lördag 14 december 2019

Två hjärtans karameller

Två hjärtans karameller är en förtrollande roman med julen i fokus, skriven av Sofia Fritzson. Här får vi följa Ellinor i jakt på en fudgetillverkare i en avlägsen landsort som hennes nu avlidne far hade investeringar i. På vägen finner hon någonting hon aldrig hade väntat sig. Det är en bok om familjetraditioner och att vilja bevara minnena av något fint som varit. Det är också en berättelse om oväntad, ostoppbar och opassande kärlek, samt hur viktigt ärlighet och förtroende är. Allt paketerat som i en pappersstrut med fudge; alldeles lagom sött, överraskande och juligt stämningsfullt. 

Ända sedan deras pappa gått bort hade storasystern skött allt det praktiska. [...] Ellinor blev alldeles matt bara hon tänkte på alla saker som deras pappa samlat på sig under alla år, men ingenting hade stoppat Hillevi somsorterat och gått igenom varje pinal. Till slut hade hon kommit fram till faderns investeringar och det var orsaken till att Ellinor nu skumpade fram på den gropiga grusvägen.
s. 10 (e-boken)

* * *

Jag läste Två hjärtans karameller för att tag sedan, i slutet av november, och just då var den verkligen perfekt. Den gav mig verkligen fulländade vinter- och julkänslor - inte minst tack vare att söt, härlig fudge spelar en viktig roll. Det är också det som är det bästa med boken: att den inte snålar det minsta med julkänslor och verkligen är perfekt för att få läsaren i bästa julstämning. 

Dessutom är boken både snabbläst och lättläst och jag sträckläste den under en eftermiddag, då den var otroligt svår att släppa när man väl börjat. Sofia Fritzson skriver lättläst och medryckande, och jag fullkomligt älskar huvudpersonen Ellinor. Hon är så rolig och inspirerande och färgstark. Jag gillar också de andra karaktärerna i det lagom stora persongalleriet, däribland systrarna och Micke. Boken blir intressant och unik med de stora kontrasterna mellan Ellinor och Micke, och känslan från början om att de ändå är givna för varandra. Jag älskar också att läsa om det fina systerskapet. 

Det enda jag saknar är att det egentligen aldrig nämns sorg efter pappans död, vilket jag känns otroligt märkligt och overkligt. Det blir lite för mycket fokus på julkänslor och kärlek, och trovärdigheten tappas bort någonstans på vägen. Detsamma händer med alla upp- och nedgångar i kärleken, som alla är snarlika och blir lite för många för att det ska kännas rimligt. 

Det går dock att bortse från i en bok som i övrigt är helt unik och optimal för att skapa julstämning. Jag gillar att läsa om livet i en ort långt från storstaden i alla avseenden, och det är också spännande och nytt att läsa en bok där familjen och familjetraditioner kommer först, och så här i juletid är det verkligen perfekt. 

Två hjärtans karameller skapar igenkänning, samtidigt som det är en helt unik bok. Familjen och traditioner är i fokus och fudgens viktiga roll gör att det är omöjligt att inte längta till julen när man läser boken. Kärleken är visserligen inte oväntad, men samtidigt spännande då den är så kontrastrik. Det är en perfekt bok att sträckläsa när man får en stund över i julstöket och vill bli underhållen och inspirerad på ett enkelt sätt. 

Betyg: 
    

Författare: Sofia Fritzson
Förlag: Lavender Lit
Utgivningsår: 2019
Antal sidor: 281 st (Inbunden: 236 st)
Åldersgrupp (Enligt mig): 15+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Två hjärtans karameller
Annat: Läst som e-bok

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)