bianca tar därför tag i brottet för att lyckas rentvå Charlies namn och förstå varför han reagerar som han gör, men det visar sig att det inte alltid är så lätt att döma någon som så uppenbart är skyldig. Inte när personen i fråga är beredd att ta till desperata metoder och hota vittnena till tystnad. Samtidigt tampas Alex med alla andra problem som hör tonåren till.

Ihjälsparkad. En sextonårig kille. Bara några hundra meter från huset där vi hade varit på fest.
s. 33 (e-boken)

* * *

Jag har längtat så efter fortsättningen på Flickan på hotellet, som jag fullkomligt älskade då jag ofta saknar kriminalromaner för ungdomar, och jag längtar nu vidare till ännu fler böcker om Alex, Charlie och Bianca. Det bästa med den här boken är hur perfekt mixen av alla inslag är. Jag gillar att man får komma in på djupet hos karaktärerna och verkligen lära känna dem utan att det tar över boken helt, och dessutom är det ett gäng med riktigt intressanta karaktärer.

Dessutom gillar jag hur modern boken är. Den tar upp så aktuella ämnen och lyckas ändå bli en klassisk roman i deckarstil. Det sker mobbning på nätet, Bianca luskar reda på information som hjälper till i fallet genom att använda sociala medier och de spår man lämnar efter sig där, och även Snapchat nämns och finns med. Visserligen med faktafel som förmodligen stör vissa, men bara att författaren faktiskt lägger krut på att spegla dagens samhälle är värt så mycket och gör att boken sticker ut. 

Jag gillar också de viktiga inslagen om sexuella trakasserier, och att de är just inslag. En bok eller till och med en serie med fokus på det blir lätt tung och jobbig att läsa, men Wennstam får här in det på ett ”naturligt” och lagom sätt, vilket ger boken ännu en dimension som får den att sticka ut och kännas så relevant år 2018. 

Ett annat mycket lyckat inslag är det kring hur en rättsprocess går till. Jag lär mig så mycket av rättsväsendet när jag läser Pojken under bron. Saker som vilka påföljder olika brott ger, vilka brottsrubriceringar som finns och vad som krävs för att något ska räknas som bevis tas upp på ett enkelt och tydligt sätt, vilket gör att man får ut väldigt mycket av boken utan att den känns tung att läsa. Nyckeln till framgången är helt enkelt en lagom dos av allt, för det gör att boken är intressant hela vägen igenom.

Jag måste dock säga att den här boken inte är lika bra som första boken. Det beror främst på att jag saknar detektivinslagen, då den där samla-ledtrådar-och-hitta-den-skyldige-känslan inte finns med här. Det blir snabbt tydligt vem som är skyldig och som läsare får man aldrig chansen att själv försöka hitta den skyldige, så boken blir aldrig särskilt spännande. Samtidigt känns inslagen om internet, hot och liknande relevanta och gör boken intressant och givande på ett nytt sätt, men jag hade önskat mer spänning.

Pojken under bron fortsätter på samma linje som den första boken i serien, och tack vare många perfekta inslag där alltifrån vardagsliv, vänskap, kärlek, brott, sexuella trakasserier och rättsväsendet inkluderas sticker boken ut och slutar aldrig att intressera. Jag älskar inslagen om hur det går till inom rätten, för det är ovanligt inom ungdomslitteratur. Den här boken når inte lika långt som den förra, men tack vare det ständigt relevanta innehållet är det en serie jag verkligen fastnat för och hoppas få läsa mer av så snart som möjligt!

Betyg: 
    

Författare: Katarina Wennstam
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 271 st (Inbunden: 258 st) 
Åldersgrupp (Enligt mig): 15+
Serie: Alex Skarp, Del 2
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Pojken under bron
Andra delar i serien: Flickan på hotellet
Annat: Läst som e-bok

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON
Boken i e-format finns på Adlibris och Bokus


2 kommentarer:

  1. Gillade verkligen Flickan på hotellet och som du skriver så fyller den ett tomrum när det kommer till bra deckare för ungdomar. Kommer nog eventuellt att även läsa den här så småningom! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst har man saknat något liknande inom ungdomsboksgenren! Jag tycker verkligen att du borde läsa också den här, för liksom jag skriver är den verkligen aktuell och relevant. :)

      Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)