fredag 27 december 2019

Dan före dan

Dan före dan tillhör höstens utgivning hos Lavender Lit och är skriven av Felicia Welander. I boken får vi följa Sigrid från och med första december till julafton. Hon har varit utomlands, men nu bestämt sig för att överraska familjen och trots allt komma hem och fira favorithögtiden. Det visar sig dock att alla andra har helt andra planer än att som vanligt tillbringa julhelgen i stugan i Hälsingland. Inte ens bästa kompisen Nina har tid. Sigrids värsta mardröm – att fira jul ensam – riskerar att bli sann, så hon börjar desperat söka efter en kille att fira med, men ibland är man så fokuserad på ett mål att man missar det som finns rakt framför en. 

Mest av allt ser hon fram emot att åka upp till stugan i Hälsingland med familjen och bara få vara innan det är dags att ta tag i sitt liv igen – på riktigt den här gången. Men först jul. Underbara, strålande jul.
s. 10 (e-boken)

* * *

Den här boken var nära perfekt för att skapa julstämning och myskänslor, men tyvärr inte så mycket mer. 

Jag gillar verkligen stämningen och hur uppfylld av jul Sigrid är, för det smittar verkligen av sig. Innan jag läste boken hade jag knappt några julkänslor alls, men den här hjälpte faktiskt. Jag gillade också alla historiska anknytningar till jul och annat som gjordes i boken, för det var spännande.

MEN utöver det passar boken mig inte alls. Jag tycker att Sigrid är alldeles för mycket och överdriven i allt. Ärligt talat skäms jag å hennes vägnar ganska ofta, när hon gång på gång är oklädsamt desperat, självuppfylld och irrationell. Och kommer man inte överens med huvudpersonen – som i det här fallet dessutom i princip är boken – blir det omöjligt. 

Dessutom är boken otroligt förutsägbar och till en början ganska seg för att allt sedan ska ske väldigt hastigt och olustigt. Jag hade gärna fått minst 50 sidor till för att få ett riktigt avslut med allt kring Stoffe, Dan och Ulla, för nu känns det nästan som att boken inte var färdigskriven då det endast kvarstår lösa trådar när man läst färdigt sista kapitlet. 

Det finns visserligen ett visst djup långt bak, som uppenbaras mer mot slutet men tyvärr aldrig tar ut sin rätt, vilket är otroligt synd. Relationen mellan Stoffe och Sigrid är också en sak som gör att boken inte faller platt, för den är fin, unik och rolig att följa, även om jag inte tycker om hur Sigrid beter sig och behandlar Stoffe alla gånger. 

Dan före dan höjer julkänslorna till max och skapar nostalgi, men tyvärr inte så mycket mer än det. Det är en klyschig bok som inte bjuder på några överraskningar, och med en osympatisk och irrationell huvudperson blir det svårt att tycka om den. Det finns vissa ljusglimtar, men de räcker inte – särskilt inte när slutet inte är ett riktigt slut. 

⭐️ ⭐️ / 5

Författare: Felicia Welander
Förlag: Lavender Lit
Utgivningsår: 2019
Antal sidor: 296 st (Inbunden: 250 st)
Åldersgrupp (Enligt mig): 15+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Dan före dan
Annat: Läst som e-bok

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och Omnible.

2 kommentarer:

  1. Ja! Typ precis så tyckte jag med, så synd :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, verkligen synd, för julkänslorna var ju på topp, men resten räckte ju inte alls. :(

      Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)