måndag 2 december 2019

Den mörka portalen

Tusen tack, Mattias Lönnqvist, för ett spännande recensionsexemplar!

Den mörka portalen av Mattias Lönnqvist är första boken i fantasyserien Oldenasagan. Här följer vi Ella, Tirandim och Marmat, som alla är mellan 12 och 14 år gamla och lever väldigt skilda liv i Oldena. Ella har rymt hemifrån för att börja studera magi, medan Marmat har tvingats till att studera hos de manliga magikerna, trots att han helst vill bli soldat. Tirandim å andra sidan vill inte ha något att göra med magi, då hennes pappa var magiker och försatte hela familjen i skam. Nu har hon flytt och av en slump blir hon istället elev i Skaparens skola.

Oldena är ett sargat land, och det råder stor splittring mellan folket. Magin är inte som den var tidigare och de kvinnliga och manliga magikerna lever helt separerade. Och när Ella och hennes nyfunna vän Wasa av en slump kommer en oväntad sanning på spåret eskalerar allt snabbt. Även Marmat får veta saker om magins värld som varit dolda i femhundra år. Samtidigt växer motståndet mot magin bland de som tror på Skaparen, och onda krafter hotar att släppa lös magiska föremål och varelser som kan hota hela världen.

Historiskt var det västra tornet för kvinnliga noviser, men sedan magigillets splittring för femhundra år sedan har det inte funnits några manliga adepter och därför finns nu enbart kvinnliga noviser. Det mittersta tornet hade samma funktion, men då brukade även magikernas råd samlas där för beslut. I det östra tornet bodde de manliga adepterna, men när gillet splittrades stängdes alla dörrar till det östra tornet igen.
s. 53


* * *

Tre starka stjärnor till den här boken, som efter en dessvärre något seg och långdragen inledning verkligen kom sig och kom att bli oväntat bra. Så här i efterhand kan jag också tycka att inledningen var helt okej, då den gav en bra grund att stå på till storyn som utspelar sig i en väldigt komplex värld. Mattias Lönnqvist har verkligen lagt kraft och energi på att bygga upp Oldena, och det ska han verkligen ha en stor eloge för. 


I mitten av boken sträckläser jag den till och med, för det är makalöst spännande och omöjligt att lägga ifrån sig boken. Tyvärr blir den återigen lite seg en stund senare och mot slutet går det inte så lätt att läsa som man ju kan önska. Efter slutet är jag dock otroligt sugen på att läsa uppföljaren så snart som möjligt, för boken ger verkligen mersmak.

Lönnqvist bjuder på en lättläst, spännande story, och från början hade jag verkligen inte förväntat mig den här vidden. Jag gillar att få läsa från tre väldigt skilda perspektiv, där man följer tre 12-14-åringar i olika delar och situationer i Oldena. Därefter tycker jag åtminstone två av perspektiven vävs ihop på ett imponerande skickligt och snyggt sätt. Det blir dessutom ett väldigt bra driv i storyn då man följer den från två olika håll. Jag väntar dock fortfarande på att få Tirandims koppling till det hela, men kanske kommer den i uppföljaren? 

Boken är dock på många sätt mest en vanlig fantasybok, men det som får den att sticka ut är just den väl genomtänkta berättartekniken med olika perspektiv, samt att uråldrig magi och gammaldags seder blandas med modernitet. Det är så klockrent att dra in saker som homosexualitet i en bok som beskriver en verklighet långt ifrån vår, för det gör verkligen boken unik och väldigt intressant att läsa. Det här är härlig fantasy på ett helt nytt sätt!

Den mörka portalen är blandar uråldriga sagor, mystisk magi och moderna frågor på ett naturligt sätt. Mattias Lönnqvist skriver lättläst och vissa partier är riktigt rafflande. Det är otroligt spännande läsning tack vare berättartekniken med tre olika perspektiv, och det märks att författaren lagt otroligt mycket engagemang bakom både världsbygget och själva storyn. En riktigt imponerande inledning på en serie som jag vill läsa vidare mycket snart!


Betyg: 
    ☆ 

Författare: Mattias Lönnqvist
Förlag: Type & Tell
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 437 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: Oldenasagan, Del 1
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Den mörka portalen
Andra delar i serien: Konflikternas tid, *Untitled*
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)