torsdag 26 april 2018

Ett hov av taggar och rosor

Ett hov av taggar och rosor är första delen i en fantasyserie skriven av Sarah J. Maas. Författaren tar med läsaren på en oförglömlig resa till en annan värld. En värld fylld av magiska väsen där högalver med mäktiga krafter lever i sju olika hov styrda av de ännu mäktigare höglorderna. Allt börjar i de dödligas värld, när människan Feyre är ute på jakt för att hitta mat till sin svältande familj och av en slump lyckas skjuta en makalös varg vars päls hon hoppas kunna sälja dyrt.

När pälsen är såld visar det sig dock att de pengarna var en liten summa i jämförelse med vad Feyre nu måste betala. Det var nämligen inte en vanlig varg hon dödade, och den skrämmande varelsen som knackar på hos familjen kräver ett liv som ersättning. Det slutar med att Feyre tvingas in i Prythian, alvernas rike, där hon ska bo resten av livet. Snart inser Feyre dock att det handlar om mer än det oskyldiga livet hon tog där i skogen. 

Legosoldaten strök med handen över vargpälsen. ”Ett gott råd, från en jägare till en annan.”
   Jag höjde på ögonbrynen.
   ”Gå inte för långt in i skogen. Jag skulle inte ens gå i närheten av där du var igår. Det finns värre saker än en varg av den här storleken.”
s. 35-36

* * * 

Det märks tydligt att det här verkligen är Sarah J. Maas rätta genre. Hon skriver så fantastiskt om magi och fantasiväsen, och gör det på ett väldigt enkelt sätt. Även om man introduceras till en helt ny värld håller hon det enkelt och låter en få veta mer på vägen, istället för att föröka pressa in all information på de första femtio sidorna, vilket annars är en känd teknik inom fantasy. 

Tack vare det här blir boken aldrig heller seg, vilket också gärna sker i fantasy. Språket flyter på bra från början, och det är mycket tack vare handlingen som snabbt tar sin början och sedan aldrig slutar intressera, då idén är helt unik. Jag gillar hur enkelt, men ändå oväntat och spännande, en fantasivärld blandas med vår värld, och resultatet är riktigt bra och gör verkligen boken spännande. 

Ett problem är dock karaktärerna. Det är egentligen ett gäng fantastiska, unika och mycket intressanta karaktärer, men när jag tänker efter lär jag egentligen aldrig känna dem på djupet. Jag saknar personligheter, unika drag och sådant hos alla - inte minst Feyre. Just nu känns hon som en blek kopia av Celaena Sardothien från Glastronen, och det är en besvikelse, då jag vet att Sarah J. Maas kan skapa fantastiska, minnesvärda karaktärer.

Närmare slutet blir det dock bättre, och det är mycket tack vare alla relationer som prövas mycket hårt. Relationerna och deras utveckling är mycket lyckad och så spännande att läsa om. Tamlin och Feyres relation är först så oväntad, men sedan känns det helt perfekt, och att få till det på ungefär 400 sidor är riktigt imponerande. Hade bara karaktärerna haft lite mer personlighet hade det inte funnits något att klaga på alls!

Ett hov av taggar och rosor är unik i sin genre, tack vare en oväntad och spännande handling som på ett perfekt sätt spänner över vår värld och en annan. Det är fantasy på ett enkelt sätt utan att det blir tråkigt, och något för alla som tröttnat på underbara världar som dock medför för långa beskrivningar och ett segt språk. Med lite fler unika drag hos karaktärerna hade det varit perfekt, men det finns ju fler böcker, så jag har inte slutat hoppas!

Betyg: 
    ☆ 

Författare: Sarah J. Maas
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2018 (original: 2015) 
Antal sidor: 428 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: Ett hov av taggar och rosor, Del 1
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: A Court of Thorns and Roses
Andra delar i serien: A Court of Mist and Fury, A Court of Wings and Ruin, A Court of Frost and Starlight
Annat: 

Blev du intresserad?
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON
Boken i e-format finns på Adlibris, Bokus och CDON


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)